Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na świąteczne pierogi i pasztet w wersji wege Darii  Ładochy
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis na świąteczne pierogi i pasztet w wersji wege Darii  Ładochy

Daria Ładocha

Fot: Ewa i Marek Gracz oraz Bartek Kulita

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Jak odmienić - klasyczne - świąteczne potrawy tak, aby nawet weganie mogli ich skosztować? Swoje przepisy na wegańskie pierogi i pasztet zdradza Daria Ładocha! 

Wegańskie pierogi ruskie

Przepis na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 200 ml gorącej wody;
  • szczypta soli;
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

Składniki farszu:

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę;
  • ½ kalafiora;
  • 3 łyżki mielonych migdałów;
  • 150 g wędzonego tofu;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz.
Pierogi

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kalafiora podziel na różyczki i wyłóż na blachę do pieczenia, dodaj soli i pieprzu i skrop oliwą. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez dużą praskę do ziemniaków. Kalafiora zmiksuj z tofu i połącz ziemniakami. Cebulę podsmaż na łyżce oliwy i dodaj do reszty masy. Dopraw solą i pieprzem i dodaj migdały i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut. Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy długo, by powstała masa przypominała plastelinę. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Przygotowanym farszem napełniamy koła z ciasta i lepimy z nich pierożka. W garnku gotujemy wodę z solą i gotujemy pierogi aż do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy (nie z puszki);
  • 1200 ml wywaru warzywnego;
  • pół słoika suszonych pomidorów;
  • 70 g płatków owsianych;
  • 200 g cebuli;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 150 g selera;
  • suszone pomidory w przyprawie;
  • sól czosnkowa;
  • pieprz, sól do smaku;
  • zioła prowansalskie;
  • pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem.
Pasztet z ciecierzycy

Fot: mamalyga.org

Etap 1

Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie, można raz wymienić wodę.

Etap 2

Ciecierzycę płuczemy zimną wodą i gotujemy w 1200 ml wywaru przez ok 60 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Etap 3

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok 30 g) w dużym rondlu (tam muszą się zmieścić inne składniki pasztetu). Powinno nam to zając ok 4 minuty. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony seler i dusimy ok 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia. Następnie dodajemy resztę składników oprócz suszonych pomidorów i rozdrabniamy blenderem, tak by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy ( nie może być ich za dużo, dosłownie kilka). Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją połową masy i układamy pocięte suszone pomidory. Przykrywamy resztą masy, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.

Więcej przepisów - nie tylko świątecznych - Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyg.org.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
8
Polecamy
Święta wielkanocne w wersji wegańskiej i nie tylko.
Co można czym zastąpić?
Święta wielkanocne w wersji wegańskiej i nie tylko. Co można czym zastąpić? TVN zdrowie
Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis
Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis TVN zdrowie
Kminek, żurek i pieczona szynka
Kminek, żurek i pieczona szynka Dzień Dobry TVN
Hummus, lahmacun i placuszki z cukinii
Hummus, lahmacun i placuszki z cukinii Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?