Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żółcień pomarańczowa i jej zastosowanie. Czy barwnik E110 jest bezpieczny dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Żółcień pomarańczowa i jej zastosowanie. Czy barwnik E110 jest bezpieczny dla zdrowia?

Żółte jedzenie - kobieta spożywająca loda.

Fot. Image Source / Getty Images

Żółcień pomarańczowa to składnik chętnie dodawany do wielu produktów. Można ją znaleźć przede wszystkim w artykułach spożywczych, kosmetykach i lekach. Czym charakteryzuje się żółcień pomarańczowa i czy może być szkodliwa dla zdrowia?

Żółcień pomarańczowa, znana też w Europie jako barwnik E110, stosowana jest głównie w przemyśle spożywczym. Jej celem jest poprawa atrakcyjności wizualnej sprzedawanych produktów. W dzisiejszych czasach artykuły żywnościowe przyciągają uwagę potencjalnych klientów nie tylko dobrym smakiem, ale również ładnym wyglądem. Okazuje się, że żółcień pomarańczowa nie jest do końca bezpieczna – może powodować reakcje alergiczne, dlatego też powinny się jej wystrzegać zwłaszcza dzieci.

Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Źródło: Co nas truje? 

Czym jest żółcień pomarańczowa?

Żółcień pomarańczowa FCF (inne określenia: CI 15985; żółcień FD&C6) jest organicznym związkiem chemicznym, oznaczanym wzorem sumarycznym C16H10Na2O7S2N2. W języku angielskim jej nazwa to Sunset Yellow FCF lub Orange Yellow S.

Żółcień pomarańczowa jest syntetycznym barwnikiem azowym, który występuje pod postacią żółtopomarańczowego proszku. Wyróżnia się tym, że dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Syntetyczna substancja znajduje się na liście chemicznych dodatków do żywności oznaczonych numerem E. Należy do grupy E100–199, pod którą ukrywają się barwniki spożywcze. Sama żółcień pomarańczowa została zakwalifikowana jako barwnik E110 i dopuszczona jest do użytku na terenie Unii Europejskiej.

Polecamy: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

W jakich produktach spożywczych znajduje się barwnik E110?

Żółcień pomarańczowa jest najczęściej wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Barwnik E110 można znaleźć w takich produktach, jak:

  • aromatyzowane napoje bezalkoholowe (gazowane lub niegazowane);
  • napoje alkoholowe, np. fermentowane lub aromatyzowane napoje winiarskie, napoje winopochodne, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15%;
  • lody i desery;
  • przetwory, np. dżemy i marmolady;
  • galaretki;
  • żelki;
  • kandyzowane lub konserwowe owoce;
  • zupy w proszku;
  • wyroby piekarskie i cukiernicze, np. ciastka, wafle, herbatniki, dekoracje do ciast;
  • aromatyzowane serki topione;
  • produkty dietetyczne;
  • płatki zbożowe;
  • gotowe sosy, marynaty i mieszanki przypraw;
  • musztarda;
  • przetwory rybne, np. pasty z ryb i skorupiaków.

Jak łatwo zauważyć, barwnik E110 obecny jest w wielu różnorodnych produktach, zarówno do jedzenia, jak i do picia. Warto o tym pamiętać i czytać etykiety kupowanych artykułów spożywczych.

Zobaczcie, co producenci dodają do żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Żółcień pomarańczowa w lekach i kosmetykach

Barwnik E110 stosuje się m.in. w niektórych kosmetykach, głównie farbach i płukankach do włosów. Oprócz tego na uwagę zasługuje żółcień pomarańczowa w lekach. W tym przypadku używana jest jako składnik syropów oraz kolorowych powłoczek, które pokrywają tabletki. Co ważne, dodatek syntetycznej substancji można znaleźć nie tylko w lekach przepisywanych dorosłym, ale również dzieciom.

Żółcień pomarańczowa a regulacje dotyczące jej spożycia

Stosowanie żółcieni pomarańczowej regulowane jest przez odpowiednie organy Unii Europejskiej. Na mocy rozporządzenia Komisji UE nr 232/2012 z dnia 16 marca 2012 roku dopuszczalna dzienna dawka spożycia barwnika E110 została zmniejszona z 2,5 mg do 1 mg na 1 kg masy ciała. Mimo to pod wpływem kolejnych badań w 2014 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority – EFSA) zwiększył wcześniejsze dopuszczalne dzienne spożycie do 4 mg na 1 kg masy ciała.

Żółcień pomarańczowa – reakcje alergiczne i inne skutki uboczne

Choć barwnik E110 dopuszczony jest do użytku w Polsce, budzi pewne kontrowersje ze względu na potencjalną szkodliwość. W przypadku nadmiernego przyjmowania żółcieni pomarańczowej mogą wystąpić reakcje alergiczne, które objawiają się m.in. katarem siennym, pokrzywką czy wypryskami na ciele. Ryzyko wzrasta zwłaszcza u osób z nietolerancją salicylanów (organicznych związków chemicznych, które wchodzą w skład m.in. aspiryny). Warto również wiedzieć, że żółcień pomarańczowa może wzmagać objawy ze strony układu oddechowego w przebiegu astmy.

Żółcień pomarańczowa znajduje się wśród niesławnej „szóstki z Southampton”. Mianem tym określa się sześć barwników, które zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Southampton w 2007 roku wykazują działanie szkodliwe dla dzieci. Według naukowców barwnik E110 może powodować u najmłodszych nadpobudliwość, która objawia się nadmiernym „wierceniem się”, uczuciem niepokoju czy problemami z koncentracją. W związku z tym na opakowaniach produktów zawierających żółcień pomarańczową powinno znajdować się ostrzeżenie o potencjalnie szkodliwym wpływie substancji na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Według Międzynarodowej Agencja Badań nad Rakiem żółcień pomarańczowa nie jest potwierdzonym czynnikiem rakotwórczym. Mimo to niektóre kraje zakazały jej stosowania – wśród nich znajdują się m.in. Norwegia i Finlandia.

Czytasz uważnie etykiety produktów?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
395
37
Polecamy
Azorubina (E122) – czym wyróżnia się tzw. czerwony barwnik?
Czy jego stosowanie jest bezpieczne?
Azorubina (E122) – czym wyróżnia się tzw. czerwony barwnik? Czy jego stosowanie jest bezpieczne? TVN zdrowie
Czym jest żółcień chinolinowa?
E104 – zastosowanie i wpływ na ludzki organizm
Czym jest żółcień chinolinowa? E104 – zastosowanie i wpływ na ludzki organizm TVN zdrowie
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
Ekstrakt drożdżowy – czym jest i czy jest szkodliwy dla zdrowia?
Ekstrakt drożdżowy – czym jest i czy jest szkodliwy dla zdrowia? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?