Polub nas na Facebooku
Czytasz: Woda w wędlinie, tłuszcz w kiełbasie, czyli co dominuje w mięsie
menu
Polub nas na Facebooku

Woda w wędlinie, tłuszcz w kiełbasie, czyli co dominuje w mięsie

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Wydaje Ci się, że w wędlinie jest mięso? Kiełbasa składa się głównie z mięsa, prawda? Niestety - dzięki sprytnym trikom producentów w mięsie nie znajdziemy głównie mięsa, ale tłuszcz i wodę. Do tego dochodzą także konserwanty, które do najzdrowszych nie należą. 

Zapewne zdarzało się Wam podsmażać wędlinę na patelni. Zauważyliście wtedy, że wycieka z niej woda, a samo mięso kurczy się. Teoretycznie nie ma w tym nic dziwnego, ale czy wiedzieliście, że w wędlinie nawet 40-50 proc. to woda? Niestety eksperyment przeprowadzony w warunkach laboratoryjnych potwierdza, że mięso to już nie mięso, a woda. 

Na filmie zobaczycie wynik eksperymentu oraz to, co zostało z wędliny po odparowaniu wody:

Zobacz film: Produkcja wędlin - ile zawierają wody? Źródło: Co nas truje

Dlatego uważajmy - dobra szynka, to sucha szynka. Wędlina zrobiona zgodnie ze sztuką powinna zawierać nie więcej niż 10 proc. wody. 

Polecamy: Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?

O wiele gorzej wypada kiełbasa, która składa się także z tłuszczu! To, co w warunkach laboratoryjnych pozostało z kiełbasy budzi wątpliwości. W kiełbasie jest około 20-30 proc. tłuszczu. Tłuszcz, który spożywamy wraz z mięsem jest bardzo szkodliwy. Może powodować liczne choroby, także nadciśnienie czy miażdżycę. Na filmie zobaczycie, co znajduje się w kiełbasie, a czego nie widać gołym okiem:

Zobacz film; Co powoduje spożywanie wędlin i mięsa w nadmiarze? Źródło: Co nas truje?

Wędliny i kiełbasy zawierają także konserwanty, czyli substancje bardzo szkodliwe dla naszych organizmów. W wędlinie znajdziemy nitraty i fosforany, a także radioaktywny pluton i alkohol. Dzienne spożycie wędliny nie powinno przekraczać 25 g, czyli... jednego plasterka. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
111
9
Polecamy
Dobra wędlina, czyli jaka?
Dobra wędlina, czyli jaka? TVN zdrowie
Drób uchodzi za najzdrowsze mięso.
Czy warto po nie sięgać?
Drób uchodzi za najzdrowsze mięso. Czy warto po nie sięgać? TVN zdrowie
Schab po szwajcarsku – klasyka w naszej kuchni
Schab po szwajcarsku – klasyka w naszej kuchni Dzień Dobry TVN
Jak zrobić domową kiełbasę?
Przepisy, które warto znać
Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby