Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wegańskie przepisy na makowiec i krem z wiśniami Karoliny i Macieja Szaciłło cz. II
menu
Polub nas na Facebooku

Wegańskie przepisy na makowiec i krem z wiśniami Karoliny i Macieja Szaciłło cz. II

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Czy to możliwe, że świąteczne ciasta i desery będą pełne wartości odżywczych i smaku, a nie pustych kalorii? Tak, a udowadniają to Karolina i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali dla was zdrowe wersje makowca i kremu z wiśniami. Sprawdź przepisy!

Czas świąt Bożego Narodzenia wcale nie musi oznaczać nadprogramowych setek pustych kalorii. Słodkie pierniki, makowce, tarty i pralinki można przygotować wyłącznie ze zdrowych, pełnowartościowych składników, które nie tylko doskonale smakują, ale także odżywiają nasze ciało. Jak to zrobić? Zapytaliśmy o to Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się swoimi świątecznymi przepisami na słodkości.

Karolina i Maciej Szaciłło to znani i cenieni propagatorzy zdrowego stylu życia i roślinnej kuchni. W swoich książkach udowadniają, że jedzenie potrafi leczyć, a ich przepisy to często najlepsze lekarstwo na nadprogramowe kilogramy, migreny, chroniczne uczucie zmęczenia, czy dolegliwości żołądkowe. W swojej pracy inspirują się dalekowschodnią naukami o zdrowiu, m.in. ajurwedą. Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia Karolina i Maciej podzielili się z nami swoimi autorskimi przepisami na ciasta i słodkości, których smak (i właściwości zdrowotne) przekonają was do kuchni roślinnej już na stałe. Do dzieła!

Przepis na wegański surowy makowiec

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Spód:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g rodzynek
  • szczypta nierafinowanej soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Składniki masy makowej:

  • 1,5 szklanki mielonego, suszonego maku (do dostania w większości supermarketów)
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca

  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • polewa (opcjonalnie, można również posypać wierzch orzechami, wiórkami czekolady i skórką otartą z pomarańczy):
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 szklanki syropu buraczanego
  • 3 łyżki kakao
  • orzechy włoskie do posypania
  • skórka otarta z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Orzechy mielimy w robocie kuchennym na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i mielimy dalej, aż masa zacznie się łączyć. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem.

Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce zalewamy wodą i moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy orzechami, czekoladą i skórką otartą z pomarańczy lub polewamy polewą czekoladową.

Polewa (opcjonalnie): w małym garnuszku mieszamy 3 łyżki wody, 1/4 szklanki syropu buraczanego i 3 łyżki kakao. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Dokładnie mieszamy , tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Masa powinna być na tyle płynna, aby można było bez problemu rozprowadzić ją po cieście. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody.

Przepis pochodzi z książki „Swojsko” (Wydawnictwo Agora) 

Przepis na dwuwarstwowy krem orzechowo-czekoladowy z wiśniami

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Składniki na krem czekoladowy:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao (może być surowe)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego
  • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

Składniki na kisiel wiśniowy:

  • 400 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • krem orzechowy:
  • 100 g uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
  • 300 ml mleka owsianego
  • 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego utartych w moździerzu na proszek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki roztopionego, zimnotłoczonego oleju kokosowego

do podania:

  • kakao (może być surowe)

Przygotowanie:

Przygotowujemy krem czekoladowy: wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem. Krem układamy na spodzie 2 pucharków/słoików. Przygotowujemy kisiel wiśniowy: wiśnie z ksylitolem gotujemy pod przykryciem. Jeśli jest za mało płynu dodajemy odrobinę wody. Kiedy wiśnie puszczą sok i będą miękkie dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną 2 łyżkach wody. Cały czas mieszamy. Gotujemy, aż kisiel zgęstnieje. Studzimy go do temperatury pokojowej i układamy kolejną warstwę naszego deseru. Kiedy wiśnie się gotują, przygotowujemy krem orzechowy: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy ostatnią warstwę deseru. Wierzch posypujemy kakao. Uwaga: deser składa się z trzech warstw, ale można go uprościć do wersji dwuwarstwowej lub nawet np. do samego kremu orzechowego.

Przepis pochodzi z książki „Przyprawy, które leczą” (Wydawnictwo Zwierciadło)

Więcej ciekawych przepisów i wiedzy na temat dobroczynnego działania roślin w codziennej diecie znajdziesz w książce autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło "Leki z roślinnej apteki". 

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Przeczytaj także: Dietetyczka radzi: Czy warto jeść karpia?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
84
7
Polecamy
Roślinne przepisy na ciasta i desery Karoliny i Macieja Szaciłło.
Wegańskie święta cz.
I
Roślinne przepisy na ciasta i desery Karoliny i Macieja Szaciłło. Wegańskie święta cz. I TVN zdrowie
Słodko, zdrowo, kolorowo.
Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze
Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze Dzień Dobry TVN
Przepisy na miodownik królewski, stefankę z kaszą manną i miodownik z kajmakiem
Przepisy na miodownik królewski, stefankę z kaszą manną i miodownik z kajmakiem Dzień Dobry TVN
Najlepsze przekąski na sylwestra.
Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy
Najlepsze przekąski na sylwestra. Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty