Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żółty stolec u dorosłego i dziecka – przyczyny, żółty stolec a trzustka 

Żółty stolec u dorosłego i dziecka – przyczyny, żółty stolec a trzustka 

Zainteresował Cię ten artykuł?
dziecko, nocnik

Fot.: Klaus Vedfelt / Getty Images

Żółty stolec u dorosłego czy dziecka nie zawsze oznacza problemy zdrowotne, ponieważ niekiedy taki kolor stolca jest konsekwencją spożywania dużych ilości produktów bogatych w karoteny, czyli naturalne barwniki. Jednak czasem może on być objawem bardzo poważnych chorób, np. nowotworów. 

Żółty stolec często stanowi powodów do niepokoju, choć czasami jest zjawiskiem naturalnym. Za kolor kału, czyli powstających w jelicie grubym odpadowych produktów procesu trawienia, składających się przede wszystkim z wody, niestrawionych resztek pokarmu (np. błonnika), obumarłych komórek wyściełających ścianki jelit i bakterii symbiotycznych, odpowiadają przede wszystkim bilirubina oraz biliwerdyna. To pomarańczowoczerwony i zielonkawy barwnik – produkty rozpadu hemoglobiny, powodujące, że stolec ma zwykle kolor brązowy, w różnych odcieniach.

Zmiana barwy kału na żółtą nie musi oznaczać niepokojących zmian chorobowych w organizmie, ponieważ czasami jest to po prostu efekt spożywania dużych ilości produktów zawierających karoteny, czyli naturalne barwniki występujące m.in. w marchewce, papryce, pomidorach, brokułach, dyni, melonie czy szpinaku. Ograniczenie ich jedzenia powoduje zwykle powrót koloru stolca do bardziej brązowego.

Żółty stolec u dorosłego

Kolor kału zależy nie tylko od diety. Żółty stolec u dorosłego, szczególnie jeśli jest wydalany przez dłuższy czas, może być objawem mniej lub bardziej poważnych schorzeń, głównie pracy przewodu pokarmowego i narządów biorących udział w trawieniu. Dotyczy to chorób trzustki, pęcherzyka żółciowego czy wątroby.

Żółte stolce sygnalizują niekiedy nieprawidłowości w pracy jelit, np. zakażenie bakteryjne, które często wywołuje stan zapalny. W zależności od typu drobnoustrojów będących przyczyną problemu może objawiać się także wysoką gorączką, bólem i skurczami brzucha, nudnościami i wymiotami oraz utratą apetytu. W kale pojawia się czasami krew.

Żółty stolec a trzustka

Przyczyna pojawienia się żółtego stolca może znajdować się w trzustce, czyli bardzo ważnym dla funkcjonowania organizmu gruczole, niezbędnym w procesach przemiany materii i trawieniu białek, tłuszczów czy węglowodanów. Zmieniony kolor kału jest czasem objawem rozwijającego się nowotworu trzustki. Zazwyczaj towarzyszą mu inne dolegliwości ze strony układu żołądkowo-jelitowego, m.in. tępy ból w nadbrzuszu, wzdęcia, nudności czy biegunka, a także utrata łaknienia, spadek masy ciała i złe samopoczucie.

Jasnożółty stolec, który dodatkowo cuchnie, może być sygnałem o zaburzeniach trawienia tłuszczów, spowodowanych niedoborem lub brakiem odpowiednich enzymów trzustkowych. Powodem takich problemów są nieprawidłowości w pracy trzustki, ale również wątroby, żołądka, dwunastnicy i dalszego odcinka jelita cienkiego.

Żółty kolor stolca pojawia się też w przebiegu celiakii – schorzenia będącego wynikiem nietolerancji glutenu, prowadzącego do rozwoju stanu zapalnego jelita cienkiego, a w efekcie do kłopotów z wchłanianiem składników odżywczych ze spożywanych pokarmów. Chorobie towarzyszy też wiele innych objawów: ból brzucha, utrata wagi, anemia, owrzodzenie jamy ustnej, zmęczenie czy apatia.

Żółty luźny stolec bywa spowodowany mukowiscydozą, czyli chorobą genetyczną, która uniemożliwia prawidłowe trawienie tłuszczów i białek, co powoduje poważne dolegliwości układu pokarmowego, np. potrzebę częstego i obfitego wypróżniania. Powszechnym symptomem mukowiscydozy są również trudności w oddychaniu, duszność i kaszel oraz często nawracające infekcje dróg oddechowych.

Wydzielanie żółci a kolor stolca

Zdarza się, że człowiek może zaobserwować żółty, odbarwiony stolec. W stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego, będących powikłaniem kamicy pęcherzykowej lub przewodowej, bądź w innych chorobach przewodu pokarmowego może dochodzić do rozwoju żółtaczki. Polega ona na wzroście bilirubiny we krwi. Poza żółtym zabarwieniem skóry, białkówek oka, mocz zabarwia się na ciemno, a stolec odbarwia; może przybierać żółty lub gliniasty kolor.

Inne przyczyny żółtego stolca

Przyczyną żółtego stolca bywa tzw. zespół złego wchłaniania, wynikający z nieprawidłowości w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych z przewodu pokarmowego. Powodów jego wystąpienia jest bardzo wiele, związane są z niedoborami enzymów, chorobami układowymi (niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy, cukrzycą) czy wadami strukturalnymi (zespół krótkiego jelita, przetoki, uchyłki i zwężenia jelit). Kał zawiera wówczas bardzo dużo lipidów, ma jasne zabarwienie i wyjątkowo przykry zapach.

Innymi symptomami zespołu złego wchłaniania są:

  • szybka utrata masy ciała (mimo właściwej wartości odżywczej posiłków);
  • przewlekła biegunka;
  • ból i wzdęcia brzucha;
  • osłabienie i przygnębienie;
  • kurcze mięśni;
  • zmiany skórne;
  • bezpłodność.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
75
3
Komentarze (2)
Alicja
Rudzia, idź do dobrego gastroenterologa, możesz mieć wrzodziejace zapalenie jelita grubego tak jak ja.
Czytaj całość
Rudzia
Mam bardzo czeste biegunki i stolec pimaranczowy bole i skurcze w dole brzucha czasem cuchnace wiatry co to oznacza i jakie brac leki bo te co mam od lekarza nie pomagaja
Czytaj całość
Nie przegap
Odra u dzieci, niemowląt i dorosłych – objawy, przebieg i powikłania
Odra u dzieci, niemowląt i dorosłych – objawy, przebieg i powikłania
Plamki Koplika – jeden z pierwszych objawów w przebiegu odry
Plamki Koplika – jeden z pierwszych objawów w przebiegu odry
Z czego składa się smog i dlaczego jest niebezpieczny? 
Z czego składa się smog i dlaczego jest niebezpieczny? 
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu
Ból gardła – przyczyny, rodzaje i objawy, leczenie
Ból gardła – przyczyny, rodzaje i objawy, leczenie
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?