Polub nas na Facebooku
Czytasz: W MSWiA testują nowy sposób wykrywania COVID-19
menu
Polub nas na Facebooku

W MSWiA testują nowy sposób wykrywania COVID-19

model wirusa

Fot: Maksim Tkachenko / gettyimages.com

Lekarze ze szpitala MSWiA w Warszawie testują nowy sposób wykrywania zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nowa metoda badania skupia się na zaburzeniach węchu i smaku, które stanowią jeden z najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19.

Do najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19 należą wysoka gorączka, suchy kaszel, duszności, bóle mięśni i stawów, ogólne osłabienie. Od niedawna to tej listy dołączyły zaburzenia węchu i smaku. Lekarze ze szpitala MSWIA w Warszawie sprawdzają czy na ich podstawie można wykryć COVID-19.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Test, który wykrywa zaburzenie smaku i węchu

Szacuje się, że zaburzenia węchu i smaku występują u blisko połowy chorych. Do tej pory nikt jednak nie badał, którego smaku nie wyczuwają pacjencji z infekcją wywołaną przez koronawirusa SARAS-CoV-2. Lekarze z MSWiA ustalili, że upośledzony zostaje przede wszystkim smak słodki.  W oparciu o tę wiedzę powstał test, który pomaga wykryć pacjentów z COVID-19. Zdaniem lekarzy zaburzenie smaku może być jednym z pierwszych objawów choroby, tym samym opracowany przez lekarzy z MSWiA test można wykorzystać do badania przesiewowego wykrywającego tę chorobę. W razie pozytywnego wyniku trzeba jeszcze przeprowadzić potwierdzający test molekularny na obecność koronawirusa (wykonywany w technologii RT-PCR). Zdaniem lekarzy test może pomóc ustalić ile osób z zakażeniem ma wynik ujemny i fałszywie ujemny, a także jak często u osób bez zakażenia zdarza się wynik ujemny i fałszywie dodatni.

Na czym polega test smaku?

Pierwszy test smaku przeprowadzono u 88 podchorążych z warszawskiej Szkoły Głównej Służby Pożarniczej (52 były z rozpoznanym zakażeniem, 36 - bez zakażenia), wśród których wykryto ognisko koronawirusa.

Podczas badania pacjent otrzymuje substancję smakową o określonym stężeniu. Następnie badana osoba mówi czy wyczuła smak słodki czy też nie. Na koniec każdy pacjent wypełnia specjalną ankietę. W ocenie lekarzy czułość i swoistość testu smaku słodkiego wynosi odpowiednio  71 i 61 proc., ale w połączeniu z ankietą wiarygodność testu wzrasta do 94 proc.

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Infekcja nowym koronawirusem SARS-CoV-2 może wywołać chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. Schorzenie atakuje głównie układ oddechowy i prowadzi do ostrego zapalenia płuc. W skrajnych przypadkach może ono przejść w niewydolność oddechową.

Zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 może być niebezpieczne dla każdego. Zdaniem lekarzy w grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby starsze oraz przewlekle chore. To właśnie one szczególnie powinny zadbać o swoje bezpieczeństwo i przestrzegać obowiązujących zakazów. 

Jak objawy daje COVID-19? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Suchy kaszel, gorączka, bóle mięśni - takie objawy koronawirusa znaliśmy do tej pory. Jakie sygnały się pojawiły? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
67
7
Polecamy
Testy na koronawirusa są zbyt czułe?
Zamiast nowego zakażenia, mogą wykrywać już przebytą infekcję
Testy na koronawirusa są zbyt czułe? Zamiast nowego zakażenia, mogą wykrywać już przebytą infekcję TVN zdrowie
COVID-19.
Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem? TVN zdrowie
Test PCR - czy negatywny wynik zawsze oznacza brak zakażenia koronawirusem?
Test PCR - czy negatywny wynik zawsze oznacza brak zakażenia koronawirusem? Dzień Dobry TVN
Niebezpieczne powikłania po bezobjawowym i łagodnym przejściu COVID-19.
Lekarz wyjaśnia, na co zwrócić uwagę
Niebezpieczne powikłania po bezobjawowym i łagodnym przejściu COVID-19. Lekarz wyjaśnia, na co zwrócić uwagę Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Owoce cytrusowe – rodzaje i właściwości. Jak myć owoce cytrusowe? Czy można jeść cytrusy w ciąży?
Owoce cytrusowe – rodzaje i właściwości. Jak myć owoce cytrusowe? Czy można jeść cytrusy w ciąży?
Angina Plauta-Vincenta: co to za choroba? Leczenie i objawy
Angina Plauta-Vincenta: co to za choroba? Leczenie i objawy
Gorączka a karmienie piersią - sposoby na zbicie temperatury u naturalnie karmiącej matki
Gorączka a karmienie piersią - sposoby na zbicie temperatury u naturalnie karmiącej matki
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt – kosmetyki, pielęgnacja
Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt – kosmetyki, pielęgnacja