Polub nas na Facebooku
Czytasz: Salmonella w mięsie z indyka. GIS ostrzega przed jego jedzeniem
menu
Polub nas na Facebooku

Salmonella w mięsie z indyka. GIS ostrzega przed jego jedzeniem

Getty Images/ Wiktory

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli z gr. 07 w surowym mięsie z indyka firmy Morliny. Spożycie tego produktu może skutkować zatruciem i wystąpieniem salmonellozy. Sprawdź, czy nie masz go w lodówce. 

Salmonella w surowym mięsie z indyka

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, z którego wynika, że 4 na 5 próbek mięsa z indyka na kotlety firmy Morliny (opakowania 500 g) jest zakażone Salmonellą. Chodzi o produkt z terminem przydatności do spożycia do 29.09.2020 roku i numerem partii: 2261003002. Artykuł ten został wyprodukowany przez Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie.

Przeczytaj też: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy

– czytamy w komunikacie GIS.

GIS informuje także, że o sprawie został powiadomiony Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie. Ekspert przeprowadził już urzędową kontrolę odpowiedniego zakładu Animex Kutno oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania zakażonej partii surowego mięsa z indyka. Dodatkowo odbędzie się również urzędowe pobranie próbek do badań gotowego produktu. Jednocześnie producent ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku produktu z Salmonellą. Zapowiedział również mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.

Salmonella – co to za bakteria i jak się przed nią chronić?

Salmonella to bakteria, która często atakuje ludzki organizm - głównie układ pokarmowy. Żyje ona przede wszystkim w jelitach zwierząt oraz ludzi i wydalana jest z kałem. Jest to bardzo odporna bakteria, która w suchym środowisku może przetrwać kilka tygodni, a w wodzie nawet kilka miesięcy. Do zakażenia Salmonellą dochodzi przeważnie poprzez skażoną żywność lub wodę, a także przez kontakt z zakażonym zwierzęciem lub człowiekiem. Problem może stanowić również złe zamrażanie i rozmrażanie drobiu. Salmonella powoduje salmonellozę. Jak się chronić przed tą chorobą? Kluczowa będzie odpowiednia higiena - zarówno rąk, jak i pożywienia. Mięso należy poddawać odpowiedniej obróbce cieplnej. 

Salmonelloza – objawy i leczenie

  • ból brzucha i głowy 
  • nudności i wymioty 
  • biegunka
  • gorączka

Przy zatruciu Salmonellą, tak jak i przy innych zatruciach układu pokarmowego, może dojść do odwodnienia. W związku z tym podczas salmonellozy stosuje się przede wszystkim leczenie polegające na uzupełnianiu elektrolitów i poziomu nawodnienia. Poza tym warto wiedzieć, że salmonelloza to choroba, która wygasza się sama. Jedynie słabsze organizmy (np. niemowlaki czy seniorzy) powinni stosować preparaty przeciwbakteryjne. 

Przeczytaj też: Zatrucie pokarmowe u dziecka – objawy i przyczyny. Jaka powinna być dieta przy zatruciu?

Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o Salmonelli. 

Źródło: xnews

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
71
5
Polecamy
GIS ostrzega przed salmonellą w mięsie z indyka.
Sprawdź, czy nie masz go w lodówce
GIS ostrzega przed salmonellą w mięsie z indyka. Sprawdź, czy nie masz go w lodówce Dzień Dobry TVN
Salmonella w gorczycy białej!
Sprawdź, czy masz w ją w domu
Salmonella w gorczycy białej! Sprawdź, czy masz w ją w domu TVN zdrowie
Groźne bakterie w pasztecie z dzika.
GIS wycofuje produkt ze sklepów
Groźne bakterie w pasztecie z dzika. GIS wycofuje produkt ze sklepów TVN zdrowie
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie? 
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie?  Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach