Polub nas na Facebooku
Czytasz: Topinambur – właściwości lecznicze i zastosowanie tej smakowitej przyprawy. Przepisy na dania z topinamburu

Topinambur – właściwości lecznicze i zastosowanie tej smakowitej przyprawy. Przepisy na dania z topinamburu

Topinambur jest rośliną, która z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, stać się dodatkiem do zup czy sałatek, a przy okazji korzystnie wpływać na organizm. Wysoka zawartość inuliny, krzemionki i witamin nadaje bulwom lecznicze właściwości.

Topinambur nazywany jest również słonecznikiem bulwiastym, zimną gruszką lub karczochem jerozolimskim. Należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Bulwy topinamburu są jadalne, mogą z powodzeniem być wykorzystywane do sałatek, zup, dań głównych, a nawet deserów. Topinambur w smaku jest delikatny, przypomina nieco połączenie ziemniaków i orzechów, wyczuwalne są nuty słonecznika i pasternaku. Surowy topinambur wyglądem przypomina ziemianki, bataty, a nawet korzeń imbiru (choć smakowo nie ma z nim nic wspólnego). Poza tym, że topinambur doceniany jest za walory smakowe, ma on też szerokie właściwości prozdrowotne i szczególnie polecany jest w diecie diabetyków. Poznaj więcej właściwości tej smakowitej rośliny.

Topinambur – właściwości

Swoje właściwości prozdrowotne topinambur zawdzięcza zawartości następujących składników:

  • inulina,
  • skrobia,
  • białka,
  • cukrów prostych, takich jak maltoza, sacharoza i fruktoza,
  • krzemionka,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • żelazo,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor,
  • miedź,
  • witaminy A, B1, B2, B6, C i E.

Zastosowanie topinamburu może być następujące:

  • Obniża poziom cukru we krwi – polecany jest jako składnik diety osób chorych na cukrzycę. Topinambur zawiera wysoką (bo aż siedemnastoprocentowa) dawkę inuliny. Jest to substancja, która po spożyciu przekształca się we fruktozę, a ta z kolei jest dobrze tolerowana przez cukrzyków. Inulina wpływa też na zmniejszenie insulinoodporności, czyli skłonności do obniżonej tolerancji insuliny (hormonu odpowiedzialnego za regulowanie poziomu cukru we krwi).
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi – jest pomocny w leczeniu chorób serca, miażdżycy i innych chorób naczyń krwionośnych (takich jak nadciśnienie tętnicze). Dzieje się tak między innymi dzięki zawartości potasu oraz inuliny.
  • Oczyszcza organizm z toksyn – zawarte w topinamburze składniki, takie jak inulina, błonnik i pektyny, usprawniają procesy trawienne i wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, a także trawienie i wydalanie alkoholu.
  • Zwiększa odporność organizmu
  • Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i pracę jelita grubego – wspomaga przemianę materii, odbudowuje mikroflorę jelit, dzięki zawartości błonnika pomaga przy zaparciach i podczas diet odchudzających. Ponadto topinambur jest mniej kaloryczny niż ziemniak, dlatego może stanowić jego dietetyczny zamiennik.
  • Inulina pomaga niszczyć chorobotwórcze baterie, dlatego zmniejsza ryzyko powstania i przyczynia się do łagodzenia objawów biegunki zapalenia jelita grubego.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia wygląd skóry – dzięki wysokiej zawartości krzemu
  • Zmniejsza objawy zmęczenia, wspomaga koncentrację i pamięć – również dzięki zawartości krzemionki i witamin z grupy B.
  • Ponadto składniki zawarte w topinamburze przyczyniają się do łagodzenia objawów i leczenia reumatyzmu, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów i są polecane osobom w trakcie i po chemioterapii.

Topinambur przepisy kulinarne

Topinambur zdobywa coraz większą popularność w kuchni. Z uwagi na jego lecznicze właściwości warto włączyć go do swojej diety. Prezentujemy kilka przepisów na smaczne dania z topinamburem.

Topinambur – gotowanie

Jednym z najpopularniejszych zastosowań topinamburu jest wykorzystanie go zamiast ziemniaków. Sposób przyrządzania jest niemal taki sam. Obrane lub wyszorowane bulwy gotuje się w wodzie. Należy jednak zachować czujność, ponieważ topinambur gotuje się krócej niż ziemniak.

Do osolonej wody można dodawać kilka kropli soku z cytryny. Dzięki temu topinambur nie ściemnieje w trakcie gotowania.

Ugotowany topinambur można jeść w całości lub dodać masło i przygotować pyszne purée.

Pieczony topinambur

Warzywo to nadaje się doskonale do pieczenia np. z czarnuszką. Do przygotowania takiego dania potrzebne będą następujące składniki: 1 kg bulw topinamburu, łyżka czarnuszki, łyżeczka tymianku, łyżeczka sezamu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól morska.

Bulwy należy obrać ze skórki lub wyszorować, a następnie zanurzyć na 5 minut w wodzie z octem, wyjąć i osuszyć. Pół łyżeczki soli i czarnuszkę zmielić w młynku, a następnie wymieszać z tymiankiem i oliwą. Bulwy obtoczyć w zalewie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 200°C bulwy powinny piec się przez 10-12 minut. Przed podaniem bulwy można oprószyć sezamem uprażonym na patelni.

Topinambur może być również dodawany jako składnik do sałatek. Wystarczy umyć go, obrać, pokroić, a następnie zanurzyć w soku z cytryny, aby nie ściemniał. Sałatka z topinamburem może zawierać składniki takie jak kolendra, czosnek, czerwona cebula, parmezan, płatki chili, oliwa z oliwek.

Topinambur nadaje się również doskonale na frytki lub chipsy, a także jako składnik zup-kremów, na przykład jako zamiennik ziemniaków w kremie z białych warzyw.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
2
Polecamy
Co to jest fenkuł? Przepisy na zupę i surówkę z fenkuła
Co to jest fenkuł? Przepisy na zupę i surówkę z fenkuła Dzień Dobry TVN
Topinambur (słonecznik bulwiasty) - jakie ma właściwości, smak, jak go jeść i gdzie kupić?
Topinambur (słonecznik bulwiasty) - jakie ma właściwości, smak, jak go jeść i gdzie kupić? Dzień Dobry TVN
Kalafior – jakie ma właściwości i wartości odżywcze. Sposoby na gotowanie i przyrządzanie kalafiora
Kalafior – jakie ma właściwości i wartości odżywcze. Sposoby na gotowanie i przyrządzanie kalafiora TVN zdrowie
Ciecierzyca – źródło białka i dobrego smaku
Ciecierzyca – źródło białka i dobrego smaku TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego