Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zatrucie grzybami – rodzaje, objawy i leczenie

Zatrucie grzybami – rodzaje, objawy i leczenie

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: Africa Studio / stock.adobe.com

Zatrucie grzybami to jedno z najczęstszych zatruć pokarmowych. Powstaje wskutek spożycia okazów uznanych za toksyczne lub trujące. Objawy pojawiają się niezwłocznie po zjedzeniu grzybów – zazwyczaj są to bóle brzucha, wymioty i nudności.

Zatrucie grzybami jest problemem sezonowym związanym ze spożyciem np. muchomora sromotnikowego. Nierzadko zatrucie prowadzi do pobytu na oddziale szpitalnym. Niezbędne może okazać się przeszczepienie wątroby. Niektóre gatunki grzybów wywołują jednak jedynie pokarmowe zatrucia o łagodnym przebiegu.

Zatrucie grzybami – kiedy może wystąpić?

Zatrucie grzybami wiąże się z konkretnymi gatunkami, które występują o konkretnych porach roku. Wiosną powoduje je zazwyczaj piestrzenica kasztanowata. W sezonie letnim, którego szczyt przypada na sierpień, najczęściej dochodzi do zatruć muchomorem sromotnikowym (aż 46% przypadków), natomiast sezon jesienny, mający swój szczytowy punkt w październiku, charakteryzuje głównie intoksykacja krowiakiem podwiniętym.

Zatrucia dotyczą najczęściej osób, które zmagają się z problemem niestrawności. Powoduje ją upośledzenie czynności przewodu pokarmowego – może się ono wiązać z przewlekłym nieżytem jelit i żołądka, a także z licznymi schorzeniami trzustki i dróg żółciowych. Zatrucie grzybami często występuje również u małych dzieci. Na ogół lżejsze postacie zachorowania mogą wystąpić z powodu braku zachowania odpowiedniego poziomu higieny podczas wstępnej obróbki grzybów przed spożyciem. Poważne zatrucia, które zaburzają pracę przewodu pokarmowego oraz całości organizmu, spowodowane są działaniem toksyn, które zawierają określone rodzaje grzybów.

Objawy zatrucia grzybami. Jak je rozpoznać?

Toksyczne działanie grzybów może wystąpić miejscowo – głównie w obrębie przewodu pokarmowego. Zatrute okazy niekiedy mogą spowodować uszkodzenie wątroby lub nerek. Nierzadko też działają pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Zatrucie grzybami często daje objawy podobne do tych, które towarzyszą niestrawności. Przy podejrzeniu zachorowania u jednej osoby, spośród wszystkich, które w danej sytuacji spożyły ten sam posiłek, badaniu powinien poddać się każdy z konsumentów, nawet w przypadku dobrego samopoczucia i braku objawów.

Zatrucia grzybami pod względem czasu, w jakim występują, a także objawów, jakie dają, dzielą się na:

  • Zatrucia o krótkim okresie utajenia – objawy kliniczne występują zazwyczaj od pół godziny do nawet pięciu godzin od momentu spożycia posiłku. Zaliczają się do nich zatrucia powodujące jedynie ostre zapalenie żołądka i jelit grzybami, takimi jak: gąska, wieruszka ciemna, gołąbek wymiotny – zawierają one żywice i pektyny, które mogą podrażniać układ pokarmowy. Zatrucia lejkówkami i strzępiakami natomiast wywołują wymioty, biegunkę, skurcze brzucha, niekiedy także duszność, zaburzenie ostrości widzenia, zwężenie źrenic, spowolnienie akcji serca i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Zgony występują w tym przypadku bardzo rzadko. Do tej grupy należą również zatrucia muchomorem czerwonym, jak i plamistym, z powodu zawartości w tych grzybach muscymolu i kwasu ibotenowego, które są substancjami halucynogennymi o właściwościach pobudzających układ nerwowy. Nie muszą występować objawy ze strony jelit i żołądka, takie jak wymioty i biegunka, ale mogą pojawić się zaparcia. Częstymi dolegliwościami są za to: pobudzenie psychomotoryczne, omamy, poszerzenie źrenic wraz z zaburzeniem widzenia, drgawki, zatrzymanie moczu i stolca, a także utrata przytomności i śpiączka.
  • Zatrucia o długim okresie utajenia – objawy pokazują się po ponad sześciu godzinach, a im dłużej ich nie ma, tym groźniejszy stopień zatrucia. Takie przypadki mają miejsce po spożyciu muchomora sromotnikowego, które skutkuje uszkodzeniami wątroby i charakteryzuje się wysoką śmiertelnością. Spożycie piestrzenicy kasztanowatej, zawierającej pochodną kwasu octowego i alkaloidy, również skutkuje tym typem zatrucia. Nie zawsze występuje rozstrój żołądka, za to uszkodzenie wątroby – już tak. Ostatnim z grzybów powodujących to zatrucie jest zasłonak rudy, którego działanie objawia się dopiero po kilku dniach. W przypadku jego spożycia wymagany jest pobyt na oddziale szpitalnym.

Zatrucie grzybami – leczenie

W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami należy niezwłocznie udać się po pierwszą pomoc do szpitala. Najlepiej zabrać ze sobą pozostałości spożytej potrawy. Na podstawie badań laboratoryjnych zostanie wtedy ustalone, jaka toksyna była powodem zatrucia. Warto także zabezpieczyć, celem analizy, wymioty – a jeśli nie pojawiają się, sprowokować je. Leczenie zatruć grzybami na własną rękę jest zakazane, ponieważ toksyny mogą doprowadzić nawet do śmierci.

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu