Czytasz: Zakwaszenie organizmu: szeroki wachlarz objawów, przyczyny i leczenie zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu: szeroki wachlarz objawów, przyczyny i leczenie zakwaszenia

Zdjęcie probówki z niebieskim płynem

Fot: Christian / fotolia.com

Przyczyny zakwaszenia organizmu leżą w diecie i braku ruchu. Nadmierne spożywanie produktów zakwaszających organizm może powodować pogorszenie jego pracy. Objawy zakwaszenia organizmu to m.in. ciągłe zmęczenie, bóle głowy, problemy skórne, zaburzenia pracy układu trawiennego.

Potocznie używane określenie “zakwaszenie organizmu” oznacza zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu regulują m.in. nerki, płuca oraz układ buforowy krwi i tkanek, które we współdziałaniu z układem pokarmowym i kostnym usuwają zaburzenia odczynu pH. Jeśli jednak równowaga kwasowo-zasadowa zostanie zaburzona, dochodzi do kwasicy lub zasadowicy, stanów zagrażających życiu. Zakwaszenie organizmu nie jest równoznaczne z kwasicą, to stan mniej niebezpieczny, ale negatywnie wpływający na zdrowie w dalszej perspektywie.

Co to jest zakwaszenie organizmu? Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej

Popularne określenie “zakwaszenie organizmu” z medycznego punktu widzenia nie jest prawdziwe, ponieważ zakwaszenie nie dotyczy całego organizmu lecz konkretnych wydzielin. Oznacza, że regulacja równowagi kwasowo-zasadowej jest prawidłowa, ale układy spełniające rolę regulatorów muszą wykonywać większą pracę, by tę równowagę utrzymać. Wzmożona praca organizmu wynika z dostarczania mu zbyt dużej ilości związków potencjalnie zwiększających pH.

Utrzymujące się prawidłowe pH krwi wynosi od 7,35 do 7,45, odczyn innych płynów różni się od siebie i jest to zjawisko fizjologiczne. Najniższe pH ma kwas solny w żołądku i wynosi ono około 2.

Związki, które mogą zakwaszać organizm, dostarcza się pod postacią pokarmów. Ciągłe stosowanie nieodpowiedniej diety sprawia, że ogólny stan zdrowia może się pogarszać. “Zakwaszenie organizmu” objawia się szerokim spektrum dolegliwości.

Zakwaszenie organizmu – objawy: złe samopoczucie, ogólny kiepski stan zdrowia

Spożywane produkty o działaniu potencjalnie zakwaszającym mogą powodować wystąpienie objawów, które często są bagatelizowane. Objawy zakwaszenia organizmu mogą występować z różnym nasileniem i nie wszystkie jednocześnie. Uważa się, że skutkami zakwaszenia organizmu są:

  • duża podatność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze – spadek odporności,
  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie,
  • bóle mięśni oraz kości i stawów, bóle w okolicy lędźwiowej kręgosłupa, sztywnienie szyi,
  • osłabienie kości i skłonność do osteoporozy,
  • skurcze łydek, zapalenie ścięgien,
  • łamliwe paznokcie z tendencją do rozdwajania płytek,
  • skóra przesuszona, skłonna do podrażnień, często zaczerwieniona, wypryski skórne, zajady,
  • duża łamliwość włosów, włosy matowe,
  • skłonność do powstawania kamieni w woreczku żółciowym i w układzie moczowym,
  • biegunki i zaparcia, wzdęcia,
  • drażliwość, nadmierne pobudzenie, wahania nastroju,
  • kłopoty z koncentracją, zapominanie,
  • szybkie tycie i problematyczna redukcja masy ciała,
  • duża chęć na słodycze,
  • osad na języku,
  • kwaśny lub gorzki posmak w ustach,
  • brzydki zapach z ust,
  • nudności,
  • czasem bóle głowy,
  • podkrążone oczy,
  • cellulit,
  • spadek libido.

Utrzymujące się długo zakwaszenie części organizmu może sprzyjać występowaniu cukrzycy, nadciśnienia, otyłości, osteoporozy czy miażdżycy. Pogorszenie stanu zdrowia wpływa na psychikę, może zwiększać ryzyko wystąpienia depresji.

Przyczyny “zakwaszenia organizmu”: produkty zakwaszające organizm

Co zakwasza organizm? Produkty, których składniki są kwasotwórcze, przez co zmuszają organizm do większego wysiłku w procesie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Produkty zakwaszające organizm są w większości pochodzenia zwierzęcego, ale nie tylko. Uważa się, że organizm zakwaszać mogą:

  • mięso w każdej postaci, szczególnie wieprzowina, wołowina i drób, przetwory mięsne, podroby,
  • żółte sery, zwłaszcza dojrzewające, sery topione, pleśniowe, twaróg, masło,
  • jajka, szczególnie żółtko,
  • orzechy, pestki dyni, sezam, pestki słonecznika,
  • ryby i owoce morza – szczególnie przetworzone, np. wędzona makrela, tuńczyk lub sardynki w oleju, śledź solony lub marynowany, krewetki, małże i inne,
  • produkty zbożowe, takie jak otręby pszenne, płatki owsiane, kasza jęczmienna, ryż (zwłaszcza brązowy), amarantus, kukurydza, proso, różne rodzaje mąki ze zbóż, makaron, pieczywo pełnoziarniste i pszenne,
  • słodycze, słodkie napoje,
  • żywność wysokoprzetworzona,
  • kawa, herbata,
  • alkohol.

Zakwaszenie organizmu może powodować również żywność zawierająca konserwanty i sztuczne barwniki.

Jak sprawdzić zakwaszenie organizmu? Test moczu na zakwaszenie

Mocz w trakcie dnia powinien zmieniać swoje pH. Oznaczanie odczynu moczu i sporządzenie na podstawie odczytów testu wykresu jest sposobem na sprawdzenie, czy wybrane układy w organizmie są zakwaszone. Jeśli odczyn moczu nie zmienia się w kolejnych pomiarach, można uznać to za oznakę zakwaszenia części organizmu.

Aby wykryć “zakwaszenie organizmu”, badania laboratoryjne nie są potrzebne, ponieważ wykrywają one zaburzenia w równowadze kwasowo-zasadowej. W czasie zakwaszenia organizmu równowaga ta nie jest zachwiana.

Zakwaszony organizm: domowe sposoby i leki

Leki na zakwaszenie organizmu nie są zalecane. Dostępne są różne środki alkalizujące, ale nie należy zażywać ich bez konsultacji z lekarzem, ponieważ można zaburzyć równowagę kwasowo-zasadową organizmu i doprowadzić do zagrażającej życiu zasadowicy. Leczenie zakwaszenia organizmu powinno opierać się na korekcie diety i trybu życia.

To Cię zainteresuje

Swędzące stopy – objaw grzybicy stóp. Przyczyny i leczenie Niski puls serca, czyli bradykardia – objawy, przyczyny i leczenie za pomocą wszczepienia rozrusznika serca Jakie są przyczyny krwi w moczu? Co oznacza krwiomocz (hematuria)?

Domowe sposoby na zakwaszenie organizmu to zwiększenie aktywności fizycznej (ale nie wolno doprowadzić do powstania tzw. zakwasów), wykluczenie z jadłospisu produktów o potencjale zakwaszającym i spożywanie produktów alkalizujących. Za produkty zmniejszające zakwaszenie organizmu uchodzą m.in.:

  • owoce,
  • warzywa (z wyłączeniem roślin strączkowych),
  • mleko.

Najlepiej, by warzywa i owoce stanowiły większą część każdego posiłku. Zaleca się także picie co najmniej 2 litrów wody mineralnej

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Swędzące stopy – objaw grzybicy stóp. Przyczyny i leczenie
Niski puls serca, czyli bradykardia – objawy, przyczyny i leczenie za pomocą wszczepienia rozrusznika serca
Jakie są przyczyny krwi w moczu? Co oznacza krwiomocz (hematuria)?
Co może oznaczać kłucie w lewym boku okolicy podżebrowej i brzucha?
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Fizykoterapia – laser, pole magnetyczne, ultradźwięki, elektrostymulacja