Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pieczenie w przełyku czyli zgaga - objawy, przyczyny i leczenie

Pieczenie w przełyku czyli zgaga - objawy, przyczyny i leczenie

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: ruigsantos / fotolia.com

Zgaga, czyli charakterystyczne pieczenie w przełyku, to objaw dobrze znany większości ludzi. Jeżeli pojawia się rzadko w wyniku przejedzenia – nie ma powodów do obaw. Niestrawność, z którą jest związana, może występować sporadycznie. Jeżeli ma formę chroniczną, należy zwrócić się do lekarza.

Wielu pacjentów przyzwyczaja się do nieprzyjemnego uczucia, związanego ze zgagą. Nie należy jednak tego robić. Na rynku jest dostępnych wiele środków przeciwko tej dolegliwości. Z powodzeniem można wykorzystać również domowe sposoby, które wykazują się dużą skutecznością.

Objawy pieczenia w przełyku

Charakterystyczne palenie w przełyku podczas zgagi jest związane z cofaniem kwaśnych soków żołądkowych wbrew kierunkowi perystaltyki. Nieprzyjemne pieczenie odczuwane na wysokości klatki piersiowej, bardzo często przenosi się ono także wyżej, do górnych partii przełyku. Oprócz dyskomfortu do innych objawów zgagi zalicza się kwaśne odbijanie i uczucie pełności w nadbrzuszu. Zgaga występuje najczęściej po bardzo ciężkim i obfitym posiłku, jednak mogą wpłynąć na nią także inne czynniki. Chociaż zwykle w żaden sposób nie zagraża zdrowiu, jeżeli utrzymuje się przez dłuższy czas, warto udać się do gastrologa. Dolegliwość ta może być bowiem symptomem niebezpiecznych chorób.

Przyczyny pieczenia w przełyku

Do zgagi mogą doprowadzić przede wszystkim przyzwyczajenia żywieniowe oraz niezdrowy tryb życia. Oprócz ciężkich i zbyt dużych posiłków, może być spowodowana szeregiem innych czynników. Osoby, które chcą się ustrzec zgagi, powinny ograniczyć ilość wypijanej kawy, herbaty i innych napojów zawierających kofeinę. Substancja ta wzmaga wydzielanie żołądkowe. Do uczucia nieprzyjemnego palenia w przełyku może doprowadzić spożywanie czekolady, orzechów, zakwaszających organizm cytrusów, palenie papierosów oraz spożywanie tłustych i ostrych potraw. Podobne dolegliwości pojawiają się również po zażyciu niektórych leków na czczo. Czynnikiem, który zwiększa ryzyko wystąpienia dolegliwości jest także otyłość. Chorym, borykającym się z tym problemem, sugeruje się walkę z nadwagą.

Z czym związana jest zgaga?

Zgaga jest przede wszystkim objawem niektórych chorób i dolegliwości. Rozpoznaje się ją po charakterystycznym bólu brzucha, wzdęciach i odbijaniu, czasami może do nich dołączyć ból za mostkiem, który przypomina ból zawałowy. Zgaga bardzo często występuje również podczas refluksu żołądkowo-przełykowego. Choroba jest związana z osłabieniem zwieracza wpustu pomiędzy przełykiem i żołądkiem – na jego skutek kwaśna treść przedostaje się do przełyku i powoduje charakterystyczne pieczenie. Oprócz tego zgaga towarzyszy wrzodom żołądka i dwunastnicy. W pierwszym przypadku występuje na czczo i ustępuje po zjedzeniu posiłku, w drugim – dolegliwości nasilają się około godziny po jedzeniu.

Objawy zgagi w ciąży

Na objawy zgagi skarży się wiele kobiet w ciąży. Jest to przede wszystkim związane ze zmianami w gospodarce hormonalnej. Progesteron doprowadza do rozluźnienia mięśni przewodu pokarmowego, w tym zwieracza przełyku. Oprócz tego powiększająca się macica podnosi ciśnienie wewnątrz brzucha i uciska na żołądek, co przyczynia się do powstania zgagi.

Leczenie pieczenia w przełyku

Leczenie objawów zgagi nie jest skomplikowane. W wielu przypadkach wszystkie niezbędne produkty znajdują się w każdym gospodarstwie domowym. Niesłabnącą popularnością cieszy się zażywanie sody oczyszczonej. Łyżeczkę substancji rozpuszcza się w szklance ciepłej wody i wypijamy. Jeszcze wyższą skuteczność zapewni zjedzenie garści migdałów. Jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na zgagę jest picie mleka, jednak badania wykazały, że daje ono tylko chwilową ulgę, samo mleko natomiast wywołuje jeszcze bardziej wzmożoną produkcję kwasów żołądkowych. Świetnie w takiej terapii sprawdzają się herbatki ziołowe. Przed ich zażyciem należy jednak skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ niektóre zioła mogą uczulać.

W walce z objawami zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego od lat wykorzystuje się potencjał siemienia lnianego. Gęstą zawiesinę dodaje się do deserów lub napojów. Pokrywa ściany przewodu pokarmowego warstwą ochronną, która znakomicie łagodzi dolegliwości i umożliwia uporanie się z objawami zgagi. Świetnym sposobem na zgagę jest również położenie się w taki sposób, aby klatka piersiowa i głowa znajdowały się u góry, a reszta ciała była niżej od nich. Dzięki temu przedostawanie się treści żołądkowej do przełyku jest zdecydowanie trudniejsze. Oczywiście, zawsze można wykorzystać także dostępne bez recepty tabletki neutralizujące nadkwasotę i tym samym gwarantujące szybką ulgę. Kluczowa jest jednak zmiana nawyków żywieniowych. Nie należy objadać się na noc, warto także zrezygnować z potraw, które przyczyniają się do wystąpienia objawów zgagi. Ważnym czynnikiem jest podjęcie aktywności fizycznej – spacery, jazda na rowerze lub pływanie regulują pracę układu pokarmowego oraz zapobiegają nadwadze, która bardzo często wzmaga dokuczliwe objawy.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Zgaga - jakie są jej przyczyny, objawy i jak ją leczyć?
Jak się przygotować do gastroskopii? O czym warto wiedzieć przed badaniem?
Choroby przełyku – anatomia i objawy stanów chorobowych
Pieczenie w żołądku – czy zawsze oznacza refluks? Jakie są inne możliwe przyczyny?
Komentarze (0)
Nie przegap
Badanie słuchu: na czym polega, kiedy je wykonać i gdzie? Reklama
Nowoczesne metody leczenia cukrzycy Reklama
Kawa kuloodporna, czyli innowacyjny, silnie pobudzający napój. Jakie ma właściwości i jak ją przygotować?
Czym są monocyty? Monocyty u dziecka, we krwi, norma
Czym jest aplazja? Aplazja szpiku kostnego – przyczyny i objawy
Czy martwy ząb może boleć? Jak rozpoznać objawy martwicy zęba?