Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zła wiadomość: Tylko 60 proc. chorych na COVID-19 wytwarza przeciwciała
menu
Polub nas na Facebooku

Zła wiadomość: Tylko 60 proc. chorych na COVID-19 wytwarza przeciwciała

Maseczki i fiolki do badań na COVID-19

Fot: Michaela Dusikova / gettyimages.com

Do tej pory sądzono, że przechorowanie COVID-19 sprawia, że organizm wytwarza przeciwciała, które chronią przed kolejnym zakażeniem. Niestety najnowsze badania pokazują, że taką ochronę zyskuje 60 proc. pacjentów. 

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu opracowali test ELISA, który miała rozpoznawać przeciwciała wytworzone przeciwko nowemu koronawirusowi. Niestety, przeprowadzone przez nich testy pokazały, że ochronne przeciwciała wytwarza 60 proc. pacjentów. Co gorsza, badacze odkryli, że niektórzy chorzy wytwarzają białko, które ułatwia rozprzestrzeniane się wirusa po organizmie.

Jak działa wirus?

Aby koronawirus mógł wywołać infekcję w organizmie musi zajść konkretna reakcja. Receptor nowego wirusa (RBD) musi się połączyć z receptorem ACE2, który znajduje się na powierzchni wielu komórek w ludzkim ciele. Choć najwięcej tego receptora mają komórki znajdujące się w płucach, to występuje on także w nerkach oraz mózgu. 

Zobacz także: Koronawirus atakuje nie tylko płuca. Zakażenie może wywoływać groźne skrzepy

Jeśli układ immunologiczny jest sprawny i działa prawidłowo, to potrafi wytworzyć przeciwciała, które blokują proces łączenia się koronawirusa z komórką żywiciela (czyli interakcję pomiędzy RBD a ACE2). Tym samym może nie dopuścić do zakażenia.

Stworzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu test ELISA służy nie tylko do ilościowego wykrywania ochronnych przeciwciał w surowicy krwi. Przeprowadzone przez nich badania pokazały, że niektóre białka wirusa wchodzą w reakcję z przeciwciałami wytwarzanymi przez organizm. Dzięki temu wirus znacznie łatwiej wywołuje zakażenie. Czy odkrycie wpłynie na sposób leczenia chorych oraz na prace nad szczepionką? Zdaniem badaczy na tę chwilę nie da się udzielić odpowiedzi na te pytania i konieczne są dalsze badania.

Koroanwirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Koronawirus SARS-CoV-2 to nowy wirus, który wywołuje chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. U pacjentów z tym schorzeniem dochodzi do zapalenia płuc, które w skrajnych przypadkach zmienia się w ostrą niewydolność oddechową. Do najbardziej charakterystycznych objawów choroby należą wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów, a także zaburzenia węchu i smaku.

Mimo że infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 może być groźna dla każdego z nas, to zdaniem lekarzy w grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim seniorzy oraz osoby, które chorują przewlekle.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego nowy wirus może być niebezpieczny:

Zobacz film: Dlaczego koronawirus SARS-CoV-2 jest taki niebezpieczny? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
8
Polecamy
Dlaczego niektórzy są odporni na wirusy i kto łagodniej przechodzi zakażenie?
Naukowcy wyjaśniają
Dlaczego niektórzy są odporni na wirusy i kto łagodniej przechodzi zakażenie? Naukowcy wyjaśniają Dzień Dobry TVN
Trwają poszukiwania leku na Covid-19.
Dużą nadzieję dają tabletki na trzustkę
Trwają poszukiwania leku na Covid-19. Dużą nadzieję dają tabletki na trzustkę Dzień Dobry TVN
Jak długo utrzymują się przeciwciała po przechorowaniu COVID-19?
Wszystko zależy od przebiegu choroby
Jak długo utrzymują się przeciwciała po przechorowaniu COVID-19? Wszystko zależy od przebiegu choroby TVN zdrowie
Koronawirus - można się nim zarazić dwa razy.
Ponowna infekcja może być dużo cięższa
Koronawirus - można się nim zarazić dwa razy. Ponowna infekcja może być dużo cięższa TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Owoce cytrusowe – rodzaje i właściwości. Jak myć owoce cytrusowe? Czy można jeść cytrusy w ciąży?
Owoce cytrusowe – rodzaje i właściwości. Jak myć owoce cytrusowe? Czy można jeść cytrusy w ciąży?
Angina Plauta-Vincenta: co to za choroba? Leczenie i objawy
Angina Plauta-Vincenta: co to za choroba? Leczenie i objawy
Gorączka a karmienie piersią - sposoby na zbicie temperatury u naturalnie karmiącej matki
Gorączka a karmienie piersią - sposoby na zbicie temperatury u naturalnie karmiącej matki
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze
Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt – kosmetyki, pielęgnacja
Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt – kosmetyki, pielęgnacja