Polub nas na Facebooku
Czytasz: Uwaga na jajka skażone salmonellą!
menu
Polub nas na Facebooku

Uwaga na jajka skażone salmonellą!

jajka

Fot. Frank Rothe / Getty Images

Partia jaj została skażona salmonellą. Producent zadecydował o wycofaniu ich ze sklepów, a Główny Inspektor Sanitarny ostrzega konsumentów, by nie spożywać jajek ze skażonych partii, w szczególności bez obróbki termicznej. 

Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas w Tychowie Nowym (gmina Pawłów) wycofuje ze sprzedaży wprowadzone do obrotu jajka. Powodem jest wykrycie bakterii salmonella enteritidis na skorupkach. Skażone jajka są oznaczone napisem: "jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M", kod: 3PL26111314, termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.

Skażone jajka zostały wyprodukowane 25 czerwca 2018 (nr partii 23.07.2018), a producent zdecydował dodatkowo o wycofaniu jaj zniesionych 26 czerwca 2018 r. (nr partii 24.07.2018).

Skażone jajka zostaną zutylizowane. Więcej przeczytacie na TVN24.pl: Partie jaj skażone salmonellą. Ostrzeżenie

Zobaczcie jak wygląda hodowla kur w Polsce:

Więcej: Hodowla kur na jaja. Źródło: Wiem, co jem 

Czym jest salmonella?

Salmonella jest najczęstszą w Polsce przyczyną biegunek bakteryjnych. To bakteria, której nie niszczy niska temperatura (może przeżyć w zamrażarce) i zarazić się nią można głównie przez produkty pochodzenia zwierzęcego - nabiał, jajka, ale także warzywa, które miału kontakt z kałem zainfekowanych zwierząt.

Salmonella powoduje ostre zapalenie żołądka i jelit, wymioty, silne bóle brzucha i gorączkę. Aby potwierdzić chorobę należy wykonać posiew z kału, bowiem objawy te mogą świadczyć także o innych zakażeniach. W przebiegu salmonellozy gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni.

Salmonella a jajka - ważne!

Bakterie salmonelli mogą przebywać wewnątrz jajka, dlatego nie wystarczy samo jego umycie. Należy unikać spożywania surowych jaj.

Jak nie zarazić się salmonellą? Sprawdźcie na filmie:

Zobacz film: Co zrobić, aby nie zarazić się Salmonellą? Źródło: Wiem, co jem 

Salmonella u dzieci

Choroba może być groźna u dzieci, których organizmy szybko się odwadniają - należy pamiętać wtedy o odpowiedniej podaży płynów i elektrolitów. Objawami odwodnienia u dzieci są:

  • wysuszona skóra i śluzówki,
  • przyspieszony oddech,
  • przyspieszona akcja serca,
  • utrata masy ciała,
  • wzmożone pragnienie.

Salmonelloza jest szczególnie niebezpieczna, gdy wystąpi u niemowlaka, osoby w podeszłym wieku lub osoby z obniżoną odpornością. W takich przypadkach najczęściej konieczne jest przyjęcie chorego do szpitala i podawanie leków.

Zobacz też: Odwodnienie organizmu - rozpoznać oznaki, uprzedzić skutki

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Ile jajek można jeść dziennie? Najnowsze zalecenia specjalistów
Ile jajek można jeść dziennie? Najnowsze zalecenia specjalistów Dzień Dobry TVN
Nowe badania: jedząc 3-4 jajka dziennie, narażasz się na przedwczesną śmierć
Nowe badania: jedząc 3-4 jajka dziennie, narażasz się na przedwczesną śmierć Dzień Dobry TVN
Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci
Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci TVN zdrowie
Bakterie salmonelli w melonach. Ponad 60 osób zakażonych
Bakterie salmonelli w melonach. Ponad 60 osób zakażonych TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie