Polub nas na Facebooku
Czytasz: Uwaga! Dwutlenek siarki w rodzynkach sułtańskich. Sanepid ostrzega, kto nie powinien ich jeść
menu
Polub nas na Facebooku

Uwaga! Dwutlenek siarki w rodzynkach sułtańskich. Sanepid ostrzega, kto nie powinien ich jeść

annick vanderschelden photography/getty images

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła dwutlenek siarki w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino. Co ważne, informacji o obecności substancji konserwującej nie było na etykiecie popularnego produktu. Jaki wpływ na zdrowie ma dwutlenek siarki?

Dwutlenek siarki w rodzynkach sułtańskich

W ramach urzędowej kontroli żywności Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała próbki z trzech partii produktu "Rodzynki sułtańskie, Bakallino, 400 g". Niestety stwierdziła w nich obecność dwutlenku siarki (na poziomie 13,3 mg/kg, 14,6 mg/kg i 17,5 mg/kg). Chodzi o partie 945.0/88315B, 903.0/87851B i 10J.2006.71 wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A.

Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie. Atlanta Poland S.A. zwróciła się do Jeronimo Martins Polska S.A. o zablokowanie sprzedaży partii 945.0/88315B i 903.0/87851B do czasu otrzymania dodatkowych wyników badań. Bakalland S.A. otrzymała urzędowy zakaz wprowadzania do obrotu partii 10J.2006.71.- poinformowano na stronie GIS.

Sanepid ostrzega, że osoby z alergią lub nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny jeść tego produktu, ponieważ może to u nich wywołać reakcje alergiczne.

Dwutlenek siarki – co to jest?

Dwutlenek siarki to związek chemiczny o wzorze SO2. Bywa wykorzystywany do konserwowania niektórych produktów spożywczych, między innymi suszonych owoców, dżemów, suszonych grzybów, owoców kandyzowanych. Jednak jego zastosowanie w przemyśle spożywczym budzi sporo kontrowersji. Dlaczego? Dwutlenek siarki stanowi bowiem składnik smogu oraz tzw. kwaśnych deszczy oraz jest emitowany do środowiska w wyniku spalania paliw kopalnych.

Dwutlenek siarki w pożywieniu – jakie ma zastosowanie?

Dwutlenek siarki w jedzeniu pełni funkcję konserwantu oraz przeciwutleniacza. Znajduje się na liście chemicznych dodatków do żywności, które zostały dopuszczone do użytku na terenie Unii Europejskiej. Substancja konserwująca dwutlenek siarki oznaczana jest jako E220.

Dwutlenek siarki chroni produkty przed ich zepsuciem przeciwdziałając namnażaniu się bakterii, grzybów czy drożdży. Substancja konserwująca hamuje również działanie enzymu (oksydazy polifenolowej). Dzięki temu produkty zachowują ładny kolor i zapach, nie ulegają brązowieniu enzymatycznemu.

Zobacz film: Konserwanty

źródło: x-news

Wpływ dwutlenku siarki na zdrowie

Zastosowanie dwutlenku siarki jako substancji konserwującej pożywienie budzi wiele kontrowersji. Pomimo że substancja została dopuszczona do użytku na terenie UE (niewielka zawartość dwutlenku siarki w pożywieniu nie jest szkodliwa dla zdrowia), to przekroczenie dziennej dawki (0,7 mg na 1 kg masy ciała) może wiązać się ze skutkami ubocznymi. Jakimi?

Między innymi u osób z astmą mogą pojawić się problemy z oddychaniem. Zbyt duża zawartość dwutlenku siarki w produktach spożywczych powoduje również obniżenie wchłaniania się witaminy A i B1. innymi skutkami ubocznymi wynikającymi z przedawkowania substancji konserwującej są:

  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • reakcje skórne (zaczerwienienie, świąd),
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

W skrajnych przypadkach może nawet dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie życia.

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
55
5
Polecamy
Dwutlenek siarki w jedzeniu – kiedy się go stosuje i czy konserwant może być szkodliwy dla zdrowia?
Dwutlenek siarki w jedzeniu – kiedy się go stosuje i czy konserwant może być szkodliwy dla zdrowia? TVN zdrowie
Azorubina (E122) – czym wyróżnia się tzw. czerwony barwnik?
Czy jego stosowanie jest bezpieczne?
Azorubina (E122) – czym wyróżnia się tzw. czerwony barwnik? Czy jego stosowanie jest bezpieczne? TVN zdrowie
Glutaminian sodu i jego ciemna strona.
Jeść czy unikać?
Glutaminian sodu i jego ciemna strona. Jeść czy unikać? Dzień Dobry TVN
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty