Polub nas na Facebooku
Czytasz: Znana firma wprowadza do menu "sztuczne mięso"!
menu
Polub nas na Facebooku

Znana firma wprowadza do menu "sztuczne mięso"!

We Are/Getty Images

Ikea nie zwalnia tempa i aktywnie bierze udział w wegańskiej rewolucji. W menu ich popularnych restauracji znajdziemy wkrótce roślinne penne ze „sztucznym mięsem”.

Ikea wprowadza „sztuczne mięso”

Jego receptura powstała we współpracy z firmą The Vegetarian Butcher należąca do Unilever. Twórcy zapewniają, że ich produkt składający się z soi, nie różni się znacząco "pod względem tekstury i smaku od mięsa zwierzęcego".

„ Cały czas staramy się rozwijać naszą ofertę gastronomiczną, także o produkty w całości przygotowane na bazie składników roślinnych. Chcemy odpowiadać na wyzwania stojące przed branżą spożywczą, jeżeli chodzi o kwestie zrównoważonego rozwoju, a także na oczekiwania naszych klientów, którzy chętnie sięgają po roślinne wersje naszych produktów. Świadczy o tym popularność warzywnych klopsów, wege hot doga, a także wegańskich lodów truskawkowych, które na stałe są w naszej ofercie” - tłumaczył Tomasz Jachimczak, country commercial & range manager z IKEA w wywiadzie dla wirtualnemedia.pl

Wegańskie penne to już kolejna roślinna propozycja w menu Ikea. W 2019 roku ogromną popularnością cieszyły się wegańskie hot-dogi. Wegan ucieszy fakt, że cena dania nie odstaje od tradycyjnej oferty – koszt makaronu ze „sztucznym mięsem” to 8,99 zł. Nową wegańską pozycję Ikei, będzie można skosztować już od 17 marca 2020 roku.

Zobacz video: Przepis na kotlet schabowy bez schabu Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
8
Polecamy
Celebryci zainwestowali w wegańskie mleko.
Kto chce zarobić na diecie bez mięsa?  
Celebryci zainwestowali w wegańskie mleko. Kto chce zarobić na diecie bez mięsa?   Dzień Dobry TVN
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów.
Możliwe, że nie było badane
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane TVN zdrowie
Drób – cenny składnik diety
Drób – cenny składnik diety TVN zdrowie
Wegańskie jajko na twardo!
Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?
Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie