Polub nas na Facebooku
Czytasz: Znowu za dużo! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?

Znowu za dużo! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?

Świąteczna rodzinna kolacja. W tle choinka. Dużo jedzenia

Fot. Ariel Skelley / Getty Images

Po świętach zawsze zostaje nam jedzenie. Ktoś przyniesie ciasto, ktoś inny sałatkę czy makaron. My sami podczas zakupów także często kupujemy za dużo i sporo produktów nam zostaje. Co zrobić z nadmiarem jedzenia w święta?

Po świętach Bożego Narodzenia zawsze pozostaje nam jedzenie. Czy to gotowe produkty, czy już przyrządzone potrawy musimy jakoś spożytkować. Jak to zrobić, żeby nie wyrzucać jedzenia? 

Po pierwsze rozsądne zakupy

Zakupy należy robić z listą, po dokładnej analizie tego, czego nam potrzeba. Zwłaszcza w okresie świąt, kiedy łatwo kupić za dużo i dać się skusić świątecznym promocjom. Później zostajemy jednak z dużą ilością jedzenia, która może się zmarnować i nie zmieścić w lodówce!

Podział obowiązków

Warto ustalić z zapraszanymi osobami, co mają przynieść do jedzenia. Wtedy sami nie będziemy powielać tych potraw. Mniej jedzenia oznacza mniejsze ryzyko, że coś się zmarnuje.

Podziel się jedzeniem

Warto zorientować się, gdzie w najbliższej okolicy jest jadłodzielnia lub miejsce, które przyjmie nadmiar jedzenia. Warto się dzielić z potrzebującymi.

Zobacz film: Nowy rok, nowa Ty – jak mieć więcej czasu dla siebie? 

Przechowywanie jedzenia

W kontekście przechowywania jedzenia bardzo ważny jest sprzęt. Niektóre lodówki, np. marki Sharp, wyposażone są w specjalną technologię, która wydłuża świeżość produktów. Ciekawym rozwiązaniem jest lodówka Sharp SJ-FP760VST, która charakteryzuje się ogromną pojemnością. Chłodziarko-zamrażarka posiada system chłodzenia Hybrid Cooling oraz pochłaniacz zapachów Nano +AG -  małe urządzenie czyści przepływające powietrze, usuwając z niego przykre zapachy, które mogły powstać we wnętrzu chłodziarki. Dzięki temu świąteczne potrawy nie przejdą swoim zapachem!

Lodówka posiada także system Plasmacluster Ion. To opatentowana przez markę Sharp technologia, która pomaga usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie i 99% wirusów unoszących się w powietrzu, gwarantując, że powietrze pozostanie świeże na dłużej.

Jeszcze lepszym i ciekawszym rozwiązaniem są lodówko-zamrażarki VacPac Pro firmy Sharp. Charakteryzują się sporą pojemnością oraz... możliwością próżniowego pakowania jedzenia. Oznacza to, że jedzenie zapakowane próżniowe będzie świeższe o wiele dłużej!

Jak to działa? Produkty, które chcemy w ten sposób „zamknąć” umieszcza się w specjalnej torebce. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku automatyczna zgrzewarka próżniowa VacPac Pro usuwa powietrze. Tak przygotowaną żywność można przechowywać w lodówce oszczędzając w ten sposób mnóstwo miejsca. Co ciekawe mięso czy przetwory mleczne zapakowane w ten sposób można trzymać w lodówce nawet ośmiokrotnie dłużej!

 Dzięki technologii NutriFresh w lodówce VacPac Pro firmy Sharp warzywa i owoce można przechowywać dwa razy dłużej, przy czym nie tracą one swoich wartości odżywczych ani smakowych. Jedzenie przed wysychaniem ochroni specjalny system AdvancedCooling. Urządzenie posiada również specjalną funkcję AdaptiZone, która umożliwia tymczasowe przekształcenie jednej lub obu komór zamrażarki w chłodziarkę - to rewelacyjne rozwiązanie, jeśli podczas świąt zostaje nam dużo jedzenia lub po prostu dużo jedzenia musimy w tym okresie przechować. Ci bardziej zaradni radzą sobie wystawianiem potraw na balkon, ale pamiętajmy, że mamy coraz cieplejszy klimat, a co za tym idzie temperatury na zewnątrz w ciągu dnia mogą być różne i często sprzyjać rozwijaniu się pleśni. Funkcja Quick Drink sprawia, że napoje schładzają się w zaledwie pięć minut, a niezawodny pojemnik na lód Twist and Serve, który oprócz swojej pierwotnej funkcji ma taką zaletę, że zajmuje bardzo mało miejsca.

Sharp - nowa belka
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
2
Polecamy
Jak oszczędzać na jedzeniu? Podstawowe zasady i porady
Jak oszczędzać na jedzeniu? Podstawowe zasady i porady Dzień Dobry TVN
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce? Dzień Dobry TVN
Jak wykorzystać jedzenie, które zostało po świętach?
Jak wykorzystać jedzenie, które zostało po świętach? TVN zdrowie
Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach?
Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?