Polub nas na Facebooku
Czytasz: Znowu za dużo? Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
menu
Polub nas na Facebooku

Znowu za dużo? Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?

Świąteczny stół

Fot: DragonImages / gettyimages.com

Święta to czas, kiedy robimy wszystko, aby jak najlepiej ugościć swoich bliskich. Bardzo często w tych przygotowaniach i staraniach tracimy umiar i zdrowy rozsądek. W rezultacie po świętach zostaje nam bardzo dużo jedzenia, z którym nie bardzo wiadomo, co zrobić. Jak sobie poradzić z takim problemem?

Specjaliści od lat alarmują, że kupujemy za dużo jedzenia. Co gorsza, jego nadmiar zazwyczaj ląduje w koszu. W rezultacie – zgodnie z danymi Federacji Polskich Banków Żywności – pod 40 proc. Polaków przyznaje, że wyrzuca jedzenie. Do kosza najczęściej trafiają wędliny, pieczywo i owoce. Dlaczego wyrzucamy? Kupujemy za dużo i nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego, co mamy w lodówce. W konsekwencji jedzenie się psuje i trafia do kosza. Jak temu zaradzić?

Postaw na planowanie

Najprostszym rozwiązaniem będzie planowanie zakupów. Warto dokładnie zastanowić się co chcemy postawić na świątecznym stole i przygotować listę produktów. Takie planowanie warto zacząć odpowiednio wcześnie, zwłaszcza jeśli zapraszamy gości lub przygotowujemy święta dla całej rodziny.

Niestety, w szale świątecznych przygotowań, mimo listy, często wychodzimy ze sklepu z produktami, których wcale nie chcieliśmy kupić, bo np. była promocja. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że „atrakcyjne okazje”, którymi kuszą nas sklepy nie zawsze są aż taka atrakcyjne, jak nam się wydaje. Bardzo często produkt kupiony w promocji kosztuje tyle samo, co bez rabatu, a nie rzadko nawet więcej!

Duża lodówka

Osoby, które mimo wszystko nie potrafią się pohamować i kupują za dużo, powinny pomyśleć o zakupie większej lodówki. Odpowiednio duże urządzenie zaspokoi każdego miłośnika dużych zakupów. Jakie urządzenie wybrać? Najlepszym rozwiązaniem będzie lodówka lodówko-zamrażarka VacPac marki Sharp. 

Lodówka VacPac Pro Lifestyle

Fot: VacPac Pro Lifestyle/SHARP

Urządzenie jest bardzo duże, tym samym doskonale sprawdza się w dużych rodzinach lub u osób, które po prostu kochają zakupy i gotowanie. Największą zaletą lodówko-zamrażarki VacPac jest możliwość pakowania próżniowego. W ten sposób można przechowywać zarówno mięso, jak i nabiał. Pakowanie próżniowe sprawia, że jedzenie zachowuje świeżość aż ośmiokrotnie dłużej. Możliwość pakowania próżniowego pozwala przygotować jedzenie tzw. metodą sous vide. Polega ona na wrzuceniu szczelnie zapakowanego produktu do kąpieli wodnej lub parowej w ściśle kontrolowanej temperaturze. Mimo że takie gotowanie trwa dość długo, to warto je wypróbować!

To jednak nie koniec zalet lodówko-zamrażarki VacPac. Dzięki technologii NutriFresh warzywa i owoce można przechowywać dwa razy dłużej. Nie tracą one swoich wartości odżywczych ani smakowych. Natomiast system AdvancedCooling zapobiega wysychaniu jedzenia.

Lodówko-zamrażarkę VacPac Pro spodoba się miłośnikom przyjęć i spotkań towarzyskich. Funkcja AdaptiZone pozwala przekształcić jedną lub obie komory zamrażarki w chłodziarkę. Dzięki takiemu rozwiązaniu wszystkie przekąski czy potrawy, które powinny być przechowywane lodówce znajdą w niej swoje miejsce. Z kolei funkcja Quick Drink sprawia, że napoje schładzają się w zaledwie pięć minut!

Podziel się jedzeniem

Jedzenie, które zostało po świętach warto oddać do tzw. jadłodzielnii. Jadłodzielnie to punkty, w których można zostawić jedzenie. Trafi ono  później do osób, które z różnych powodów nie mogą sobie pozwolić na zjedzenie prawdziwego, ciepłego posiłku. Takie punkty otwierane są coraz częściej i działają praktycznie w każdym większym mieście.

Sharp - nowa belka
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Dlaczego warto kupić lodówkę z możliwością próżniowego pakowania żywności?
Dlaczego warto kupić lodówkę z możliwością próżniowego pakowania żywności? TVN zdrowie
Znowu za dużo!
Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
Znowu za dużo! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? TVN zdrowie
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników Dzień Dobry TVN
Foodsharing i jadłodzielnia – jak najlepiej dzielić się jedzeniem?
Foodsharing i jadłodzielnia – jak najlepiej dzielić się jedzeniem? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania