Czytasz: Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie

Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie

Kiełbaski smażone na patelni

Fot: alexh2015 / stock.adobe.com

Norma trójglicerydów różni się dla kobiet, mężczyzn i dzieci. Przyjmuje się, że wynik prawidłowy nie przekracza 150 mg/dl. Podwyższone trójglicerydy należy leczyć. Leczenie opiera się na redukcji tłuszczów w diecie, zwiększeniu aktywności fizycznej, a czasem należy zastosować farmakoterapię.

Tłuszcze w organizmie są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Są źródłem energii i gromadzą jej zapasy, biorą udział w budowaniu błon komórkowych oraz osłonki mielinowej w układzie nerwowym. Aby monitorować stężenie tłuszczów w organizmie, wykonuje się lipidogram. To badanie określające stężenie we krwi trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) i HDL (tzw. dobrego cholesterolu).

Co to są trójglicerydy? To źródło energii i jej magazyn

Trójglicerydy to jedne z tłuszczów naturalnie występujących w ludzkim organizmie. Mogą być dostarczane z zewnątrz razem z pokarmem. Ludzkie ciało potrafi też wytworzyć je w niewielkiej ilości samodzielnie podczas metabolizmu kwasów tłuszczowych i węglowodanów.

Trójglicerydy są źródłem energii, w prawidłowo zbilansowanej diecie powinny stanowić 30% całej energii dostarczanej organizmowi w ciągu dnia. Dzięki nim możliwe jest też magazynowanie nadwyżki energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Trójglicerydy: norma dla wieku i płci

Norma trójglicerydów różni się w zależności od wieku i płci. Prawidłowe wartości trójglicerydów powinny mieścić się w zakresach:

  • do 150 miligramów na decylitr (mg/dl) – to ustalona norma ogólna,
  • od 35 do 135 mg/dl u kobiet,
  • od 40 do 160 mg/dl u mężczyzn,
  • poniżej 100 mg/dl u dzieci.

Zbyt wysokie trójglicerydy wymagają obniżenia, ponieważ grożą wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zaburzają pracę całego organizmu.

Interpretacja wyników: podwyższone trójglicerydy, wysokie i niskie

Podwyższone trójglicerydy mieszczą się w zakresie od 150 do 199 mg/dl. Taki rezultat uzyskany w badaniach krwi powinien skłonić do skorygowania stylu życia w taki sposób, by zmniejszyć stężenie tłuszczów w organizmie. 

Wynik w przedziale od 200 do 400 mg/dl oznacza wysokie trójglicerydy i zwykle wymaga leczenia farmakologicznego, ponieważ korekta diety i zwiększenie aktywności fizycznej zbyt wolno wpływałyby na obniżenie trójglicerydów. Zdarzają się również wyniki trójglicerydów przekraczające 400, 500, a nawet 1000 mg/dl i są uznawane za bardzo wysokie.

Przyczyną podwyższonych trójglicerydów jest najczęściej dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i roślinne, wysokokaloryczna i uwzględniająca (głównie mocny) alkohol. Wysokie trójglicerydy oraz duże stężenie cholesterolu obserwuje się u osób, które nie są aktywne fizycznie, u otyłych i ludzi z nadwagą, a także w przypadku niedoczynności tarczycy, artretyzmie i chorobach nerek.

Utrzymujące się trójglicerydy powyżej normy w zakresie od 150 do 400 mg/dl objawiają się skłonnością do cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego, czyli zaburzeń metabolizmu. 

Bardzo wysokie trójglicerydy, czyli hipertrójglicerydemia (wynik powyżej 400 mg/dl), znacznie zwiększają ryzyko choroby miażdżycowej, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, a także ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Wynik trójglicerydów wyższy niż 500 mg/dl może powodować stłuszczenie wątroby, uszkodzenie trzustki oraz występowanie stanów zapalnych w całym organizmie.

Niski poziom trójglicerydów, czyli stężenie poniżej normy dla wieku i płci również jest wynikiem nieprawidłowym. Przyczyną zbyt niskiego stężenia trójglicerydów może być dieta uboga w tłuszcze, ale potencjalne przyczyny to także złe wchłanianie składników odżywczych z układu pokarmowego, niedożywienie i nadczynność tarczycy.

Jak obniżyć trójglicerydy domowymi sposobami: zmiana diety, ruch, abstynencja alkoholowa

Podwyższone trójglicerydy wymagają zmian w diecie i trybie życia. Pierwszym krokiem jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, czyli tłustego mleka, masła, wieprzowiny, wołowiny, baraniny, podrobów, olejów roślinnych, żywności wysokoprzetworzonej oraz słodyczy.

Podwyższone trójglicerydy są również skutkiem nadużywania alkoholu. Nie tylko mocnych trunków, ale także wina i piwa. Trójglicerydy rosną szczególnie szybko u osób pijących regularnie. Aby obniżyć poziom trójglicerydów, należy wykluczyć z diety alkohol lub przynajmniej mocno go ograniczyć.

Aby obniżyć trójglicerydy, dieta to nie wszystko. Pomocna jest w tym regularna aktywność fizyczna. Najlepiej ćwiczyć kilka razy w tygodniu, pamiętając, by wysiłek był dostosowany do indywidualnych możliwości. Należy dążyć do redukcji tkanki tłuszczowej.

Trójglicerydy wysokie wymagają jednoczesnego stosowania diety niskotłuszczowej, zwiększenia aktywności fizycznej, ograniczenia alkoholu i zażywania leków obniżających poziom tych tłuszczów.

To Cię zainteresuje

Choresterol HDL - norma, funkcje, naturalne sposoby na podwyższenie dobrego cholesterolu Cholesterol całkowity – normy i sposoby na obniżenie cholesterolu LDL. Co to jest cholesterol całkowity? „Dobry cholesterol” – co to jest, jak go podwyższyć i co warto jeść?

Farmakologiczne metody na obniżenie trójglicerydów: wady i zalety

Jak obniżyć trójglicerydy, jeśli ich poziom jest wysoki i przekracza 400 mg/dl? W takich przypadkach skuteczne jest włączenie farmakologii. Sama dieta na trójglicerydy skuteczna jest dla wyniku nieprzekraczającego 200 mg/dl.

Leki na trójglicerydy to statyny i fibraty. Odchodzi się od stosowania tych leków jednocześnie, ponieważ mogą wchodzić ze sobą w interakcje i powodować szereg efektów niepożądanych. Do najczęstszych skutków ubocznych należą m.in. ból i osłabienie mięśni (miopatia), wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz zaburzenia pracy wątroby.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Więcej na temat
Choresterol HDL - norma, funkcje, naturalne sposoby na podwyższenie dobrego cholesterolu
Cholesterol LDL - dieta, aktywność fizyczna - sposoby na obniżenie złego cholesterolu
Cholesterol całkowity – normy i sposoby na obniżenie cholesterolu LDL. Co to jest cholesterol całkowity?
„Dobry cholesterol” – co to jest, jak go podwyższyć i co warto jeść?
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Torbiel pajęczynówki – objawy i leczenie. Czym jest to groźne schorzenie?