Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żółta herbata - rozgrzewa i dodaje zdrowia. Jak ją parzyć, by była pyszna i zachowała cenne właściwości?
menu
Polub nas na Facebooku

Żółta herbata - rozgrzewa i dodaje zdrowia. Jak ją parzyć, by była pyszna i zachowała cenne właściwości?

Żółta herbata

Fot: Pannonia / gettyimages.com (1)

Żółta herbata to rzadka odmiana najwyższej klasy herbat chińskich. Uzyskiwana jest z młodych pędów rośliny w bardzo ograniczonym procesie fermentacji – z zastosowaniem oksydacji nieenzymatycznej, czyli lekkiego utleniania liści podczas ich zwijania. Ma oryginalny smak i szereg cennych właściwości.

Legenda głosi, że przed wiekami żółta herbata zarezerwowana była wyłącznie dla cesarskiego dworu i potrzeb niektórych ceremonii religijnych. Niedozwolone było zarówno spożywanie szlachetnego naparu, jak i wywóz suszu poza teren Chin. Z tego względu żółta herbata jest słabo znana w Europie. Obecnie odmiana ta produkowana jest głównie w Chinach i na Tajwanie. Powstaje na podstawie zaginionej receptury, odtworzonej dopiero w latach 80. ubiegłego wieku, więc nie ma pewności, czy współczesne żółte herbaty przypominają te, które pijali chińscy cesarze.

Czytaj też:

Czym jest żółta herbata?

Żółta herbata (huángchá) wytwarzana jest z tej samej rośliny, co herbata zielona lub czarna – z liści Camellia Sinensis, czyli herbaty chińskiej. Należy do odmian lekko fermentowanych, czyli poddanych jedynie częściowej obróbce, a konkretnie fermentacji nieenzymatycznej. Do produkcji wykorzystywane są zebrane wczesną wiosną najmłodsze pędy rośliny wraz z nierozwiniętymi pączkami. Taki surowiec przez 2–3 dni poddaje się naprzemiennemu ogrzewaniu na słońcu i studzeniu, a następnie fermentacji we własnych sokach, która przypomina nieco proces kiszenia. Technika taka jest skomplikowana i kosztowna, ale dzięki niej zostaje zachowanych większość naturalnych właściwości herbaty.

Właściwości żółtej herbaty

Suszone liście żółtej herbaty mają ciemnozieloną barwę z żółtawym odcieniem po wewnętrznej stronie. Kolor naparu zaś – w zależności od czasu parzenia i gatunku suszu – może być słomkowożółty lub bursztynowy. „Cesarska” herbata wyróżnia się subtelnym, cierpko-słodkim aromatem. Podobny jest smak naparu – ma lekką goryczkę, ale dominuje słodycz, określana niekiedy jako czekoladowa.

Skład żółtej herbaty

W skład żółtej herbaty wchodzą te same związki, które znajdują się w innych rodzajach chińskich herbat – polifenole (głównie katechiny), garbniki (np. tanina), alkaloidy (kofeina, teobromina, teofilina), aminokwasy (teanina), olejki eteryczne oraz nieco witamin i minerałów. W związku z niskim stopniem przetworzenia liści „cesarski” napar obfituje we flawonoidy (czyli związki polifenolowe) o właściwościach antyoksydacyjnych i zawiera relatywnie niedużo teiny (mieszaniny soli kofeiny i kwasów organicznych). W porównaniu z czarną herbatą ma mniejsze właściwości pobudzające, ale dostarcza niezwykle cenne dla zdrowia substancje, które ograniczają szkodliwą aktywność wolnych rodników.

Wpływ żółtej herbaty na ludzki organizm

Jako zasobne źródło związków o działaniu przeciwutleniającym żółta herbata może służyć profilaktyce wielu chorób spowodowanych stresem oksydacyjnym. Regularnie spożywana ogranicza ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy, zawałów, udarów, choroby Alzheimera czy Parkinsona. Spowalnia także starzenie się organizmu, a tym samym oddziałuje korzystnie na stan skóry.

Cenne są także właściwości obecnych w żółtej herbacie alkaloidów. Teobromina na przykład wspomaga funkcjonowanie układu krążenia – rozszerza naczynia krwionośne, stymuluje pracę serca. Związek ten ma także właściwości moczopędne, a ponieważ zawarte w żółtej herbacie substancje aktywne mają zdolność wiązania toksyn. Regularne picie „cesarskiego” naparu służy oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Picie herbaty sprzyja trawieniu, ale obecne w niej alkaloidy mogą działać drażniąco na żołądek. W żółtej herbacie jest ich niewiele, dlatego po napar bez obaw sięgać mogą osoby cierpiące na niektóre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. To samo dotyczy chorych z nadciśnieniem czy zaburzeniami snu. „Cesarski” napar jest zdecydowanie łagodniejszy od odradzanej w takich wypadkach czarnej herbaty.

Mimo że pobudzających alkaloidów jest w żółtej herbacie niewiele, jej regularne picie wpływa korzystnie na samopoczucie – orzeźwia i redukuje zmęczenie. Warto sięgać po aromatyczny napar w okresach zwiększonego wysiłku czy napięcia emocjonalnego.

Dlaczego warto pic herbatę? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto pić herbatę? Źródło: 36,6

Parzenie żółtej herbaty

Zalecany sposób parzenia żółtej herbaty podobny jest do tego, który stosuje się przy herbacie zielonej. Standardowa porcja to 2–3 g suszu na 120 ml wody, której temperatura w chwili parzenia nie powinna przekraczać 80°C. Czas zaparzania herbaty zależy od indywidualnych preferencji, choć według tradycji proces ten powinien trwać 3–5 minut. W odróżnieniu od zielonych odmian, żółta herbata zwykle nie nadaje się do kilkukrotnego parzenia.

Gdzie kupić żółtą herbatę?

Żółta herbata jest dość droga i rzadko spotykana. Wynika to ze skomplikowanego procesu jej produkcji oraz ograniczonego czasu zbioru surowca odpowiedniego do jej wytworzenia. W związku z tym trudno znaleźć „cesarską” herbatę na sklepowych półkach. W Polsce najłatwiej jest kupić ją przez Internet. Cena suszu jest zróżnicowana, w zależności od jego jakości – od 30 do 150 zł za 100 g.

Bibliografia:

1. A. Stańczyk, Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat, [w:] Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, tom XLIII, nr 4, Warszawa 2010.

2. R. Tomczyk, Zapiski o herbacie, Warszawa 2009.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Niebieska herbata oolong – jakie ma właściwości?
Niebieska herbata oolong – jakie ma właściwości? TVN zdrowie
Parzenie i właściwości żółtej herbaty
Parzenie i właściwości żółtej herbaty Dzień Dobry TVN
Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła.
Odmiany, właściwości, parzenie
Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła. Odmiany, właściwości, parzenie TVN zdrowie
Czerwona herbata rooibos – właściwości zdrowotne, smak oraz przeciwwskazania do picia
Czerwona herbata rooibos – właściwości zdrowotne, smak oraz przeciwwskazania do picia Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby