Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wysoki wskaźnik BMI zwiększa ryzyko cukrzycy dużo bardziej niż geny
menu
Polub nas na Facebooku

Wysoki wskaźnik BMI zwiększa ryzyko cukrzycy dużo bardziej niż geny

Getty Images/ turk_stock_photographer

Wskaźnik masy ciała, czyli BMI, ma kluczowe znaczenie dla rozwoju cukrzycy typu 2. Wysokie BMI oznacza nadwagę lub otyłość, a to zwiększa ryzyko choroby w znacznie większym stopniu niż uwarunkowania genetyczne.  O zagrożeniu tym informowali naukowcy podczas tegorocznego kongresu European Society of Cardiology (ESC).

Cukrzyca podwaja ryzyko choroby wieńcowej, udaru mózgu i zgonu z powodu chorób układu krążenia. W 2019 roku na cukrzycę chorowało około 463 milionów ludzi na całym świecie. W zdecydowanej większości przypadków (90 proc.) była to cukrzyca typu 2. Rozwojowi tej choroby mogą sprzyjać określone cechy genetyczne, które można rozpoznać na po urodzeniu, a nawet wcześniej.

Przeczytaj też: Wskaźnik BMI – co to jest? Jakie są normy, skala i tabela BMI?

Wskaźnik BMI a cukrzyca

Zespół prof. Briana Ference’a z University of Cambridge przeanalizował dane 445 765 osób z brytyjskiego Biobanku. Średnia wieku uczestników badania wynosiła 57 lat, a 54 proc. stanowiły kobiety. Dziedziczne ryzyko cukrzycy oceniano za pomocą 6,9 miliona genów. Wzrost i masę ciała zmierzono podczas rejestracji, aby obliczyć BMI. Uczestnicy zostali podzieleni na pięć grup według genetycznego ryzyka cukrzycy. Podzielono ich również na pięć grup według BMI. Byli obserwowani do średniego wieku 65 lat.

W tym okresie cukrzyca typu 2 rozwinęła się u 31 298 osób. Osoby z grupy o najwyższym BMI (średnio 34,5) miały 11-krotnie wyższe ryzyko cukrzycy w porównaniu z grupą o najniższym BMI (średnio 21,7). Grupa o najwyższym BMI miała większe prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę niż wszystkie inne grupy BMI, niezależnie od ryzyka genetycznego. 

Odkrycia te wskazują, że BMI jest znacznie silniejszym czynnikiem ryzyka cukrzycy niż predyspozycje genetyczne - powiedział profesor Ference.

Następnie naukowcy wykorzystali metody statystyczne do oszacowania, czy prawdopodobieństwo cukrzycy u osób z wysokim BMI byłoby jeszcze większe, gdyby nadmierna masa ciała utrzymywała się przez długi czas. Okazało się, że czas trwania podwyższonego BMI nie miał wpływu na ryzyko cukrzycy.

Jak wskazał prof. Ference, sugeruje to, że kiedy ludzie przekraczają pewien próg BMI, ich szanse na cukrzycę rosną i pozostają na tym samym poziomie wysokiego ryzyka, niezależnie od tego, jak długo mają nadwagę. Zauważył, że próg jest prawdopodobnie inny dla każdej osoby i będzie to BMI, przy którym zaczną rozwijać się nieprawidłowe poziomy cukru we krwi.

Jak sugerują uzyskane wyniki, w większości przypadków cukrzycy można by uniknąć, utrzymując BMI poniżej progu, który wywołuje nieprawidłowy poziom cukru we krwi. Oznacza to, że aby zapobiegać cukrzycy, należy regularnie oceniać zarówno BMI, jak i poziom cukru we krwi. Waga ma bowiem kluczowe znaczenie, gdy dana osoba zaczyna mieć problemy z poziomem cukru we krwi. 

Przeczytaj też: Czy grozi nam epidemia cukrzycy?

Możliwe jest również odwrócenie cukrzycy poprzez utratę wagi we wczesnym stadium, zanim dojdzie do trwałych uszkodzeń - zaznaczył prof. Ference.

Źródło: PAP

Zobacz też, jakie są objawy i jak wygląda leczenie cukrzycy.

Źródło: x-news


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
84
11
Polecamy
Większość pacjentów z COVID-19 może mieć niedobór witaminy D
Większość pacjentów z COVID-19 może mieć niedobór witaminy D Dzień Dobry TVN
Koronawirus a cukrzyca.
Eksperci mają dobrą wiadomość dla diabetyków
Koronawirus a cukrzyca. Eksperci mają dobrą wiadomość dla diabetyków Dzień Dobry TVN
Operacja zmniejszenia żołądka obniża ryzyko raka trzustki – wynika z najnowszych badań
Operacja zmniejszenia żołądka obniża ryzyko raka trzustki – wynika z najnowszych badań TVN zdrowie
Czy jedzenie jajek zwiększa ryzyko cukrzycy?
Niekoniecznie, ale jest jeden warunek...
Czy jedzenie jajek zwiększa ryzyko cukrzycy? Niekoniecznie, ale jest jeden warunek... TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?