Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zakwaszenie organizmu a kwasica. Kiedy dochodzi do zaburzenia kwasowo-zasadowej równowagi organizmu
menu
Polub nas na Facebooku

Zakwaszenie organizmu a kwasica. Kiedy dochodzi do zaburzenia kwasowo-zasadowej równowagi organizmu

Zobacz film: Zakwaszenie organizmu - jak je rozpoznać i jak z nim walczyć? Źródło: 36,6

Problemem nie jest zakwaszenie organizmu, tylko kwasica. Kwasica jest chorobą, która pojawia się, gdy uszkodzony jest przynajmniej jeden z narządów odpowiedzialny za wydalanie toksyn z organizmu.

Nadmiar kwasów odkłada się w tkankach i wzrasta poziom pH we krwi. Prawidłowe wartości to 7,35-7,45, jeśli pH spada poniżej tego poziomu można mówić o kwasicy. Może ona być wyrównana, gdy organizm nie dopuszcza do spadku pH krwi poniżej 6,8, oraz niewyrównana, gdy zawiodą mechanizmy regulacyjne i pH krwi spada poniżej 6,8.

Zobacz także: Dieta alkaliczna, czyli skuteczny sposób na zakwaszenie organizmu i polepszenie samopoczucia. Produkty zalecane w diecie alkalicznej. Przykładowy dzienny jadłospis

Kwasica jest chorobą jawną, można ją oznaczyć na podstawie wyników pH krwi. Niestety, jest też jej niejawna postać, która ma miejsce wtedy, kiedy narządy działają poprawnie, ale na skutek nadmiernej eksploatacji nie kontrolują równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele. Utajona kwasica może być przyczyną wielu chorób, np. kamicy nerkowej, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego

Zakwaszenie organizmu

Eksperci są zgodni, że nie istnieje taki termin jak zakwaszenie organizmu.

W medycynie po prostu nie istnieje taki termin. Istnieje termin kwasicy, kwasicy metabolicznej, oddechowej i do kwasicy dochodzi wtedy, kiedy człowiek jest chory. Kwasicy nie można sobie wywołać ot tak, dietą.





Zobacz także: Kwasica mleczanowa – objawy zakwaszenia organizmu. Jakie badania należy wykonać?

Na rozwój kwasicy może wpłynąć prowadzony przez nas styl życia. Zbyt dużo białka zwierzęcego, masła, serów, słodyczy, alkoholu, jajek, kawy powoduje wzrost poziomu kwasów w organizmie, które muszą być zobojętnione. Do tego stres, brak ruchu, papierosy i stan naszego zdrowia pogarsza się.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1820
405
Polecamy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel?
Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy Dzień Dobry TVN
Dzieci jedzą za dużo cukru!
Jak karmić dziecko tanio i zdrowo?
Dzieci jedzą za dużo cukru! Jak karmić dziecko tanio i zdrowo? Dzień Dobry TVN
Zakwaszenie organizmu – potoczny termin sprzeczny z medycyną
Zakwaszenie organizmu – potoczny termin sprzeczny z medycyną TVN zdrowie
Kwasica oddechowa i metaboliczna – przyczyny, objawy, leczenie
Kwasica oddechowa i metaboliczna – przyczyny, objawy, leczenie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni