Polub nas na Facebooku
Czytasz: Uszka z grzybami idealne do barszczu. Właściwości suszonych grzybów
menu
Polub nas na Facebooku

Uszka z grzybami idealne do barszczu. Właściwości suszonych grzybów

Barszcz z uszkami na świątecznym stole.

Fot. Dar1930 / Getty Images

Uszka lub pierogi z suszonymi grzybami to jedna ze świątecznych potraw. Jak zrobić pyszne uszka z grzybami oraz co daje nam ich jedzenie? Jakie właściwości mają suszone grzyby? 

Zacznijmy od tego, czego potrzeba do przygotowania idealnych uszek z suszonymi grzybami. Na farsz potrzebujecie:

  • ugotowanych suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) w ilości 70g;
  • dużą cebulę lub dwie mniejsze;
  • drobno posiekaną natkę pietruszki;
  • 2 łyżki masła do smażenia lub oleju;
  • sól i pieprz do smaku.

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pierogowej;
  • 1 żółtko;
  • szczyptę soli;
  • niepełną szklankę przegotowanej ciepłej wody.

Jak przygotować uszka? Zacznijmy od zrobienia farszu do nichSuszone grzyby należy zalać wodą i odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.

Po tym czasie trzeba grzyby dokładnie wypłukać i ponownie zalać zimną wodą. Garnek z grzybami należy postawić na małym ogniu i gotować około godziny. Ugotowane grzyby odcedzić, wystudzić i ewentualnie drobno posiekać. 

Ważne! Wywar, w którym gotowały się grzyby można dodać do barszczu, co wzbogaci jego smak. Polecamy: Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz

Cebulę należy pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni (może być na maśle klarowanym). Drobno posiekane grzyby, usmażoną cebulkę należy wymieszać z solą, pieprzem i natką pietruszki. Można dodać także odrobinę bułki tartej. Całość można podsmażyć razem na patelni przez około 3 minuty.

Ciasto na uszka 

Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy sól i żółtko. Bardzo powoli dolewamy ciepłą wodę cały czas mieszając - początkowo ciasto można mieszać łyżką, a pod koniec trzeba już wyrabiać je ręką. Ciasto nie powinno się kleić. 

Gotowe ciasto należy podzielić na dwie porcje. Najpierw rozwałkowujemy jedną (na stolnicy podsypanej mąką) i wycinamy z nich kółka. Następnie lepimy uszka (lub zwykłe pierogi) i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Uszka powinny gotować się około 2 minut - należy je wyjąć zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Właściwości suszonych grzybów

Grzyby są przede wszystkim źródłem białka. Znajdziemy w nich także:

  • potas, który kontroluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację;
  • żelazo;
  • wapń;
  • fosfor;
  • jod;
  • selen;
  • magnez.

W zależności od rodzaju grzyba znajdziemy w nich także witaminy, m. in:

  • z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, B3 i B12 (najwięcej witaminy B1 mają kurki);
  • witaminę D (w borowikach i podgrzybkach);
  • witaminę C;
  • witaminę E.

Grzyby zawierają substancje antyoksydacyjne, o których więcej przeczytacie tutaj: Czym jest antyoksydacja? Właściwości antyoksydacyjne witamin

Przypominamy, że grzybów nie powinny spożywać dzieci do ukończenia 12. roku życia. Teoretycznie maluch może próbować grzybów już w wieku 8-10 lat, kiedy układ trawienny jest w pełni rozwinięty, ale eksperci zalecają, aby nie spieszyć się z wprowadzaniem grzybów do menu najmłodszych. Dla dzieci nawet grzyby bezpieczne mogą okazać się trujące.

Polecamy: Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?

Zobaczcie na filmie, jakie właściwości odżywcze mają grzyby i czy warto je mrozić:

Zobacz film: Wartość odżywcza grzybów. Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
270
26
Polecamy
Suszone grzyby krok po kroku. Jak je przygotować i przyrządzić?
Suszone grzyby krok po kroku. Jak je przygotować i przyrządzić? Dzień Dobry TVN
W roli głównej: kiszona kapusta
W roli głównej: kiszona kapusta Dzień Dobry TVN
Borowik szlachetny - prawdziwek - występowanie, jak wygląda?
Borowik szlachetny - prawdziwek - występowanie, jak wygląda? TVN zdrowie
Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Przepisy kulinarne
Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Przepisy kulinarne TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie