Czytasz: Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?

NAN

Fot: Paloese / fotolia.com

Zatrucie grzybami oznacza obecność w organizmie niebezpiecznych toksyn. Jeżeli poszkodowanej osobie nie zostanie udzielona szybka pomoc, zatrucie może prowadzić do śmierci. Jeśli po zjedzeniu grzybów wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy, konieczna jest jak najszybsza pomoc medyczna.

Niepokój powinny wzbudzić objawy podobne do niestrawności, ból brzucha, mdłości i wymioty. Jeżeli pojawią się po zjedzeniu potrawy przygotowanej z grzybów leśnych, można podejrzewać, że to one są przyczyną zatrucia. Należy ten fakt niezwłocznie zgłosić lekarzowi.

Jakie objawy wywołuje zatrucie grzybami?

Zatrucie grzybami zdarza się szczególnie często w okresie jesiennym i niestety wiele przypadków kończy się śmiercią, dlatego tak ważne jest szybkie rozpoznanie symptomów. Charakterystyczne objawy zatrucia grzybami przypominają niestrawność. Kiedy w organizmie zaczynają działać toksyny, pojawiają się ból brzucha i nudności, którym mogą towarzyszyć biegunka i wymioty. Toksyny w pierwszej kolejności atakują układ pokarmowy, dlatego pojawiają się dolegliwości gastryczne. Działanie toksyn obejmuje także układ nerwowy i należy zwracać uwagę na objawy towarzyszące, takie jak zaburzenia neurologiczne i halucynacje. Ponadto często przy zatruciu występują:

  • obfite poty i zaczerwienienie twarzy,
  • nagły spadek ciśnienia,
  • ból głowy i łzawienie,
  • uczucie gorąca,
  • zaburzenia widzenia.

Może dojść do zapaści na skutek działania silnych toksyn upośledzających poprawne funkcjonowanie organizmu.

Objawy zależą od ilości zjedzonych grzybów i rodzaju toksyn, jakie się w nich znajdują, stąd też różny jest także czas wystąpienia pierwszych dolegliwości. Przykładowo zjedzenie muchomora sromotnikowego może wywołać objawy zatrucia, które bardzo często kończy się śmiercią, nawet po kilkunastu godzinach od spożycia. Toksyny borowika szatańskiego wywołują symptomy podobne do niestrawności już po upływie od 3 do 5 godzin po zjedzeniu. Natomiast zasłonak rudy, który uszkadza nerki, daje o sobie znać dopiero po upływie dwóch tygodni.

Zatrucie grzybami – pierwsza pomoc

W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami konieczna jest jak najszybsza konsultacja medyczna. Najlepiej jest zabrać ze sobą resztki zjedzonej potrawy lub grzybów. Pierwsza pomoc przy zatruciu grzybami zawsze powinna zostać udzielona przez lekarza. Nigdy nie należy leczyć zatrucia grzybami na własną rękę, ponieważ może to doprowadzić do śmierci. Jedynym postępowaniem przedlekarskim w przypadku podejrzenia spożycia niejadalnych grzybów jest wywołanie odruchów wymiotnych przez podrażnienie tylnej ściany gardła albo spożycia roztworu soli. Należy pamiętać, że nigdy nie należy wywoływać odruchu wymiotnego, jeżeli została spożyta substancja o działaniu drażniącym (kwasy lub zasady). W przypadku niektórych grzybów toksyna działa w ten sposób, że po wczesnych oznakach następuje okres poprawy samopoczucia, po czym pojawiają się główne objawy zatrucia, które często prowadzą do zgonu. Bagatelizowanie pierwszych dolegliwości i stosowanie domowych sposobów leczenia może odebrać szansę na przeżycie.

Czy zatrucie grzybami jadalnymi jest możliwe?

Grzyby jadalne również mogą być szkodliwe i do zatrucia nimi dochodzi znacznie częściej niż tymi trującymi. Zatrucie grzybami jadalnymi pojawia się, jeśli zostały one zebrane zbyt wcześnie, zbyt późno lub były zepsute. Przyczyną jest też ich niewłaściwe przechowywanie, np. w plastikowych pojemnikach czy reklamówkach, ponieważ brak powietrza powoduje zaparzenie się grzyba. Dochodzi do ścięcia i rozkładu białka, czego konsekwencją są zatrucia pokarmowe. Ponadto świeżo zebrane okazy bardzo szybko się psują, dlatego nie można ich przechowywać dłużej niż jeden dzień, nawet jeśli są trzymane w lodówce.

Grzybów nie powinno się podawać dzieciom do 8 roku życia i osobom starszym lub takim, u których zdiagnozowano choroby układu pokarmowego. Rośliny te zawierają chitynę, przez co są ciężkostrawne (chityna nie jest trawiona przez żołądek). Ze względu na to należy również dbać o poddanie ich obróbce cieplnej. Przede wszystkim nie można ich spożywać na surowo, nie powinno się odgrzewać potraw kilka razy ani ich wielokrotnie zamrażać. Zdecydowanie nie należy popijać grzybów alkoholem.

Zatrucie grzybami – fakty i mity

Jeżeli pochodzenie grzybów nie jest znane, nie wiadomo, czy są sprawdzone, a przede wszystkim czy są jadalne, należy zrezygnować z ich spożywania. Niektóre trujące grzyby mają, wbrew powszechnej opinii, dobry smak (np. muchomor sromotnikowy) i nie zmieniają barwy po przekrojeniu. Jednym z popularnych domowych sposobów na sprawdzenie, czy grzyb jest jadalny, jest przyłożenie do niego plastra cebuli, który zmienia barwę w kontakcie z toksynami. Jest to częściowo prawda – cebula rzeczywiście ciemnieje, ale nie na skutek styczności z toksynami, a ze związkami siarki, więc test nie świadczy o jadalności. Kolejny mit dotyczy olszówki, która rzekomo traci swoje trujące właściwości po wielokrotnym przegotowaniu. Fakt jest taki, że grzyb pozostaje trujący niezależnie od tego, ile razy zostanie poddany obróbkom termicznym.

Zobacz film: Grzyby z atestem. Gdzie kupić grzyby? Źródło: Wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał