Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?

Getty Images

Co oznacza określenie nori? Jest to japońska nazwa dla różnych, jadalnych gatunków wodorostów. Jakie mają one właściwości i zastosowanie? Tego dowiesz się z naszego artykułu!

Czy wiesz, czym dokładnie są wodorosty nori? Są to produkty spożywcze, dostępne przeważnie w wersji cienkich, sprasowanych arkuszy. Z czego powstają? Z poszatkowanych glonów. W jakiś sposób? Najpierw zostają one osuszone, a następnie wyprasowane arkusze podpieka się. Warto wiedzieć, że można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje wodorostów nori - yaki nori (prażone na sucho), ajitsuke nori (przyprawione i suche) oraz tsukadani nori (przyprawione i mokre). Niekiedy na etapie produkcji dodaje się do nich przyprawy.

Przeczytaj też: Algi morskie: rodzaje, zastosowanie i właściwości

Wodorosty nori – właściwości

Jakie właściwości posiadają wodorosty nori? Przede wszystkim są one bogatym źródłem wielu składników mineralnych, występujących w morskiej wodzie. Dodatkowo nasz organizm łatwo je przyswaja. Spożywając algi dostarczamy więc naszemu organizmowi spore dawki białka, żelaza, jodu, cynku fosforu, magnezu, miedzy i błonnika. Poza tym wraz z wodorostami nori spożywasz witaminę A, C i te z grupy B. Dodatkowo również antyoksydanty, dzięki którym twoja skóra dłużej wygląda młodo, a i zmniejsza się ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Co ważne produkty też zawierają duże ilości sodu (szczególnie w wersji prasowanej), a co za tym idzie osoby z nadciśnienie nie powinnym spożywać ich w dużych dawkach.

Przeczytaj też: Maska algowa – działanie, zastosowanie, właściwości

Wodorosty nori – zastosowanie. Sprawdź, do czego można ich używać

Wiesz już, dlaczego warto spożywać wodorosty nori, więc zastanówmy się teraz, do czego można ich używać? Na to pytanie jest tylko jedna właściwa odpowiedź, a mianowicie… do jedzenia. Zaznaczmy, że jest to charakterystyczny składnik kuchni azjatyckiej. Miłośnicy sushi wiedzą, że płaty tych wodorostów wykorzystuje się przeważnie do zawijania rolek z ryżem i dodatkami. Jednakże są one również elementem składowym koreańskiego gimbap. Azjaci przygotowują z nich też prażone chipsy i produkują z nich kombu i wakame, czyli różnego rodzaju wodorosty o nietypowym smaku i zapachu.

Zobacz też film: Naturalnie! - algi

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
68
6
Polecamy
Wodorosty kombu - właściwości i zastosowanie.
Do czego można ich użyć?
Wodorosty kombu - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć? TVN zdrowie
Sos sojowy - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Sos sojowy - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie TVN zdrowie
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie.
Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce Dzień Dobry TVN
Chałwa - zdrowa przekąska czy szkodliwe słodycze?
Chałwa - zdrowa przekąska czy szkodliwe słodycze? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie