Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zdrowe ciasteczka owsiane – przepisy na dietetyczny deser. Wartości odżywcze i właściwości płatków owsianych

Zdrowe ciasteczka owsiane – przepisy na dietetyczny deser. Wartości odżywcze i właściwości płatków owsianych

Zainteresował Cię ten artykuł?
ciasteczka owsiane

Fot. Detry26 / Getty Images

Zdrowe ciasteczka owsiane są źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Przygotowuje się je na bazie płatków owsianych, pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki oraz różnych dodatków, np. orzechów czy suszonych owoców. Płatki owsiane regulują poziom cukru, stabilizują ciśnienie tętnicze i zapobiegają miażdżycy. 

Zdrowe ciasteczka owsiane są smacznym i dietetycznym deserem, który można wzbogacać o różne składniki – miód, jabłka i cynamon, mielone migdały, a nawet startą marchewkę. Płatki owsiane, na bazie których przygotowuje się kruche ciasteczka, są bogatym źródłem substancji odżywczych. Odpowiadają one m.in. za regulowanie procesów trawiennych i zwiększanie energii.

Zdrowe ciasteczka owsiane – jak zrobić?

Zdrowe ciasteczka owsiane doskonale sprawdzą się w roli deseru dla dzieci, jak też dla dorosłych. Są słodkie, kruche, a co najważniejsze – dostarczają ważnych dla organizmu substancji odżywczych. Podstawowym składnikiem do przygotowania ciasteczek owsianych są płatki owsiane. Wykorzystuje się również mąkę pełnoziarnistą, masło lub olej (np. kokosowy) oraz rozmaite dodatki: przyprawy korzenne, owoce, np. jabłka, suszoną żurawinę, rodzynki, migdały. Smaczną i dietetyczną propozycją są marchewkowe ciasteczka z odrobiną cynamonu. Do słodzenia zdrowych ciasteczek owsianych stosuje się najczęściej miód, syrop klonowy, brązowy cukier lub słodzik (np. ksylitol, czyli cukier brzozowy). Do przygotowania bezglutenowej wersji tego deseru należy wykorzystać specjalne płatki owsiane i mąkę pozbawione glutenu.

Zdrowe ciasteczka owsiane z tartą marchewką – przepis

Przygotowane ciasteczka owsiane z marchewką (około 15 ciasteczek) dostarczają około: 1215 kcal, 34.1 g białka, 25.5 g tłuszczów, 208 g węglowodanów, 13.6 g błonnika pokarmowego. W jednym ciasteczku owsianym znajduje się około: 81 kcal, 2.3 g białka, 1.7 g tłuszczów, 13.8 g węglowodanów, 0.9 g błonnika pokarmowego. 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 średnia marchewka,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej,
  • po 1 łyżeczce: proszku do pieczenia, mielonego cynamonu, ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 100 ml miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni.
  2. Wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
  3. Do drugiej miski wbij jajko i dodaj: roztopiony i ostudzony olej kokosowy, miód i ekstrakt z wanilii. Całość wymieszaj.
  4. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do ciasta.
  5. Nabieraj po łyżce przygotowanej masy owsianej i formuj ciasteczka w kształcie dysków. Układaj je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 minut.

Zdrowe ciasteczka owsiane z migdałami, rodzynkami i suszoną żurawiną

Przygotowane ciasteczka owsiane (około 16 sztuk) dostarczają około: 2744 kcal, 42.9 g białka, 182 g tłuszczów, 228.5 g węglowodanów, 31 g błonnika pokarmowego. Jedno ciasteczko dostarcza około: 170 kcal, 2.6 g białka, 11.3 g tłuszczów, 14 g węglowodanów, 1.9 g błonnika pokarmowego. 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ¾ szklanki mielonych migdałów,
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej lub ryżowej (bezglutenowa),
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • 80 g mieszanki z rodzynek i suszonej żurawiny,
  • 125 g oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni.
  2. Do miski wsyp zmielone migdały, mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i żurawinę. Wymieszaj.
  3. W rondelku roztop olej kokosowy z miodem i 1 łyżką wody, a następnie przelej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
  4. Z otrzymanej masy lep kulki o średnicy 3 cm. Następnie spłaszczaj je, formując ciasteczka w kształcie dysku.
  5. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut.

Płatki owsiane – dlaczego warto je jeść? Wartość odżywcza

Właściwości odżywcze i zdrowotne płatków owsianych są znane i cenione od tysięcy lat. Płatki owsiane odznaczają się wysoką wartością odżywczą. W 100 g dostarczają około 13,5 g roślinnego białka, 54,5 g węglowodanów oraz 7 g tłuszczu. Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g zawierają około 7 g tego cennego dla organizmu związku. W ich składzie występują również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały, takie jak: witaminy z grupy B (m.in. B1, B2, B5, B6), witamina E oraz wapń, potas, żelazo, selen, magnez i mangan.

Płatki owsiane – właściwości zdrowotne

Płatki owsiane wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Przyczyniają się do zwiększenia sił witalnych i zasobów energii, wzmacniając cały organizm. Składniki zawarte w płatkach owsianych umożliwiają regulowanie poziomu cukru we krwi, zapobiegając jego gwałtownym skokom prowadzącym do nagłych napadów głodu. Ponadto stabilizują poziom cholesterolu, uniemożliwiając jego odkładanie się w ścianach tętnic. Płatki owsiane dostarczają związków o właściwościach antyoksydacyjnych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych (takich jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroba wieńcowa, choroby nowotworowe). Ponadto naturalne przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się organizmu. Z tego powodu płatkom owsianym przypisuje się właściwości odmładzające i regeneracyjne.

W płatkach owsianych znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym, przeciwdziałającym arytmii i regulującym wartości ciśnienia tętniczego. Dzięki temu płatki z owsa mają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego układu sercowo-naczyniowego. Składniki obecne w płatkach owsianych są również cenne dla układu nerwowego. Przyczyniają się do poprawy zdolności poznawczych: pamięci, koncentracji i uwagi, dlatego powinny pojawić się w diecie osób wykonujących pracę umysłową. Ponadto działają uspokajająco, przeciwdepresyjnie i chronią organizm przed zmęczeniem, zarówno psychicznym, jak i fizycznym. Płatki owsiane wspomagają również pracę układu pokarmowego. Regulują procesy trawienne, przyspieszają tempo metabolizmu i dają uczucie sytości. Dzięki temu znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej.

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maj miesiącem mierzenia ciśnienia tętniczego krwi w Polsce - MMM18
Maj miesiącem mierzenia ciśnienia tętniczego krwi w Polsce - MMM18 Reklama
Najlepsze domowe i naturalne sposoby na oparzenia słoneczne
Najlepsze domowe i naturalne sposoby na oparzenia słoneczne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze
Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze
Ugryzienie meszki – jakie mogą wystąpić objawy i kiedy należy zgłosić się do lekarza?
Ugryzienie meszki – jakie mogą wystąpić objawy i kiedy należy zgłosić się do lekarza?
Miód z mniszka lekarskiego – jakie ma właściwości i jak go przygotować w domu?
Miód z mniszka lekarskiego – jakie ma właściwości i jak go przygotować w domu?