Polub nas na Facebooku
Czytasz: Koronawirus. Czy dodawanie witaminy D do jedzenia zatrzyma pandemię?
menu
Polub nas na Facebooku

Koronawirus. Czy dodawanie witaminy D do jedzenia zatrzyma pandemię?

Mleko i chleb

Fot: Arx0nt / gettyimages.com

Brytyjscy naukowcy apelują do rządu, aby takie podstawowe produkty, takie jak mleko czy chleb były wzbogacane o witaminę D. Suplementacja ma nie tylko chronić przed niedoborem tej witaminy, ale także wspomóc walkę z pandemią.

Witamina D ma ogromny wpływ nie tylko na kości, ale również na odporność. Od pewnego czasu mówi się, że jej niedobory przekładają się na wyższe ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Dlatego też badacze są zdania, że dodawanie jej do podstawowych produktów może być pomocne w walce z pandemią.

Zobacz także:

Koronawirus. Czy witamina D pomoże w walce z pandemią?

Mimo że suplementacja witaminy D nie jest lekiem na całe zło i nie sprawi, że ludzie nagle staną się odporni, to dr Gareth Davies - zwolennik wzbogacania żywności w witaminę D - uważa, że takie działanie mają sens.

Lekarz i jego zwolennicy powołują się na badania przeprowadzone w Hiszpanii. Tamtejsi naukowcy wykazali, że pacjenci z niskim poziomem witaminy D byli bardziej narażeni na zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 i gorzej znosili chorobę.

Za suplementacją witaminy D przemawia także eksperyment przeprowadzony przez badaczy z uniwersytetu w Kordobie. Pacjenci, którzy trafili do szpitala działającego przy uczelni, otrzymywali silną formę witaminę D. Chorzy ci rzadziej trafiali na intensywną terapię i żaden z uczestników eksperymentu nie umarł. Mimo że badanie wydaje się obiecujące, to objęło zaledwie 76 osób. To zdecydowanie za mało, aby stwierdzić, że podawanie witaminy D może pomóc pacjentom z COVID-19. 

Być może badacze z Public Health England (PHE) oraz ministerstwa (Department of Health and Social Care), którzy walczą o wzbogacenie żywności w witaminę D zyskają mocny argument po badaniach, które właśnie się zaczęły.

Prof. Adrian Martineau, ekspert od infekcji dróg oddechowych kieruje testem klinicznym na Queen Mary University. W jego ramach 5 tysięcy osób będzie przez całą zimę suplementować witaminę D. Badacze chcą sprawdzić, ilu uczestników testu zachoruje na COVID-19 i jaki przebieg będzie miała u nich choroba. 

Czy warto suplementować witaminę D?

Organizm sam potrafi pozyskać witaminę D. Wystarczy 15 minut na słońcu, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Niestety jesienią czy zimą, kiedy słonecznych dni jest mało, o niedobory nietrudno. Co zatem zrobić? Dodawanie witaminy D do jedzenia - od lat praktykuje się to w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Australii czy Finlandii - niewiele pomaga. Nie brakuje głosów, że znacznie lepiej sprawdzają suplementy diety.

Witamina D - jaka dawka jest bezpieczna?

Specjaliści przyjmują, że 2 000 jednostek to najbezpieczniejsza dzienna  dawka witaminy D, która jednocześnie daje najlepszy efekt terapeutyczny.  Nadmiar witaminy D może być toksyczny i przyczynić się m.in. do rozwoju zmian nowotworowych.

Najlepiej, by właściwą dawkę suplementu witaminy D ustalił lekarz na podstawie badania poziomu witaminy we krwi.

Witamina D - czy i kiedy warto ją suplementować? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy warto suplementować witaminę D? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
4
Polecamy
Witamina D wzmacnia odporność, ale nie chroni przed COVID-19
Witamina D wzmacnia odporność, ale nie chroni przed COVID-19 TVN zdrowie
Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19?
Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19? TVN zdrowie
Niedobór witaminy D może sprzyjać koronawirusowi.
Jak zwiększyć jej poziom? 
Niedobór witaminy D może sprzyjać koronawirusowi. Jak zwiększyć jej poziom?  Dzień Dobry TVN
Eksperci:
remdesivir wyraźnie zahamował rozwój Covid-19.
Lek może niebawem trafić do szpitali
Eksperci: remdesivir wyraźnie zahamował rozwój Covid-19. Lek może niebawem trafić do szpitali Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?