Polub nas na Facebooku
Czytasz: Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać
menu
Polub nas na Facebooku

Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać

miód gryczany

Fot. Karlevana / Getty Images

Miód gryczany jest ostry i piekący w smaku. Kolor ma bardzo ciemny, od brunatnego po czarny. Odznacza się wybitnymi właściwościami prozdrowotnymi. Wzmacnia ciało i psychikę, leczy zarówno przeziębienia, jak i choroby serca. Ma dużo witaminy C oraz biopierwiastków.

Miód gryczany jest jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej intensywnych w smaku miodów. Pszczelarze pozyskują go z gryki zwyczajnej (łac. Fagopyrum esculentum, Fagopyrum sagittatum). Jest to rosnąca w klimacie umiarkowanym roślina jednoroczna z rodziny rdestowatych. Wywodzi się z obszarów wschodniej i środkowej Azji. W Polsce gryka zwyczajna występuje głównie w uprawie. Okres kwitnienia przypada na lato, od lipca do sierpnia. Roślina kwiaty ma drobne, koloru białego, różowego bądź czerwonego.

Gryka zwyczajna uchodzi za roślinę leczniczą. Jest obcopylna – zapylają ją przede wszystkim pszczoły oraz muchówki. Należy do roślin miododajnych; pozyskiwany z niej miód gryczany zalicza się do miodów nektarowych (kwiatowych).

Miód gryczany – właściwości

Miód gryczany w postaci płynnej (patoki) ma kolor jasnobrązowy, natomiast przy udziale światła, podczas przechowywania, jego barwa staje się ciemnobrązowa, brunatna, wręcz czarna. Powoli ulega krystalizacji (zajmuje to średnio ok. 3 miesięcy). Charakterystyczne jest wtedy jego rozwarstwienie (część górna zostaje płynna, natomiast krystalizacji ulega część dolna). Po skrystalizowaniu miód gryczany nieco jaśnieje. Smak miodu gryczanego jest dość specyficzny – z jednej strony słodki, z drugiej ostry i piekący.

Na szczególną uwagę zasługują właściwości lecznicze, które miód gryczany zawdzięcza obecnym w nim składnikom: białku, witaminie C (miód gryczany stanowi jej dobre źródło), witaminom z grupy B (zwłaszcza B1, B2 i B3 – ta ostatnia zwana jest również witaminą PP) oraz takim pierwiastkom jak: żelazo (w pełni przyswajalne), miedź, magnez, fosfor, bor, jod, kobalt, nikiel. Miód gryczany zawiera enzymy – amylazy, fosfatazy, inwertazy.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Najważniejsze właściwości lecznicze miodu gryczanego:

  • Stanowi dobre źródło energii w stanach wyczerpania i osłabienia (fizycznego, psychicznego).
  • Działa odtruwająco.
  • Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
  • Może leczyć miażdżycę.
  • Ochrania i odtruwa wątrobę.
  • Reguluje pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację, niweluje stany napięcia psychicznego.
  • Wzmacnia odporność.
  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu.
  • Korzystnie wpływa na skórę, wzmacniając ją i uelastyczniając.
  • Skraca okres zdrowienia po złamaniach kości.
  • Jest pomocny w leczeniu anemii spowodowanej niedoborem żelaza.
  • Działa niczym naturalny antybiotyk.
  • Pomaga leczyć choroby serca i układu krążenia.
  • Pomaga leczyć stany zapalne nerek.
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu.
  • Ogranicza powstawanie zmian miażdżycowych.
  • Może leczyć dusznicę bolesną.
  • Jest zalecany w okresie rekonwalescencji po długiej i wyczerpującej chorobie.
  • Pomaga leczyć przeziębienie, jest szczególnie polecany na kaszel, również u dzieci.
  • Warto po niego sięgnąć w stanach osłabienia pamięci.
  • Przyśpiesza gojenie się ran.
  • Korzystnie wpływa na wzrok.

Jak spożywać miód gryczany? Dawkowanie i zastosowanie

Miód gryczany można jeść bezpośrednio łyżeczką, smarować nim pieczywo, dodawać do zup mlecznych albo rozpuszczać w ciepłych napojach (wodzie, herbacie, mleku, naparze ziołowym). Należy jednak pamiętać, że napój przed dodaniem miodu powinien być przestudzony, ponieważ w wysokiej temperaturze miód traci lecznicze właściwości.

W stanach chorobowych można stosować 1–2 łyżki miodu gryczanego (a nawet więcej, jeśli nie ma skutków ubocznych) 3 razy dziennie. Profilaktycznie może być to 1–2 łyżki stołowe na dzień.

Dzieciom podaje się miód gryczany, zaczynając od niewielkich ilości. Miód to produkt przeznaczony dla dzieci, które ukończyły rok życia.

Miód gryczany, ze względu na znaczną zawartość kwasów, znalazł również zastosowanie przy wyrobie miodów pitnych.

Miód gryczany a cukrzyca

Osoby z łagodnymi postaciami cukrzycy (nieinsulinozależnymi) ze względu na wysoką zawartość fruktozy mogą jeść miód gryczany, warto jednak uprzednio skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.

Kalorie w miodzie gryczanym

Należy pamiętać, że każdy miód jest produktem wysokoenergetycznym, bogatym w cukry proste. W 100 g miód gryczany ma ok. 330 kcal. Nie zawiera tłuszczu, błonnika ani sodu.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
684
8
Polecamy
Właściwości i działanie miodu akacjowego.
Miód a cukrzyca
Właściwości i działanie miodu akacjowego. Miód a cukrzyca TVN zdrowie
Miód wielokwiatowy:
właściwości i zastosowanie
Miód wielokwiatowy: właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Właściwości cynamonu.
Zastosowanie w kuchni i jego rola w odchudzaniu
Właściwości cynamonu. Zastosowanie w kuchni i jego rola w odchudzaniu Dzień Dobry TVN
Balsam kapucyński – skład i właściwości
Balsam kapucyński – skład i właściwości Dzień Dobry TVN
Komentarze (3)
Wojciech
Miód na filmie jest miodem przegrzanym ponieważ nie tworzy charakterystycznego stożka przy przelewaniu, czyli jest produktem pozbawionym większości swoich cennych wartości.
Pozdrawiam
Czytaj całość
Redakcja serwisu
Zostało to poprawione, dziękujemy za zwrócenie uwagi.
Czytaj całość
belfer
Redaktorku, nie ma pierwiastka ''bÓr'', tylko bOr. W j.polskim ''bór'' znaczy las.
Czytaj całość
Nie przegap
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy 
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy