Polub nas na Facebooku
Czytasz: Uszka z grzybami idealne do barszczu. Właściwości suszonych grzybów
menu
Polub nas na Facebooku

Uszka z grzybami idealne do barszczu. Właściwości suszonych grzybów

Barszcz z uszkami na świątecznym stole.

Fot. Dar1930 / Getty Images

Uszka lub pierogi z suszonymi grzybami to jedna ze świątecznych potraw. Jak zrobić pyszne uszka z grzybami oraz co daje nam ich jedzenie? Jakie właściwości mają suszone grzyby? 

Zacznijmy od tego, czego potrzeba do przygotowania idealnych uszek z suszonymi grzybami. Na farsz potrzebujecie:

  • ugotowanych suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) w ilości 70g;
  • dużą cebulę lub dwie mniejsze;
  • drobno posiekaną natkę pietruszki;
  • 2 łyżki masła do smażenia lub oleju;
  • sól i pieprz do smaku.

Na ciasto:

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pierogowej;
  • 1 żółtko;
  • szczyptę soli;
  • niepełną szklankę przegotowanej ciepłej wody.

Jak przygotować uszka? Zacznijmy od zrobienia farszu do nichSuszone grzyby należy zalać wodą i odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.

Po tym czasie trzeba grzyby dokładnie wypłukać i ponownie zalać zimną wodą. Garnek z grzybami należy postawić na małym ogniu i gotować około godziny. Ugotowane grzyby odcedzić, wystudzić i ewentualnie drobno posiekać. 

Ważne! Wywar, w którym gotowały się grzyby można dodać do barszczu, co wzbogaci jego smak. Polecamy: Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz

Cebulę należy pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni (może być na maśle klarowanym). Drobno posiekane grzyby, usmażoną cebulkę należy wymieszać z solą, pieprzem i natką pietruszki. Można dodać także odrobinę bułki tartej. Całość można podsmażyć razem na patelni przez około 3 minuty.

Ciasto na uszka 

Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy sól i żółtko. Bardzo powoli dolewamy ciepłą wodę cały czas mieszając - początkowo ciasto można mieszać łyżką, a pod koniec trzeba już wyrabiać je ręką. Ciasto nie powinno się kleić. 

Gotowe ciasto należy podzielić na dwie porcje. Najpierw rozwałkowujemy jedną (na stolnicy podsypanej mąką) i wycinamy z nich kółka. Następnie lepimy uszka (lub zwykłe pierogi) i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Uszka powinny gotować się około 2 minut - należy je wyjąć zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Właściwości suszonych grzybów

Grzyby są przede wszystkim źródłem białka. Znajdziemy w nich także:

  • potas, który kontroluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację;
  • żelazo;
  • wapń;
  • fosfor;
  • jod;
  • selen;
  • magnez.

W zależności od rodzaju grzyba znajdziemy w nich także witaminy, m. in:

  • z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, B3 i B12 (najwięcej witaminy B1 mają kurki);
  • witaminę D (w borowikach i podgrzybkach);
  • witaminę C;
  • witaminę E.

Grzyby zawierają substancje antyoksydacyjne, o których więcej przeczytacie tutaj: Czym jest antyoksydacja? Właściwości antyoksydacyjne witamin

Przypominamy, że grzybów nie powinny spożywać dzieci do ukończenia 12. roku życia. Teoretycznie maluch może próbować grzybów już w wieku 8-10 lat, kiedy układ trawienny jest w pełni rozwinięty, ale eksperci zalecają, aby nie spieszyć się z wprowadzaniem grzybów do menu najmłodszych. Dla dzieci nawet grzyby bezpieczne mogą okazać się trujące.

Polecamy: Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?

Zobaczcie na filmie, jakie właściwości odżywcze mają grzyby i czy warto je mrozić:

Zobacz film: Wartość odżywcza grzybów. Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
270
26
Polecamy
Anna Kalczyńska i najlepsze pierogi w Warszawie.
"Jestem w pierogowym raju"
Anna Kalczyńska i najlepsze pierogi w Warszawie. "Jestem w pierogowym raju" Dzień Dobry TVN
W roli głównej:
kiszona kapusta
W roli głównej: kiszona kapusta Dzień Dobry TVN
Pieprznik jadalny (kurka) – jakie wartości odżywcze ma grzyb?
Jak go rozpoznać i jak podawać?
Pieprznik jadalny (kurka) – jakie wartości odżywcze ma grzyb? Jak go rozpoznać i jak podawać? TVN zdrowie
Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać?
Przepisy kulinarne
Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Przepisy kulinarne TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty