Czytasz: Wpływ soku z aronii na zdrowie – właściwości lecznicze i odżywcze owoców aronii

Wpływ soku z aronii na zdrowie – właściwości lecznicze i odżywcze owoców aronii

Owoce aroni na drewnianym tle

Fot: wawritto / stock.adobe.com

Przetwory z aronii: soki, dżemy czy susze owocowe warto jeść przez cały rok. Owoce są bogate w witaminy, zwłaszcza kwas askorbinowy, pantotenowy oraz niacynę. Sok z aronii ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu picie go chroni przed groźnymi chorobami, jak miażdżyca czy rak.

Aronia czarnoowocowa ma cierpki smak i intensywną barwę. Krzew pochodzi z Ameryki Północnej, ale obecnie jest szeroko rozpowszechniony w Europie, w tym także w Polsce. Roślinę można uprawiać niemalże w każdych warunkach, ponieważ może ona rosnąć na glebach V klasy i jest odporna na wiosenne przymrozki. Owoce aronii nie poddają się działaniu szkodników, dlatego uprawa krzewu nie wymaga stosowania specjalistycznych środków chemicznych.

Przetwory z aronii

Aronia bardzo rzadko jedzona jest na surowo ze względu na swój charakterystyczny, cierpki smak. Jednak po odpowiedniej obróbce owoce rewelacyjnie sprawdzają się do produkcji różnego rodzaju domowych przetworów, jak: dżemy, konfitury, galaretki, susze owocowe, nalewki czy sok z aronii. Niekiedy stosowana jest jako dodatek do wina, zwłaszcza jasnego, np. produkowanego na bazie jabłek.

Aronia – właściwości odżywcze i kaloryczność

Aronia jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, np.: antocyjanów, flawonoli, kwasów fenolowych, a także polifenoli. Związki polifenolowe ochraniają komórki przed uszkodzeniem i mają zdolność do wiązania wolnych rodników czy hamowania oksydaz. W owocach aronii znajduje się także: błonnik pokarmowy, białko, cukry redukujące, witaminy z grypy B (w tym kwas pantotenowy i niacyna) oraz witamina C, a także cenne minerały, jak: magnez, potas, wapń, cynk, mangan.

Aronia – właściwości lecznicze

Owoce aronii wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Regularne jedzenie aronii przyczynia się do licznych korzyści zdrowotnych na całe ciało, zwłaszcza przy chorobach neurologicznych, infekcjach bakteryjnych, miażdżycy czy cukrzycy.

Układ sercowo-naczyniowy a właściwości aronii

Zawartość antocyjanów w aronii powoduje, że ma ona korzystny wpływ na układ krążenia. Organiczne związki uszczelniają bowiem naczynia krwionośne oraz zapewniają naczyniom włosowatym odpowiednią sprężystość. Wprowadzenie do diety produktów bogatych w antyoksydanty, jak owoce aronii, jest w stanie spowolnić proces tworzenia się miażdżycy. Picie soku aroniowego zalecane jest także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi lub dla osób w grupie zwiększonego ryzyka zawału serca.

Właściwości aronii a choroby nowotworowe i cukrzyca

Naturalnymi antymutagenami, chroniącymi przed chorobami nowotworowymi, są flawonoidy oraz antocyjany, które znajdują się w warzywach i owocach, w tym także aronii. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta w diagnostyce chorób nowotworowych. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) z 2009 roku, wynika, że 30% przypadków zachorowania na raka spowodowanych jest czynnikami żywieniowymi. Antocyjany zwiększają szanse przeżycia komórek, które są narażone na oddziaływanie stresu oksydacyjnego. Kwasy fenolowe zawarte w owocach aronii blokują czynniki rakotwórcze. Dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego czy wystąpienia guza przełyku. Owoce aronii przez swoje lecznicze właściwości zmniejsza stężenie glukozy w moczu oraz krwi, dlatego polecane są cukrzykom.

Aronia właściwości i działanie przeciwzapalne oraz przeciwwrzodowe

W procesach zapalnych organizmowi towarzyszy enzym cyklooksygenazy 2. Antyoksydacyjne właściwości aronii powodują zmniejszenie jego aktywności, co tym samym zmniejsza stan zapalny w ciele człowieka. Sok z aronii mogą pić osoby z zapaleniem trzustki i wątroby, a także owrzodzeniem żołądka, gdyż zmniejsza on głębokość uszkodzeń błon śluzowych.

Aronia a ciężka choroba popromienna

Przetwory z aronii podawane w odpowiednich dawkach wykazują korzystny wpływ na osoby z ciężką chorobą popromienną, wywołaną promieniowaniem jonizującym. Owoce hamują generację wolnych rodników i białych krwinek. Właściwości promieniochłonne aronii wykorzystuje się również w kosmetyce, np. do produkcji żeli lub kremów ochraniających skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Suszona aronia – właściwości

W aptekach lub sklepach ekologicznych można kupić herbatę z suszonej aronii. Picie naparu poleca się, by: złagodzić dolegliwości trzustki i wątroby, wzmocnić naczynia krwionośne, obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, spowolnić procesy starzenia przy przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Suszona aronia to także dobry dodatek do wina lub nalewki. Owocowa herbata jest dobry źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B.

Bibliografia:

ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), 21 – 30, Małgorzata Białek, Jarosława Rutkowska, Ewelina Hallmann, „Aronia czarnoowocowa (Aronia Melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej;

BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 1, str. 10 – 17, Joanna Sikora, Magdalena Markowicz, Elżbieta Mikiciuk-Olasik, „Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych”, Zakład Chemii Farmaceutycznej i Analizy Leków Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Kierownik: prof. dr hab.E. Mikiciuk-Olasik;

Medycyna Rodzinna Med Rodz 2015; 4(18): 179-181, Anna Banaś, Anna Korus, „Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Fizykoterapia – laser, pole magnetyczne, ultradźwięki, elektrostymulacja