Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość
menu
Polub nas na Facebooku

Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość

lodówka

Fot. AndreyPopov / Getty Imges

Właściwe przechowywanie żywności wpływa na jej smak, świeżość, a także wartości odżywcze. Dlatego warto wiedzieć, jak układać jedzenie w lodówce i czy powinno ono w ogóle tam przebywać. W jaki sposób technologie używane do produkcji lodówek mają nam pomóc? 

Zasady przechowywania żywności w lodówce można podzielić pod względem rozmieszczenia jej na półkach w chłodziarce. I tak na najwyższej półce powinny znaleźć się dżemy, konfitury i nabiał (mleko, jogurty, kefiry). W środkowej części lodówki powinno umieszczać się domowe potrawy (zawsze szczelnie zamknięte) oraz produkty, które mogą się szybko zepsuć, np. biały ser, twaróg, wędliny. Na samym dole lodówki umieszczamy warzywa i owoce, a także sery dojrzewające. 

Pamiętaj! Warzywa i owoce potrzebują dostępu do powietrza. Nie powinny być przechowywane w szczelnych opakowaniach.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Żywność pod wpływem suchego powietrza może się łatwo zeschnąć. Aby tego uniknąć powinna być przechowywana w pojemnikach, lub przykryta specjalną folią. I co ważne - często sprzątaj lodówkę, wyrzucaj produkty po terminie ważności, a także nie dopuszczaj, by coś w niej spleśniało. Szkodliwych mykotoksyn wytwarzanych przez grzyby nie można się pozbyć - nie niszczy ich ani wysoka, ani niska temperatura. 

Na szczęście producenci lodówek zdają sobie sprawę z tego, co czyha na użytkowników ich sprzętów. Im dłużej przechowujemy żywność, tym więcej bakterii rozmnaża się w naszej lodówce. Opatentowany przez markę Sharp inteligentny system Plasmacluster Ion emituje jony, które pomagają usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Tę technologię znajdziemy w chłodziarko-zamrażarkach Sharp. Dlaczego warto wybrać właśnie Plasmacluster?

Wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy, że lodówki są bardzo często siedliskiem bakterii m.in. gronkowca czy salmonelli. Niektóre z bakterii potrafią żyć i rozmnażać się w niskich temperaturach. Im dłużej przechowujemy żywność, tym rozmnaża się więcej bakterii. By temu zapobiec wielu producentów pokrywa wnętrza urządzeń warstwą nano-srebra. Jony tego metalu mają zdolność oddziaływania na DNA drobnoustrojów. Zaburzają ich strukturę i zdolności fizjologiczne prowadząc do śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko po części - bakterie giną wyłącznie w środowisku gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z powierzchnią pokrytą warstwą nano-srebra. Plasmacluster niszczy bakterie obecne również w powietrzu krążącym w naszej chłodziarce. 

Ponadto chłodziarki Sharp są wyposażone w moduł pochłaniający zapachy – to niewielkie, sprytne urządzenie czyści przepływające powietrze z nieprzyjemnych zapachów, które mogą powstać we wnętrzu lodówki. 

Fot. Sharp SJ-BA31IEXI2

Fot. Sharp SJ-BA31IEXI2

Jak już wspomnieliśmy przechowywane w odpowiednich warunkach produkty dłużej zachowują świeżość i wartości odżywcze. W chłodziarkach Sharp dba o to system Hybrid Cooling, czyli system chłodzenia hybrydowego, który ogranicza wysuszanie przechowywanych produktów dzięki schładzaniu ich wilgotnym, zimnym powietrzem. Odpowiednie ustawienie nawiewów oraz specjalna płyta zainstalowana na tylnej ścianie chłodziarki sprawiają, że powietrze równomiernie rozchodzi się po komorze. Dodatkowo system No Frost Airflow chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią. Przechowywane produkty nie tylko zachowują świeżość i kolorystykę, ale też wartości smakowe.

Jeśli decydujemy się na zakup lodówki wolnostojącej z pewnością jednym z kluczowych kryteriów wyboru będzie także wzornictwo. Dlatego też projektanci coraz częściej proponują klientom szeroki wachlarz wykończeń, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie - od stali nierdzewnej, po szkło w różnych kolorach. Coraz modniejsze są także systemy ułatwiające aranżację przestrzeni. Dla przykładu chłodziarki Sharp wyposażono w technologie jak Adapti Zone i Adapti Lift czy rozwiązania konstrukcyjne EasyMotion czy SpaceSaverDoor. Dzięki nim możemy regulować możemy szerokość lub wysokość półek lub zrezygnować z niepotrzebnej przestrzeni redukując pojemność lodówki, co pozwoli nam obniżyć rachunki za energię.

Warto wspomnieć, że pięciodrzwiowa chłodziarko-zamrażarka SJ-PX830F posiada specjalną komorę Flexi Room do schładzania ciepłych dań.

Fot. Sharp SJ-PX830F

Lodówki Sharp wyposażone są w oświetlenie TwinLED, a ich wnętrze zobaczymy na innowacyjnym panelu LCD. Co ciekawe poziom hałasu generowany przez nowoczesne chłodziarki Sharp to tylko 36dB. Dla porównania to szum jaki możemy zastać w czytelni biblioteki.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
79
10
Polecamy
Folia, papier czy pojemniki?
W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 
Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?  TVN zdrowie
Jak rozmrozić lodówkę?
Jak rozmrozić lodówkę? TVN zdrowie
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Wady i zalety grilla bezdymnego
Wady i zalety grilla bezdymnego Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?