Polub nas na Facebooku

Zdrowe przepisy

Dieta jest bardzo ważna w profilaktyce wielu schorzeń. Zapobieganie otyłości, cukrzycy, problemów z trawieniem, a także miażdżycy czy nadciśnieniu tętniczemu odbywa się właśnie przez zdrowe odżywianie. Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego trybu życia. Dzięki naszym przepisom z łatwością znajdziecie smaczne i lekkostrawne potrawy, które idealnie wpisują się w zdrowy tryb życia.

Lekkostrawna dieta, spożywanie około pięciu posiłków dziennie, duża ilość warzyw, kasz, picie 2 litrów wody dziennie - to wszystko zalecenia dietetyków odnośnie zbilansowanego odżywiania. Piramida żywieniowa jako podstawę zdrowej diety promuje jedzenie dużej ilości warzyw i owoców (w proporcji 3/4 warzyw, zaś 1/4 owoców), a także - aktywność fizyczną, o której nie wolno zapominać. Makarony, kasze, ryż, a także inne przetwory zbożowe również powinny często gościć na naszych stołach. Tutaj warto pamiętać, by wybierać produkty pełnoziarniste, gdyż są najbardziej wartościowe. Dziennie powinno się wypijać dwie szklanki mleka - jest to orientacyjna wartość, którą można zastąpić innym dowolnym produktem mlecznym - np. jogurtem lub kefirem. Piramida żywieniowa zachęca do ograniczenia spożywanych tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych - lepiej zastąpić je roślinnym odpowiednikiem. Co z mięsem? Czerwone mięso powinno gościć na naszych stołach sporadycznie. O wiele zdrowiej jeść mięso chude, a najlepiej - ryby, nasiona roślin strączkowych, jajka, które są bogate w białko, ale nie przyczyniają się do powstawania np. złego cholesterolu.

Dzięki zdrowym przepisom na naszej stronie z łatwością znajdziecie coś dla siebie - będzie smacznie, posiłki przygotowywane samemu mają dużo większą wartość odżywczą, a przy tym - są zdrowe.

Rozwiń całość

Najnowsze

Otręby gryczane - źródło błonnika i minerałów. Właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie w kuchni
Otręby gryczane - źródło błonnika i minerałów. Właściwości odżywcze i zdrowotne. (…)
Pizza z kalafiora – przepisy. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kalafiora 
Pizza z kalafiora – przepisy. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne (…)
Pomidory kiszone - smaczne i zdrowe. Jak zrobić kiszone pomidory? Właściwości zdrowotne 
Pomidory kiszone - smaczne i zdrowe. Jak zrobić kiszone pomidory? Właściwości (…)
Ryba sola - właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie kulinarne - przepis na panierowaną solę w szpinakowym sosie 
Ryba sola - właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie kulinarne - przepis (…)
Grzyby shiitake - skarbnica witamin i minerałów. Uprawa, właściwości lecznicze grzybów shiitake
Grzyby shiitake - skarbnica witamin i minerałów. Uprawa, właściwości lecznicze (…)
Przepis na domowy chleb
Przepis na domowy chleb
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości (…)
Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Dorada – co to za ryba? Opis, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Zastosowanie kulinarne
Dorada – co to za ryba? Opis, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. (…)
Brownie z fasoli, czyli zdrowa słodycz. Jak przygotować? Wartość odżywcza i właściwości czerwonej fasoli
Brownie z fasoli, czyli zdrowa słodycz. Jak przygotować? Wartość odżywcza i (…)
Mąki bezglutenowe. Które mąki naprawdę nie zawierają glutenu?
Mąki bezglutenowe. Które mąki naprawdę nie zawierają glutenu?
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza (…)
Chipsy z jarmużu – dietetyczna i chrupiąca przekąska. Wartość odżywcza i właściwości jarmużu
Chipsy z jarmużu – dietetyczna i chrupiąca przekąska. Wartość odżywcza i (…)
Budyń jaglany – przepis. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kaszy jaglanej
Budyń jaglany – przepis. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kaszy jaglanej
Majonez
wegański. Sposób przygotowania i wartość odżywcza 
Majonez wegański. Sposób przygotowania i wartość odżywcza 
Frytki
z batatów –
jak
je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
batatów
Frytki z batatów – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości (…)
Naleśniki z mąki kukurydzianej – wartość odżywcza, przepisy na ciasto i farsz
Naleśniki z mąki kukurydzianej – wartość odżywcza, przepisy na ciasto i farsz
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia