Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zła dieta, czyli błędy, które najczęściej popełniamy

Zła dieta, czyli błędy, które najczęściej popełniamy

Niezdrowe jedzenie

Fot: Da-Kuk / gettyimages.com

Sposób odżywiania wpływa nie tylko na sylwetkę, ale także na funkcjonowanie całego organizmu. Mimo że większość z nas wie, jak ważna jest zdrowa dieta, to wprowadzenie jej w życie udaje się tylko nielicznym. Na szczęście są sposoby, aby to zmienić.

Dietetycy zgodnie podkreślają, że dieta statystycznego Polaka nie należy do najzdrowszych. Dominują w niej produkty wysoko przetworzone, pełne sztucznych ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Zbyt często sięgamy również po mięso. Z dopuszczalnych 0,5 kg tygodniowo zjadamy grupo ponad kilogram. Co gorsza, unikamy warzyw, które są najlepszym źródłem witamin i substancji odżywczych. A co z napojami? Większość z nas zamiast wody sięga po słodkie gazowane napoje.

Dużym problemem jest także to, że wychodzimy z domu bez śniadania, a to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Specjaliści zalecają, aby zjeść go najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Dlaczego? To najlepszy sposób, aby uniknąć nagłego spadku cukru we krwi. Ale pomijanie nie dotyczy tylko śniadań. Nie brakuje osób, które w ciągu dnia nie jedzą prawie nic i do posiłku zasiadają dopiero późnym wieczorem, po powrocie z pracy.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że takie praktyki nie są obojętne dla organizmu i prędzej czy później pojawiają skutki uboczne niezdrowej diety. Mało wartościowe menu to najprostsza droga do otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów.

Czas na zmiany!

Na zmiany nigdy nie jest za późno. Wystarczy jedynie chcieć wprowadzić je w życie. Niestety – łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Nie można się jednak zniechęcać. Kluczem do sukcesu jest zdrowy rozsądek i świadomość, że zmiany się opłacą.

Na początek warto przyjrzeć się codziennym zakupom. Jeśli robimy je w super- lub hipermarketach dajemy „złapać się” promocji i kupujemy coś, czego nie tylko nie chcieliśmy, ale wcale nie potrzebowaliśmy. Jak to zmienić? Sposób jest bardzo prosty – wystarczy robić listę zakupów. Dzięki temu nie tylko unikniemy kupowania niepotrzebnych rzeczy, ale co najważniejsze przestaniemy marnować i wyrzucać żywność. Za trzymaniem się listy podczas zakupów przemawia również ekonomia – przecież za każdy wyrzucony owoc czy jogurt musieliśmy zapłacić.

Więcej miejsca

Robienie dużych zakupów nie musi być jednak wadą. Wszystko zleży od tego jak często je robimy, jaką mamy lodówkę i jak przechowujemy żywność. Dla tych, co kupują dużo, ale rzadko doskonałym rozwiązaniem będzie duża lodówka, najlepiej taka, która pozwala nie tylko dłużej przechowywać warzywa czy owoce, ale również pakować próżniowo produkty, których nie możemy lub nie chcemy spożyć od razu. Takie urządzenie pozwala także uniknąć przeładowania lodówki.

Obie te cechy ma lodówka Sharp SJ-FP760VST. Chłodziarko-zamrażarka bardzo pojemna. Posiada system chłodzenia Hybrid Cooling oraz pochłaniacz zapachów Nano +AG. To małe urządzenie czyści przepływające powietrze, usuwając z niego przykre zapachy, które mogły powstać we wnętrzu chłodziarki. Dzięki czemu poszczególne zapachy nie mieszają się ze sobą.

Lodówka została wyposażona także w system Plasmacluster Ion. To opatentowana przez markę Sharp technologia, która pomaga usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie i 99 proc. wirusów unoszących się w powietrzu, gwarantując, że powietrze pozostanie świeże na dłużej.

Jeszcze lepszym i ciekawszym rozwiązaniem są lodówko-zamrażarki VacPac Pro firmy Sharp. Urządzenia te pozwalają na próżniowe pakowanie jedzenia, dzięki czemu dłużej pozostaje ono świeże.

Jak to działa? Produkty, które chcemy w ten sposób „zamknąć” umieszcza się w specjalnej torebce. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku automatyczna zgrzewarka próżniowa VacPac Pro usuwa powietrze. Dzięki takiemu pakowaniu udaje zaoszczędzić miejsce, a zapakowane tak mięso czy nabiał można przechowywać nawet osiem razy dłużej!

Zakup lodówko-zamrażarki VacPac Pro firmy Sharp to także doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o dodatkową porcję warzyw czy owoców. Technologia NutriFresh pozwala przechowywać je dłużej bez straty smaku czy wartości odżywczych. System AdvancedCooling chroni jedzenie przed wysuszeniem. Natomiast funkcja AdaptiZone pozwala na tymczasowe przekształcenie jednej lub obu komór zamrażarki w chłodziarkę. To najlepszy sposób na przechowanie nadmiaru żywności.

Amatorów zimnych napojów z pewnością ucieszy funkcja Quick Drink. Dzięki niej napoje schładzają się w zaledwie pięć minut, a niezawodny pojemnik na lód Twist and Serve, który oprócz swojej pierwotnej funkcji ma taką zaletę, że zajmuje bardzo mało miejsca.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
14
Polecamy
Co jeść, żeby schudnąć? Jadłospis, który służy zdrowiu
Co jeść, żeby schudnąć? Jadłospis, który służy zdrowiu Dzień Dobry TVN
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce? Dzień Dobry TVN
Dlaczego warto kupić lodówkę z możliwością próżniowego pakowania żywności?
Dlaczego warto kupić lodówkę z możliwością próżniowego pakowania żywności? TVN zdrowie
Znowu za dużo! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
Znowu za dużo! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?