Polub nas na Facebooku
Czytasz: Woda w wędlinie, tłuszcz w kiełbasie, czyli co dominuje w mięsie
menu
Polub nas na Facebooku

Woda w wędlinie, tłuszcz w kiełbasie, czyli co dominuje w mięsie

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Wydaje Ci się, że w wędlinie jest mięso? Kiełbasa składa się głównie z mięsa, prawda? Niestety - dzięki sprytnym trikom producentów w mięsie nie znajdziemy głównie mięsa, ale tłuszcz i wodę. Do tego dochodzą także konserwanty, które do najzdrowszych nie należą. 

Zapewne zdarzało się Wam podsmażać wędlinę na patelni. Zauważyliście wtedy, że wycieka z niej woda, a samo mięso kurczy się. Teoretycznie nie ma w tym nic dziwnego, ale czy wiedzieliście, że w wędlinie nawet 40-50 proc. to woda? Niestety eksperyment przeprowadzony w warunkach laboratoryjnych potwierdza, że mięso to już nie mięso, a woda. 

Na filmie zobaczycie wynik eksperymentu oraz to, co zostało z wędliny po odparowaniu wody:

Zobacz film: Produkcja wędlin - ile zawierają wody? Źródło: Co nas truje

Dlatego uważajmy - dobra szynka, to sucha szynka. Wędlina zrobiona zgodnie ze sztuką powinna zawierać nie więcej niż 10 proc. wody. 

Polecamy: Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?

O wiele gorzej wypada kiełbasa, która składa się także z tłuszczu! To, co w warunkach laboratoryjnych pozostało z kiełbasy budzi wątpliwości. W kiełbasie jest około 20-30 proc. tłuszczu. Tłuszcz, który spożywamy wraz z mięsem jest bardzo szkodliwy. Może powodować liczne choroby, także nadciśnienie czy miażdżycę. Na filmie zobaczycie, co znajduje się w kiełbasie, a czego nie widać gołym okiem:

Zobacz film; Co powoduje spożywanie wędlin i mięsa w nadmiarze? Źródło: Co nas truje?

Wędliny i kiełbasy zawierają także konserwanty, czyli substancje bardzo szkodliwe dla naszych organizmów. W wędlinie znajdziemy nitraty i fosforany, a także radioaktywny pluton i alkohol. Dzienne spożycie wędliny nie powinno przekraczać 25 g, czyli... jednego plasterka. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
111
9
Polecamy
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek
Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek TVN zdrowie
Pizza i kebab to ulubione potrawy Polaków. Jakie mogą być konsekwencje takiej diety?
Pizza i kebab to ulubione potrawy Polaków. Jakie mogą być konsekwencje takiej diety? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji? 
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji?  Materiał sponsorowany
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu