Polub nas na Facebooku
Czytasz: COVID-19 czy grypa? Prosty test zapachu i smaku pomaga odróżnić oba schorzenia. Można go zrobić nawet samemu
menu
Polub nas na Facebooku

COVID-19 czy grypa? Prosty test zapachu i smaku pomaga odróżnić oba schorzenia. Można go zrobić nawet samemu

Kobieta, która wącha kawę

Fot: wundervisuals / gettyimages.com

Anosmia, czyli utrata węchu to jeden z objawów COVID-19. Co ciekawe, może ona towarzyszyć niemal każdej infekcji wirusowej. Czy utarta węchu u pacjentów z COVID-19 jest inna niż u chorych na grypę? Okazuje się tak. Dzięki prostemu testowi można je odróżnić. 

Do najbardziej typowych objawów COVID-19 należą duszności, wysoka gorączka, suchy kaszel, osłabienie oraz bóle mięśni i stawów. U sporej części pacjentów pojawia się także utrata węchu. Mimo że objaw ten jest typowy dla innych infekcji wirusowych, to zdaniem badaczy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii jest on inny u chorych na COVID-19.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Jak odróżnić COVID-19 od grypy?

Prof. Carl Philpott z Uniwersytetu Wschodniej Anglii postanowił sprawdzić, czy zaburzenie węchu, które pojawia się u chorych na COVID-19 różni się czymś od tego, które towarzyszy grypie czy zwykłemu przeziębieniu. Do eksperymentu zaprosił 30 ochotników: 10 z COVID-19, 10 z przeziębieniem i 10 zdrowych ludzi bez objawów przeziębienia lub grypy.

Badanie pokazało, że utrata węchu u pacjentów z COVID-19 była znacznie silniejsza niż u pozostałych uczestników eksperymentu. Pacjenci z infekcją wywołaną przez koronawirusa SARS-CoV-2 w ogóle nie rozpoznawali zapachów i smaków - w szczególności gorzkiego i słodkiego. W ocenie prof. Philpotta test smaku i zapachu może być pomocny w odróżnieniu COVID-19 od grypy czy zwykłego przeziębienia.

Co ciekawe, specjalista uważa, że taki test można wykonać samu w domu. Wystarczy sięgnąć po takie produkty, jak kawa, czosnek, pomarańcze lub cytryny i cukier. Podkreśla jednak, że takie domowe badanie nie zastąpi specjalistycznych testów wykrywających koronawirusa SARS-CoV-2.

Zobacz także: Dlaczego chorzy na COVID-19 tracą węch i smak?

Dlaczego chorzy na COVID-19 tracą węch?

Tym zagadnieniem zajmują się m.in. badacze z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w USA. Z pierwszych obserwacji naukowców wynika, że utrata węchu i smaku może mieć związek z jednym z enzymów, który występuje w organizmie człowieka.

Enzym ACE-2 występuje w dużych ilościach w tej części nosa, która odpowiada za rozpoznawanie i odbieranie zapachów. Badacze są zdania, że to właśnie on wchodzi w interakcję z wirusem. Przypuszcza się, że chorzy za jego sprawą tracą węch, a sam patogen łatwiej przenika i rozprzestrzenić się po organizmie. Czy tak jest faktycznie? Potwierdzić lub wykluczyć mają to kolejne badania.

Zobacz film i dowiedz się więcej o nowym koronawirusie:

Zobacz film: Dlaczego koronawirus jest aż tak niebezpieczny? Źródło: 36,6

Koronawirus SARS-CoV-2 - jak się przed nim bronić?

Koronawirus SARS-CoV-2 atakuje przede wszystkim układ oddechowy. Infekcja nowym wirusem może doprowadzić do ostrego zapalenia płuc, które w skrajnych przypadkach przechodzi w niewydolność oddechowy.

Mimo że medycyna dalej szuka skutecznego leku i szczepionki na COVID-19, to nie jesteśmy całkiem bezsilni i przed wirusem można się skutecznie bronić. Jak? Przede wszystkim trzeba przestrzegać podstawowych zasad higieny - z częstym myciem rąk na czele. Dodatkowo należy unikać dużych skupisk ludzkich, trzymać dystans społecznych oraz zasłaniać usta i nos w pomieszczeniach lub w miejscach, gdzie zachowanie bezpiecznej odległości nie jest możliwe.

Źródło: BBC

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
83
6
Polecamy
W jakiej kolejności pojawiają się pierwsze objawy COVID-19?
Badacze już to wiedzą
W jakiej kolejności pojawiają się pierwsze objawy COVID-19? Badacze już to wiedzą TVN zdrowie
Trwają poszukiwania leku na Covid-19.
Dużą nadzieję dają tabletki na trzustkę
Trwają poszukiwania leku na Covid-19. Dużą nadzieję dają tabletki na trzustkę Dzień Dobry TVN
Testy na koronawirusa są zbyt czułe?
Zamiast nowego zakażenia, mogą wykrywać już przebytą infekcję
Testy na koronawirusa są zbyt czułe? Zamiast nowego zakażenia, mogą wykrywać już przebytą infekcję TVN zdrowie
Nowe badania.
Czy szczepionka przeciw gruźlicy z 1921 r.
chroni przed COVID-19?
Nowe badania. Czy szczepionka przeciw gruźlicy z 1921 r. chroni przed COVID-19? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.