Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zdrowa dieta: jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i dlaczego?
menu
Polub nas na Facebooku

Zdrowa dieta: jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i dlaczego?

Dieta - danie obiadowe stoi na stole.

Fot. PamelaJoeMcFarlane / Getty Images

Oprócz tego, że jedzenie dostarcza energii, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, jest również źródłem witamin i minerałów, które wspierają pracę wielu narządów. Niektóre składniki odżywcze działają na siebie pozytywnie, np. wspomagając swoje wchłanianie, niektóre natomiast mogą tworzyć szkodliwe dla organizmu związki. 

Jakich produktów nie jeść razem?

Herbata z miodem i cytryną

Dzięki temu, że herbata zawiera katechiny, walczy z wolnymi rodnikami i neutralizuje ich działanie. Blokują one niebezpieczny i najłatwiej przyswajalny przez organizm rodnik hydroksylowy. Katechiny przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Liście herbaty zawierają glin, który podczas parzenia, przechodzi w niewielkich ilościach do naparu, jednak jest on nie przyswajalny przez organizm. Dodanie soku z cytryny do wrzątku powoduje powstanie związku – cytrynianu glinu, który już jest szkodliwy dla organizmu. Przypuszcza się, że może przyczyniać się do choroby Alzheimera. Z herbaty należy wyjąc fusy i dopiero do ostudzonej można dodać cytrynę, aby zapobiec wytworzeniu się szkodliwego związku. Miód natomiast należy dodać, gdy herbata osiągnie 45°C, aby nie stracił swoich właściwości. Miód działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo oraz pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Więcej o herbacie z cytryną dowiecie się z filmu:

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Produkty drożdżowe i herbata

Czarna herbata jest źródłem garbników, które niekorzystnie wpływają na przyswajanie białka oraz wiążą wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Niszczą również witaminę B1, której bogatym źródłem są produkty drożdżowe, np. ciasto drożdżowe. Tiamina odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina ta jest również obecna w kiełkach pszenicy, chlebie żytnim, pełnoziarnistych produktach, pestkach słonecznika, dlatego należy unikać łączenia ich z herbatą.

Ryby i olej słonecznikowy

Mięso ryb jest bogate w kwasy omega 3, które są potrzebne do przyswojenia witamin A, D, E i K, chronią układ nerwowy i przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. Zarówno kwasy omega 3, jak i omega 6 muszą być dostarczane na bieżąco, gdyż organizm nie syntezuje ich sam. Aby mogły pełnić swoje funkcje, powinny być dostarczone w odpowiedniej proporcji 1:5 (omega 3 : omega 5). Większa ilość kwasów omega 6, zaburza działanie omega 3. Aby dostarczyć odpowiednią ilość kwasów omega 3, należy jeść ryby 2 razy w tygodniu, ale uwaga - smażenie ich na oleju słonecznikowym, który jest bogaty w omega 6, nie jest dobrym pomysłem. Ryby najlepiej przygotować na parze lub na grillu.

Czerwone wino i mięso

Czerwone wino zawiera garbniki, które ograniczają wchłanianie m.in. żelaza z przewodu pokarmowego do krwi. Czerwone mięso natomiast jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Pierwiastek ten jest nośnikiem tlenu, zapobiega wypadaniu włosów, a jego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się.

Ziemniaki i masło (węglowodany i tłuszcz)

Zarówno masło, jak i ziemniaki są źródłem składników odżywczych, które pozytywnie działają na organizm. Jednak w połączeniu razem są tuczącą potrawą. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, co powoduje wyrzut insuliny, w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. Insulina działa również na komórki tłuszczowe mobilizując je do magazynowania niemal całego cukru z pokarmu w formie tłuszczu. Na takiej samej zasadzie działa połączenie np. masła, oleju czy oliwy, np. z owocami, produktami z białej mąki i innymi produktami o wysokim indeksie glikemicznym.

Czosnek i drożdże

Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Zatem, gdy do ciasta, które zawiera drożdże doda się nawet odrobinę czosnku, ciasto nie wyrośnie.

Kawa i produkty bogate w magnez

Kofeina przyspiesza wydalanie magnezu z organizmu i zmniejsza jego wchłanianie nawet o 60%. Dlatego osoby, które zmagają się z niedoborem tego pierwiastka lub cierpią na zaburzenia przyswajalności, powinny ograniczyć napoje z kofeiną. Magnez wspomaga układ nerwowy, wspiera leczenie chorób serca, wraz z witaminą D budują kości. Jego niedobór powoduje rozdrażnienie, nerwowość, skurcze mięśni, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem.

Grzyby i alkohol

Duszone i smażone grzyby popite alkoholem (piwem, winem lub wódką), powodują, że białka grzybów stają się niestrawne, co prowadzi do problemów trawiennych. Czasem może nawet dojść do ciężkich zatruć.

Połączenie ogórka z pomidorem

Jest to mit. Aby te warzywa miały szkodliwy wpływ na organizm, musiałby leżeć ze sobą dość długo na kanapce czy w sałatce. Ogórek posiada enzym (askorbinaza), który utlenia witaminę C, przez co ta traci swoje właściwości. Jednak aby zapobiec działaniu enzymu, do sałatki należy dodać odrobinę soku z cytryny, co spowoduje obniżenie pH i askorbinaza traci swoje właściwości lub zamienić ogórka świeżego na kiszonego.

 Warto pamiętać

Stres (szczególnie długo utrzymujący się) jest czynnikiem, który negatywnie wpływa na organizm. Blokuje przyswajanie takich składników jak witamina A, D, magnez, potas i wapń. To natomiast przekłada się na ogólne pogorszenie kondycji organizmu, zaburza pracę układu nerwowego, trawiennego, krążenia, włosy stają się słabe i łamliwe, co więcej mogą zacząć wypadać.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
262
28
Polecamy
Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno?
Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno? TVN zdrowie
Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu”
Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu” Dzień Dobry TVN
Żywność, która wzmocni odporność.
Co jeść, aby nie chorować?
Żywność, która wzmocni odporność. Co jeść, aby nie chorować? TVN zdrowie
Co oczyszcza organizm z toksyn, pasożytów, nikotyny?
Dieta oczyszczająca organizm
Co oczyszcza organizm z toksyn, pasożytów, nikotyny? Dieta oczyszczająca organizm Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis