Polub nas na Facebooku
Czytasz: Witaminy dla kobiet – jakie należy brać przed ciążą, a jakie podczas ciąży?

Witaminy dla kobiet – jakie należy brać przed ciążą, a jakie podczas ciąży?

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: fotolia.com

Zapotrzebowanie na witaminy w ciąży jest niemal dwukrotnie większe niż przed ciążą. Przyszła mama powinna stosować zdrową dietę, w której nie może zabraknąć żelaza, witaminy D i A oraz innych mikroelementów. Witaminy dla kobiet w ciąży można stosować po skonsultowaniu się z lekarzem.

Suplementacja witamin przez kobietę w ciąży powinna być zawsze konsultowana z lekarzem. Najważniejszą witaminą jest oczywiście kwas foliowy, który powinien być przyjmowany na co najmniej 3 miesiące przed planowaną ciążą. Jednak to nie wszystko, ponieważ przyszła mama potrzebuje również witaminy D, A, jodu i innych mikroelementów. Dieta powinna stanowić podstawowe źródło witamin w ciąży, jednak ze względu na zwiększone zapotrzebowanie w tym okresie, a często też współistniejące nudności i wymioty, suplementacja w ciąży jest bardzo istotna

Jakie witaminy przyjmować w ciąży?

Witamina D w ciąży odpowiada za prawidłową budowę i wzrost kości. Ma wpływ na przewodzenie impulsów nerwowych oraz kondycję mięśni. Odpowiada za rozwój układu odpornościowego u dziecka. Niedobór witaminy D powoduje słabą mineralizację kości i krzywicę, a także zwiększa ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych, cukrzycy typu I i nowotworów. W Polsce niedobór witaminy D jest powszechny wśród kobiet ciężarnych oraz noworodków. Dzienna dawka witaminy D3 w ciąży wynosi 800–1000 j.m. Suplementacja zalecana jest od początku drugiego trymestru aż do końca ciąży.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) w ciąży ma pozytywny wpływ na rozwój narządu wzroku oraz układu nerwowego u dziecka. To ważny składnik budulcowy komórek nerwowych, siatkówki oraz mózgu u płodu. W Polsce spożycie ryb jest na tyle niskie, że zalecana dzienna dawka DHA dla kobiet ciężarnych wynosi 500 mg. U ciężarnych zagrożonych przedwczesnym porodem zalecana jest suplementacja 1000 mg DHA dziennie.

Wśród witamin, jakie powinna suplementować każda kobieta w ciąży, jest kwas foliowy (folacyna, folina lub witamina B9). Ludzki organizm nie potrafi go wytwarzać, dlatego musi być dostarczany z produktami spożywczymi lub w formie suplementów diety. Odpowiada za prawidłowy rozwój komórek nerwowych oraz funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i płciowego. Jest niezbędny w syntezie DNA, dlatego jest szczególnie zalecany w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy tworzą się nowe tkanki i organy. Suplementacja kwasu foliowego na 3 miesiące przed ciążą oraz przez cały pierwszy trymestr zmniejsza aż o 50–70% ryzyko wystąpienia wad wrodzonych, a zwłaszcza wad cewy nerwowej, czyli bezmózgowia i rozszczepu kręgosłupa. Dzienna dawka zapobiegająca wynosi 0,4 mg kwasu foliowego, a dla kobiet z rodzin, w których wystąpiły wady cewy nerwowej, dzienna dawka to 4 mg.

W ciąży ważne są nie tylko witaminy, ale także inne mikroelementy, takie jak jod. Zależy od niego prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która wytwarza hormony odpowiedzialne za rozwój mózgu i kości dziecka. Skrajny niedobór tych hormonów, wywołany brakiem jodu, może spowodować wady układu kostnego, ciężkie upośledzenie umysłowe płodu (kretynizm), przedwczesne odklejenie łożyska, a nawet poronienie. Najważniejsze jest dostarczanie odpowiedniej ilości jodu w pierwszych 13 tygodniach od zapłodnienia, kiedy płód nie ma własnej tarczycy i korzysta z hormonów dostarczanych przez organizm matki. Dzienna dawka jodu dla kobiety ciężarnej wynosi 200 mg.

Decyzję o tym, czy brać witaminy w ciąży, zawsze powinien podjąć lekarz. W przypadku gdy przyszła mama cierpi na anemię, może on przepisać żelazo oraz witaminy z grupy B. Na skurcze i skołatane nerwy pomoże magnez, a na obniżoną odporność – witamina C.

Suplementacja witamin przed zajście w ciążę

Już na kilka miesięcy przed ciążą należy rozpocząć suplementację kwasem foliowym. Do witamin, które należy stosować przez planowanym poczęciem, należy też witamina A. W ciąży nie powinna być ona suplementowana, ponieważ łatwo może zostać przedawkowana. Nadmiar witaminy A jest toksyczny dla płodu, powoduje rozwój chorób układu krążenia, wodogłowia, małogłowia i innych wrodzonych wad twarzoczaszki. Witamina A ma właściwości antyoksydacyjne i chroni przed rozwojem nowotworów. Odpowiada za prawidłowość procesów widzenia i jest niezbędna do wzrostu kości oraz powstawania zawiązków zębów u płodu. Powinien ją suplementować także przyszły tata, gdyż u mężczyzn witamina A usprawnia produkcję plemników.

Do witamin zalecanych dla planujących ciążę zalicza się również witaminę E, nazywaną witaminą płodności. Opóźnia ona procesy starzenia organizmu, w tym także komórek jajowych. Ma pozytywny wpływ na owulację i odpowiada za prawidłową budowę endometrium, czyli błony wyściełającej macicę. Witamina E wpływa na wydzielanie hormonu gonadotropowego stymulującego jajniki do produkcji hormonów i pełni ważną rolę w funkcjonowaniu układu płciowego kobiety.

Zobacz film: Alergia a ciąża i karmienie piersią. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maj miesiącem mierzenia ciśnienia tętniczego krwi w Polsce - MMM18
Maj miesiącem mierzenia ciśnienia tętniczego krwi w Polsce - MMM18 Reklama
Najlepsze domowe i naturalne sposoby na oparzenia słoneczne
Najlepsze domowe i naturalne sposoby na oparzenia słoneczne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze
Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze
Ugryzienie meszki – jakie mogą wystąpić objawy i kiedy należy zgłosić się do lekarza?
Ugryzienie meszki – jakie mogą wystąpić objawy i kiedy należy zgłosić się do lekarza?
Miód z mniszka lekarskiego – jakie ma właściwości i jak go przygotować w domu?
Miód z mniszka lekarskiego – jakie ma właściwości i jak go przygotować w domu?