Polub nas na Facebooku
Czytasz: Właściwości oraz zastosowanie miki – naturalnego minerału
menu
Polub nas na Facebooku

Właściwości oraz zastosowanie miki – naturalnego minerału

Naturalne kosmetyki

Fot: Kseniya Ovchinnikova / gettyimages.com

Mika to minerał, który wykorzystywany jest przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym ze względu na właściwości odmładzające. Jest glinkokrzemianem – mieszanką, która zazwyczaj łączy się z takimi pierwiastkami, jak: wapń, sód, potas czy też mangan i magnez.

Mika główne zastosowanie znalazła w przemyśle kosmetycznym. Jest również wykorzystywana przez malarzy używających naturalnych minerałów jako barwników. W zależności od pierwiastka, z którym łączy się ten glinkokrzemian, powstają różne odmiany surowca. Przykładowo glinkokrzemian potasu nosi nazwę „muskowit”.

Co to jest mika?

Mika jest naturalnie występującym w przyrodzie minerałem skałotwórczym, należącym do rodziny krzemianów. Jej złoża można znaleźć przede wszystkim w Indiach, Rosji, Kanadzie oraz w Polsce, głównie w okolicach Dolnego Śląska. Poza przemysłem kosmetycznym ze względu na właściwości wykorzystuje się ją do budowy urządzeń elektronicznych, jako materiał izolacyjny, środek ochrony roślin. Minerał wchodzi też w skład tworzyw sztucznych. Z powodu charakterystycznego, błyszczącego koloru niekiedy używany jest w różnego rodzaju zdobnictwie.

Mika – właściwości minerału

Kamienie miki w przyrodzie mogą występować w różnych barwach, w zależności od tego, z jakimi pierwiastkami jest ona w nich zmieszana. Mogą być bezbarwne, srebrzyste czy srebrzystobiałe. Te odmiany minerału nazywane są mikami jasnymi, natomiast miki ciemne mają barwę czarną, brunatną oraz ciemnoszarą. Kamień ma szklisty, metaliczny oraz jedwabisty połysk. Wykazuje bardzo dobre właściwości dielektryczne (izolacyjne). Jest odporny zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury. Nie szkodzą mu czynniki zewnętrzne i substancje chemiczne, nie niszczy się z wiekiem. Mika jest minerałem niepalnym. Niektóre jej odmiany są jednak łamliwe i kruche. Należą do nich: ksantofillyt, margaryt oraz clitonit.

Mika w kosmetyce

Na etykietach kosmetyków z zawartością omawianego minerału widnieje zazwyczaj nazwa „mica”. Ta naturalna substancja wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i odżywczych. Przed wykorzystaniem wymaga jednak dokładnego oczyszczenia. Następnie przechodzi przez szereg badań laboratoryjnych, określających, czy nie pozostały w niej żadne domieszki metali ciężkich. W końcowym etapie skała jest mielona, w zależności od potrzeby na pył lub drobinki różnej grubości.

Błyszczące kryształki miki zawarte w kremach bardzo dobrze odbijają światło słoneczne od skóry, dzięki czemu cera staje się promienna. Wykorzystywane są zarówno w kremach do codziennej pielęgnacji, jak i w kosmetykach koloryzujących, typu fluidy czy pudry. Osłabiają wchłanianie sebum, dlatego poleca się je osobom o cerze suchej lub normalnej.

Badania wykazały, że regularne stosowanie kosmetyków z miką powoduje wygładzenie obecnych na skórze bruzd. W warunkach laboratoryjnych, przy użyciu odpowiedniego sprzętu, minerał ten bardzo często poddawany jest obróbce. W formie zmielonej dodawany jest przykładowo do kremów czy masek do twarzy jako środek przeciwzmarszczkowy.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kosmetyków? Jakich kosmetyków używać na noc? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie kosmetyki wybierać? Źródło: x-news

Naturalna mika, bez połączenia z innymi substancjami, nie jest stosowana, gdyż nie ma właściwości przyczepnych. Dodanie jej do rozmaitych kosmetyków umożliwia osiągnięcie innych efektów. Dlatego w aptekach oraz drogeriach mikę można znaleźć w kosmetykach do skóry dojrzałej. Półprodukty, z jakimi łączona jest mika, to m.in.:

  • silikon – wygładza i zmiękcza skórę, tworząc na niej kolejną otoczkę, stanowi jej dodatkową ochronę;
  • pigmenty – zmieniają koloryt kosmetyku;
  • krzemionka – zwiększa zdolności miki do wchłaniania wilgotności oraz sebum;
  • tlenki tytanu – dodatkowo chronią przed promieniami UV, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, zapewniają również naturalny połysk.

Mikę można znaleźć w takich kosmetykach, jak: kremy pielęgnujące, kosmetyki kolorowe, bazy pod makijaż, cienie do powiek, pasty do zębów, pudry, balsamy do ciała oraz szampony. Produkty z miką stosowane do pielęgnacji włosów mają za zadanie przede wszystkim odbudowę i regenerację zniszczonych włosów. Najczęściej występują w formie masek.

Mika – zastosowanie minerału

Lista wszystkich pozakosmetycznych zastosowań miki jest bardzo długa. Najczęściej jednak minerał wykorzystywany jest jako:

  • dielektryk w kondensatorach – jako składnik, który odizolowuje elementy elektroniczne;
  • do produkcji: tapet ściennych, papieru przemysłowego, tworzyw sztucznych, ceramiki oraz lakierów;
  • jako posypka do papy murarskiej;
  • wypełniacz do ochrony roślin;
  • zdobienie szlachetnych tynków;
  • do wyrobu okienek w licznikach Geigera.

Czy mika jest bezpieczna dla zdrowia

Niemal każdy koncern farmaceutyczny przed wypuszczeniem jakiegokolwiek kosmetyku na rynek testuje każdy zawarty w nim składnik pod względem wpływu na zdrowie. Mika nie wykazuje właściwości kancerogennych, nie powoduje zatykania się porów, jak również nie wywołuje reakcji alergicznych. Dlatego w formie dostępnej w sklepach kosmetycznych jest bezpieczna dla zdrowia. Można ją znaleźć, chociażby, w pastach do zębów, gdyż odbudowuje płytkę nazębną po mikrouszkodzeniach, nie drażniąc tym samym błony śluzowej jamy ustnej. Należy jednak zachować szczególną ostrożność przy samodzielnym komponowaniu kosmetyków pielęgnujących. Przykładowo w Chinach, aby zwiększyć wagę produktu, do czystej miki dodawane są domieszki niebezpiecznych substancji. Ich stosowanie może nieść poważne konsekwencje dla zdrowia.

Bibliografia:

1. Raźny J.: Mika – materiał trochę zapomniany. Chemia Budowlana, Wrocław 2015.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
68
6
Polecamy
Kosmetyki z Morza Martwego – właściwości i zastosowanie
Kosmetyki z Morza Martwego – właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Mydło aleppo - skład, właściwości i zastosowanie.
Mydło aleppo - skład, właściwości i zastosowanie. Dzień Dobry TVN
Skrobia ryżowa – cechy, właściwości, zastosowanie.
Czy sprawdza się jako kosmetyk?
Skrobia ryżowa – cechy, właściwości, zastosowanie. Czy sprawdza się jako kosmetyk? TVN zdrowie
Puder ryżowy – prasowany i sypki.
Jak go stosować?
Puder ryżowy – prasowany i sypki. Jak go stosować? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?