Zioła na cholesterol mogą, przy zastosowaniu odpowiedniej diety i wprowadzeniu aktywności fizycznej, skutecznie obniżyć jego poziom. Zbyt duże stężenie tej substancji zwiększa ryzyko występowania chorób, np. zawału serca, miażdżycy czy choroby wieńcowej.
Czy zioła na cholesterol mogą wspomagać terapię?
Cholesterol (steroid) jest wytwarzany wewnątrz organizmu m.in. przez komórki wątrobowe, a ponadto jego źródłem są spożywane przez człowieka produkty. W zdrowym organizmie i w odpowiedniej ilości jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu będąc m.in. ważnym składnikiem budulcowym komórek. Wpływa również na proces syntezy hormonów i wspomaga przyswajanie witamin (na przykład D3, która odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu i gospodarkę tymi minerałami).
Polecamy: Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”
Stężenie całkowitego cholesterolu wyższe lub równe 240 mg/dL (6,21 mmol/L) jest określane jako wysokie, ale decyzja o sposobie leczenia jest uzależniona od wskaźników LDL (tzw. zły cholesterol) i HDL (tzw. dobry cholesterol).
Leczenie zaburzeń wymaga zmiany stylu życia i stosowania farmakoterapii. Przede wszystkim do codziennych nawyków trzeba wprowadzić ćwiczenia fizyczne i wdrożyć odpowiednią dietę, której uzupełnieniem mogą być zioła na zmniejszenie poziomu cholesterolu. W każdym przypadku docelowe wartości, do których ma doprowadzić terapia, ustala indywidualnie lekarz, a jej efekty są widoczne po 6–12 miesiącach. Złogi cholesterolu zwężają światło tętnic i zmniejszają przepływ krwi, przez co zwiększa się ryzyko niedotlenienia ważnych narządów.
Zioła obniżające cholesterol
Zioła obniżające poziom cholesterolu działają również pozytywnie na układ krążenia, wspomagają układ trawienny i regulują pracę wątroby. Niektóre z nich mogą skutecznie przyspieszyć transport i ułatwić metabolizm substancji przyjętej z pożywieniem. Stąd też ważne jest, aby wiedzieć, jakie zioła obniżają cholesterol.
Jednym z nich jest aloes, który skutecznie chroni przed miażdżycą i obniża poziom LDL. Właściwości poprawiające przemianę materii i ułatwiające trawienie ma cykoria, którą poleca się również osobom z chorobą wątroby i nerek. Jej spożywanie pobudza żołądek do wytwarzania kwasów tłuszczowych, a wątrobę do produkcji żółci. Zmiażdżone nasiona kozieradki i przygotowane z nich wywary pobudzają wydzielanie soków trawiennych i śliny. Len zwyczajny zmniejsza z kolei stężenie lipidów we krwi, a hibiskus zawiera kwasy organiczne, które powodują obniżanie złego cholesterolu. Skuteczne jest ziele karczocha, ponieważ zawiera wysokie stężenie cynaryny – substancji chroniącej komórki wątroby i usprawniającej pracę tego narządu oraz woreczka żółciowego. W leczeniu niektórych postaci miażdżycy skuteczna jest wierzba biała, a z kolei zielona herbata podwyższa stężenie dobrego cholesterolu. Pożądane działanie ma także mniszek lekarski.
Cholesterol – zioła i preparaty
Jeżeli osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu nie posiadają wiedzy na temat stosowania i dawkowania ziół, mogą jako uzupełnienie terapii przyjmować gotowe preparaty, z których większość jest dostępnych (w formie suplementów lub gotowych mieszanek) w aptekach i sklepach zielarskich. Należy pamiętać, aby zawsze kupować preparaty tylko ze sprawdzonego źródła, które zostały dopuszczone do legalnej sprzedaży w Polsce. Ponadto ważne jest przestrzeganie zaleceń producenta odnośnie ich stosowania. Bardzo wysokie przekroczenie normy cholesterolu nie może być leczone tylko dietą i ziołami – w takich przypadkach preparaty ziołowe mogą stanowić uzupełnienie leczenia, które powinno być prowadzone pod kontrolą lekarza specjalisty.
Zioła na cholesterol i trójglicerydy
Zioła na cholesterol mogą nie wystarczyć, jeśli nie zostaną wyeliminowane z diety trójglicerydy. Jest to rodzaj tłuszczów, które w odpowiednich ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale w zbyt dużym stężeniu prowadzą do rozwoju wielu chorób – zwłaszcza przy podwyższonym poziomie cholesterolu całkowitego i LDL. Stanowią podstawowy składnik tkanki tłuszczowej, która jest źródłem energii dla zdrowego organizmu.
Stąd też dieta w przypadku zbyt wysokiego stężenia cholesterolu wymaga wyeliminowania przede wszystkim smażonych potraw i zastąpienia ich np. gotowanymi lub pieczonymi bez tłuszczu. Bazą powinny być głównie produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają obniżone poziomy zarówno tłuszczów, jak i cholesterolu. Z diety należy wyeliminować cukry proste – można je zastąpić złożonymi, ale również w ograniczonych ilościach. Niewskazana jest sól, a smak potraw można urozmaicić przyprawami typu majeranek, bazylia czy kminek. Pożądane jest spożywanie chudego mięsa drobiowego, a z owoców przede wszystkim należy wybierać te niskocukrowe: truskawki, porzeczki, agrest, czarne jagody, jabłka czy jeżyny. W celu obniżenia cholesterolu można włączyć produkty bogate w błonnik roślinny, który przyspiesza przemianę materii i stymuluje florę jelitową.