Czytasz: Woda różana – przepis, właściwości, zastosowanie w pielęgnacji twarz i włosów

Woda różana – przepis, właściwości, zastosowanie w pielęgnacji twarz i włosów

Widok płatków róż z kroplami rosy

Fot: pinkomelet / fotolia.com

Woda różana to produkt, którego działanie powszechnie wykorzystywane jest w kosmetyce. Woda różana skutecznie oczyszcza, tonizuje, nawilża i działa przeciwzapalnie. Z tego względu często używa się jej jako naturalnego kosmetyku do pielęgnacji cery i włosów.

Wyjątkowe właściwości wody różanej znane są już od wieków. Jest ona jednym z najstarszych kosmetyków znanych ludziom. Jako pierwsi, niezwykłe działanie wody różanej udokumentowali starożytni Rzymianie, którzy wykorzystywali ją do leczenia ponad trzydziestu różnych dolegliwości. Wielką fanką stosowania wody różanej do pielęgnacji była… Kleopatra. Zgodnie z podaniami, królowa Egiptu wykorzystywała ją do przygotowywania aromatycznych, relaksujących kąpieli oraz do pielęgnowania skóry twarzy. Współcześnie naturalna woda różana powszechnie wykorzystywana jest w branży kosmetycznej. Najczęściej stanowi ona dodatek do kremów, balsamów czy perfum. Ten naturalny produkt może być jednak z powodzeniem wykorzystywany jako samodzielny kosmetyk – woda różana do twarzy czy woda różana na włosy.

Woda różana – przepis, jak powstaje

Wodę różaną uzyskuje się w wyniku destylacji płatków róży z parą wodną. Proces ten jest niezbędny do tego, by otrzymać olejek różany – woda różana uznawana jest za produkt uboczny destylacji. Odmiany kwiatów, które wykorzystuje się do produkcji olejku i wody różanej, to rosa damascena (róża damasceńska), rosa centfolia (róża stulistna), rosa gallica (róża francuska). Do otrzymania jednego kilograma gotowego produktu, niezbędne jest aż 5 ton kwiatów.

Wodę różaną można przygotować również samodzielnie, zgodnie z poniższym przepisem:

  • 2-3 garści świeżych płatków róży należy dokładnie opłukać pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia.
  • Płatki umieścić w gazie lub na bawełnianej ściereczce. Całość zawinąć na kształt sakiewki, zabezpieczyć sznurkiem lub tasiemką i umieścić w czystym, szklanym słoiku.
  • Płatki róży zalać gorącą wodą destylowaną (woda nie powinna przekraczać poziomu płatków), słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 12 godzin.
  • Po tym czasie odcedzić wodę i dokładnie wycisnąć płyn z płatków.
  • Płyn przelać do czystego naczynia i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Woda różana – właściwości

Woda różana bogata jest w wiele cennych składników aktywnych, takich jak:

  • Prowitamina A – związek, który dzięki właściwościom przeciwzapalnym oraz antybakteryjnym, odgrywa bardzo istotną rolę w leczeniu trądziku. Ponadto, prowitamina A wspomaga regenerację naskórka, wzmacnia jego barierę obronną, pomaga redukować przebarwienia i stymuluje fibroplasty do produkcji kolagenu.
  • Witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe komórek skóry i są niezbędne do tego, by utrzymać ją w dobrej kondycji. Witaminy z grupy B przyspieszają procesy regeneracji skóry, pozwalają ograniczyć rogowacenie i napięcie skórne.
  • Witamina C – jej najważniejsze działanie dla skóry polega na wzmacnianiu naczynek, mających tendencję do pękania. Ponadto, podobnie jak prowitamina A, wpływa ona pozytywnie na syntezę kolagenu, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe.
  • Witamina E – silny antyoksydant, który chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i przed przedwczesnym starzeniem. Dodatkowo witamina E pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry, a także pomaga redukować przebarwienia, w tym tak zwane plamy starcze.
  • Flawonoidy – związki o działaniu antyoksydacyjnym, które silnie wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie.

Woda różana – zastosowanie w pielęgnacji skóry

Woda różana doskonale sprawdza się jako tonik do twarzy – przywraca skórze neutralne pH, łagodzi podrażnienia i delikatnie nawilża. Różany tonik należy stosować dwa razy dziennie, po umyciu twarzy. Można nanosić go na skórę przy pomocy wacika kosmetycznego lub spryskiwać cerę wodą różaną w atomizerze. Zabieg taki mogą wykonywać osoby o każdym typie cery, jednakże szczególnie polecany jest on do:

  • skóry dojrzałej – woda różana pozwala redukować zmarszczki;
  • skóry trądzikowej i tłustej – regularne stosowanie wody różanej pozwala zmniejszyć ilość wydzielanego sebum oraz zwęzić pory;
  • skóry naczynkowej – woda różana usprawnia mikrokrążenie skóry oraz poprawia kondycję naczyń włosowatych, a tym samym zapobiega pękaniu naczynek;
  • skóry z przebarwieniami – woda różana posiada delikatne właściwości rozjaśniające i redukujące przebarwienia skórne.

Woda różana może być wykorzystywana także do przygotowywania preparatów pielęgnacyjnych, które wymagają użycia wody (glinek kosmetycznych, maseczek) lub dodawana do różnego rodzaju kosmetyków, aby wzmocnić ich działanie (kremów, balsamów, mleczek, żeli do mycia twarzy).

Woda różana na włosy

Woda różana świetnie sprawdza się również w roli kosmetyku do włosów. Sprawia, że fryzura jest wygładzona, błyszcząca i zdyscyplinowana. Wodę różaną do włosów można wykorzystać na dwa sposoby – jako płukankę lub jako mgiełkę.

  • Płukanka do włosów – 3 łyżki wody różanej należy wymieszać ze szklanką zimnej wody. Po umyciu włosów szamponem oraz po zastosowaniu odżywki polewać włosy przygotowanym roztworem wody różanej. Nie spłukiwać.
  • Mgiełka do włosów – wodę różaną umieścić w pojemniku z atomizerem. Spryskiwać wilgotne lub suche włosy na całej długości.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Fizykoterapia – laser, pole magnetyczne, ultradźwięki, elektrostymulacja