Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wegańskie curry z dynią - przepis
menu
Polub nas na Facebooku

Wegańskie curry z dynią - przepis

Wegańskie curry z dynią.

Fot. Sarsmis / Getty Images

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Główny składnik dania podany jest w sosie. Potrawę często można podawać z ryżem, kaszą komosą lub innym wybranym dodatkiem. Prezentujemy wam przepis na curry z dynią.

Curry z dynią można podawać na kilka sposobów. W pierwszym przepisie można wymienić dynię na bataty poza sezonem na warzywo lub pomieszać dynię z batatami!

Składniki

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka pasty z curry
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • 300 g dyni lub batatów
  • 1/2 cukinii (150 g)
  • czerwona papryka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • ostra papryczka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • pomidor
  • świeża kolendra

Do podania: ryż

Kcal (100 g) 37.5
Białko 1.5
Tłuszcz 1.3
Węglowodany 4.2
Błonnik 1.45

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy olej, dodajemy starty czosnek i imbir, pokrojoną cebulkę, curry – warto dodawać wodę, żeby składniki nie przywierały do dna garnka. Po kilku minutach dodajemy suchą soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i mieszamy.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną dynię lub bataty, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek.
  3. Zalewamy ostudzonym bulionem warzywnym, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez około 5 minut. Potem dodajemy sparzonego i obranego ze skóry pomidora (ewentualnie pół puszki pomidorów krojonych) i gotujemy aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.
  4. Pastę z curry można przygotować z cebuli, 5 grubych plastrów imbiru, ½ papryczki chili, łyżeczka mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika, ½ łyżeczki soli. Składniki miesza się ze sobą.

Drugim przepisem na curry z dynią w opcji wegańskiej znajdziemy liście kaffiru, które można zastąpić startą skórką z jednej limonki. W nim również pojawia się pasta z curry, którą przygotujesz z podanych wyżej składników.

Składniki curry:

  • 500 g dyni
  • 100 g nerkowców / ⅔ szklanki
  • 10 liści kaffiru
  • olej kokosowy lub inny
  • 1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml
  • do podania: świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Dynię należy wypestkować, obrać i pokroić w kostkę. Następnie na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry przez 2 minuty, dodaj dynię, nerkowce oraz liście kaffiru (lub startą skórkę z limonki). Podsmaż kolejne 3 minuty i wlej mleczko kokosowe.
  2. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, potem gotować już bez przykrycia, do momentu aż dynia będzie miękka l

Dynia – właściwości

Dynia jest w Polsce sezonowym warzywem – jej zbiory rozpoczynają się w lipcu i trwają aż do pierwszych przymrozków. Warzywo jest bardzo dobrym źródłem beta karotenu, któremu dynia zawdzięcza swoją intensywną barwę. Beta karoten należy do grupy antyoksydantów, działa antynowotwororwo, zapobiega starzeniu się skóry, a także działa pozytywnie na wzrok – prawidłowa ilość beta karotenu zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, chroni przed rozwojem zaćmy i zespołu suchego oka, czyli kseroftalmi.

W dyni znajdziemy także witaminę C, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6) oraz witaminy E i K, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, sód oraz potas. Co więcej dynia zawiera także dużo błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii, przeciwdziała zaparciom i pomaga w usprawnieniu procesu trawienia.

Dynię można wykorzystać nie tylko do przygotowania curry, lecz także do ciast, babeczek, zup oraz… zabiegów kosmetycznych! Maseczki z poprawiają nawilżenie skóry oraz działają oczyszczająco.

Zobacz także, w jaki sposób można wykorzystać dynię:

Zobacz też: Dynia skarb natury. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze.
Przepisy na potrawy z dyni piżmowej
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej TVN zdrowie
Dania z dyni.
Nie tylko dla wegan
Dania z dyni. Nie tylko dla wegan Dzień Dobry TVN
Dynia w roli głównej
Dynia w roli głównej Dzień Dobry TVN
5 zdrowych przepisów na zupy-kremy
5 zdrowych przepisów na zupy-kremy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym się kierować przy wyborze oczyszczacza powietrza? Oto kwestie, które warto brać pod uwagę
Czym się kierować przy wyborze oczyszczacza powietrza? Oto kwestie, które warto brać pod uwagę Materiał sponsorowany
Technologia, która zmienia powietrze na tak czyste, jak to w lesie! 
Technologia, która zmienia powietrze na tak czyste, jak to w lesie!  Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?