Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wegańskie przepisy na makowiec i krem z wiśniami Karoliny i Macieja Szaciłło cz. II
menu
Polub nas na Facebooku

Wegańskie przepisy na makowiec i krem z wiśniami Karoliny i Macieja Szaciłło cz. II

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Czy to możliwe, że świąteczne ciasta i desery będą pełne wartości odżywczych i smaku, a nie pustych kalorii? Tak, a udowadniają to Karolina i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali dla was zdrowe wersje makowca i kremu z wiśniami. Sprawdź przepisy!

Czas świąt Bożego Narodzenia wcale nie musi oznaczać nadprogramowych setek pustych kalorii. Słodkie pierniki, makowce, tarty i pralinki można przygotować wyłącznie ze zdrowych, pełnowartościowych składników, które nie tylko doskonale smakują, ale także odżywiają nasze ciało. Jak to zrobić? Zapytaliśmy o to Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się swoimi świątecznymi przepisami na słodkości.

Karolina i Maciej Szaciłło to znani i cenieni propagatorzy zdrowego stylu życia i roślinnej kuchni. W swoich książkach udowadniają, że jedzenie potrafi leczyć, a ich przepisy to często najlepsze lekarstwo na nadprogramowe kilogramy, migreny, chroniczne uczucie zmęczenia, czy dolegliwości żołądkowe. W swojej pracy inspirują się dalekowschodnią naukami o zdrowiu, m.in. ajurwedą. Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia Karolina i Maciej podzielili się z nami swoimi autorskimi przepisami na ciasta i słodkości, których smak (i właściwości zdrowotne) przekonają was do kuchni roślinnej już na stałe. Do dzieła!

Przepis na wegański surowy makowiec

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Spód:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g rodzynek
  • szczypta nierafinowanej soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Składniki masy makowej:

  • 1,5 szklanki mielonego, suszonego maku (do dostania w większości supermarketów)
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca

  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • polewa (opcjonalnie, można również posypać wierzch orzechami, wiórkami czekolady i skórką otartą z pomarańczy):
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 szklanki syropu buraczanego
  • 3 łyżki kakao
  • orzechy włoskie do posypania
  • skórka otarta z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Orzechy mielimy w robocie kuchennym na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i mielimy dalej, aż masa zacznie się łączyć. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem.

Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce zalewamy wodą i moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy orzechami, czekoladą i skórką otartą z pomarańczy lub polewamy polewą czekoladową.

Polewa (opcjonalnie): w małym garnuszku mieszamy 3 łyżki wody, 1/4 szklanki syropu buraczanego i 3 łyżki kakao. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Dokładnie mieszamy , tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Masa powinna być na tyle płynna, aby można było bez problemu rozprowadzić ją po cieście. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody.

Przepis pochodzi z książki „Swojsko” (Wydawnictwo Agora) 

Przepis na dwuwarstwowy krem orzechowo-czekoladowy z wiśniami

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Składniki na krem czekoladowy:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao (może być surowe)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego
  • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

Składniki na kisiel wiśniowy:

  • 400 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • krem orzechowy:
  • 100 g uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
  • 300 ml mleka owsianego
  • 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego utartych w moździerzu na proszek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki roztopionego, zimnotłoczonego oleju kokosowego

do podania:

  • kakao (może być surowe)

Przygotowanie:

Przygotowujemy krem czekoladowy: wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem. Krem układamy na spodzie 2 pucharków/słoików. Przygotowujemy kisiel wiśniowy: wiśnie z ksylitolem gotujemy pod przykryciem. Jeśli jest za mało płynu dodajemy odrobinę wody. Kiedy wiśnie puszczą sok i będą miękkie dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną 2 łyżkach wody. Cały czas mieszamy. Gotujemy, aż kisiel zgęstnieje. Studzimy go do temperatury pokojowej i układamy kolejną warstwę naszego deseru. Kiedy wiśnie się gotują, przygotowujemy krem orzechowy: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy ostatnią warstwę deseru. Wierzch posypujemy kakao. Uwaga: deser składa się z trzech warstw, ale można go uprościć do wersji dwuwarstwowej lub nawet np. do samego kremu orzechowego.

Przepis pochodzi z książki „Przyprawy, które leczą” (Wydawnictwo Zwierciadło)

Więcej ciekawych przepisów i wiedzy na temat dobroczynnego działania roślin w codziennej diecie znajdziesz w książce autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło "Leki z roślinnej apteki". 

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Przeczytaj także: Dietetyczka radzi: Czy warto jeść karpia?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
7
Polecamy
Roślinne przepisy na ciasta i desery Karoliny i Macieja Szaciłło.
Wegańskie święta cz.
I
Roślinne przepisy na ciasta i desery Karoliny i Macieja Szaciłło. Wegańskie święta cz. I TVN zdrowie
Słodko, zdrowo, kolorowo.
Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze
Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze Dzień Dobry TVN
Zdrowe słodkości Reni Jusis
Zdrowe słodkości Reni Jusis Dzień Dobry TVN
Najlepsze przekąski na sylwestra.
Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy
Najlepsze przekąski na sylwestra. Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?
Dzieci bezobjawowo chore na malarię mogą zakażać komary - zaskakujące wyniki badań
Dzieci bezobjawowo chore na malarię mogą zakażać komary - zaskakujące wyniki badań
Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!
Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!
Polacy kupują coraz więcej antydepresantów
Polacy kupują coraz więcej antydepresantów
Zwapnienie szyszynki - jakie są objawy? Jak leczyć?
Zwapnienie szyszynki - jakie są objawy? Jak leczyć?
Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania 
Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania