Polub nas na Facebooku
Czytasz: Utrata węchu i smaku w COVID-19 – prawda i mity na temat tego objawu
menu
Polub nas na Facebooku

Utrata węchu i smaku w COVID-19 – prawda i mity na temat tego objawu

Kobieta, która wącha cytynę

Fot: microgen /gettyimages.com 

Światowa Organizacja zdrowia uznała, że utrata węchu i smaku to jeden z najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19. Dlaczego pacjenci mają problemy z rozpoznawaniem zapachów i smaków i czy taki objaw zawsze musi oznaczać zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2?

Zdaniem lekarzy o COVID-19 mogą świadczyć wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel oraz zaburzenie węchu i smaku. W ocenie Światowej Organizacji Zdrowia ten ostatni objaw najbardziej przemawia za zakażeniem nowym koronawirusem SARS-CoV-2. Jakie informacje na temat utraty węchu i smaku są prawdziwe, a które to zwykłe mity?

Zobacz także:

Koronawirus. Dlaczego chorzy tracą węch i smak?

Nagła utrata węchu i smaku bywa pierwszym, a czasem jedynym objawem COVID-19. Szacuje się, że występuje on u kilkudziesięciu procent osób zakażonych koronawirusem, głównie u kobiet. Skąd się bierze? Na to pytanie nauka nie zna jeszcze odpowiedzi.

Z badań przeprowadzonych przez badaczy z Katedry Biologii i Biochemii Medycznej Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika wynika, że w nabłonku jamy nosowej dochodzi do zwiększonego wiązania SARS-CoV-2. Obecne w nim komórki oraz dwa specyficzne receptory - ACE2 i TMPRSS2 - ułatwiają wiązanie, namnażanie i gromadzenie się drobinek SARS-CoV-2.

Natomiast naukowcy z University of East Anglia są zdania, że koronawirus SARS-CoV-2 uszkadza w górnych drogach oddechowych nerwy odpowiedzialne zmysły smaku i węchu.

Koronawirus. Co trzeba wiedzieć o utracie węchu i smaku?

Mimo że badacze wiedzą o COVID-19 coraz więcej, to wokół samej choroby i jej objawów ciągle pojawia się wiele - często wykluczających się - informacji. Niektóre z nich dotyczą także utraty węchu i smaku. Które z nich są prawdziwe, a które nie? 

  • Utrata węchu i smaku jest wynikiem złego pobrania wymazu

To mit. Osoby, które pobierają wymazy zostały do tego odpowiednio przeszkolone i wiedzą, jak zebrać materiał do badań. Mimo że podczas każdej procedury zdarzają się błędy i może dojść do utraty węchu i smaku, to takie sytuacje zdarzają się niezwykle rzadko i ewentualne zaburzenia są krótkotrwałe.

  • Utrata węchu i smaku może towarzyszyć innym schorzeniom, nie tylko COVID-19

To prawda. Problemy z rozpoznawaniem smaków i zapachów nie są charakterystyczne tylko dla COVID-19. Takie zaburzenie może się pojawić zarówno przy zwykłym przeziębieniu, jak i grypie, ale w ich przypadku przebiega trochę inaczej.  Oczywiście najpewniejszym sposobem na postawienie trafnej diagnozy jest wykonanie testów w kierunku zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2.

  • Utrata węchu i smaku występuje tylko przez pewien czas

To prawda. Kłopoty z rozpoznawaniem zapachów i smaków utrzymują się tylko przez pewien czas. Po jakim czasie ustępują? Na to pytanie nie ma jednej, precyzyjnej odpowiedzi. U części pacjentów powonienie i smak wracają już po kilku dniach, u innych zaburzenie ustępuje dopiero po kilku tygodniach, a nawet miesiącach.

  • Utrata węchu i smaku przy COVID-19 jest inna niż przy grypie

To prawda. Wprawdzie zaburzenie węchu i smaku i pojawia się przy obu schorzeniach, to mogą się one od siebie różnić. W przypadku pacjentów z COVID-19 utrata węchu pojawia się nagle. Chorzy nie mają zatkanego nosa ani kataru i mogą w miarę swobodnie oddychać. A co ze smakiem? Badania opublikowane w magazynie "Rhinology" sugerują, że osoby zakażone koronawirusem SARS-CoV-2 nie potrafią odróżnić smaku gorzkiego od słodkiego.

  • Utrata węchu i smaku pojawia się u wszystkich pacjentów

To mit. Mimo że WHO uznała ten objaw za najbardziej typowy dla COVID-19, to jego występowanie nie jest regułą. Badania pokazują, że zaburzenia węchu i smaku występują u 50-88 proc. chorych. Niektórzy badacze wskazują, że taki objaw pojawia się u ok. 40 proc. pacjentów zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2.

Jakie mogą być objawy COVID-19? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie objawy mogą świadczyć o COVID-19? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
107
10
Polecamy
Dlaczego chorzy na COVID-19 tracą węch i smak?
Dlaczego chorzy na COVID-19 tracą węch i smak? TVN zdrowie
Niebezpieczne powikłania po bezobjawowym i łagodnym przejściu COVID-19.
Lekarz wyjaśnia, na co zwrócić uwagę
Niebezpieczne powikłania po bezobjawowym i łagodnym przejściu COVID-19. Lekarz wyjaśnia, na co zwrócić uwagę Dzień Dobry TVN
U kogo najczęściej pojawia się tzw. długi COVID-19?
Badacze znają odpowiedź
U kogo najczęściej pojawia się tzw. długi COVID-19? Badacze znają odpowiedź Dzień Dobry TVN
To dzieci najczęściej tracą węch i smak przy COVID-19
To dzieci najczęściej tracą węch i smak przy COVID-19 TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty