Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tłusty Czwartek, czyli co trzeba wiedzieć o pączku

Tłusty Czwartek, czyli co trzeba wiedzieć o pączku

Zainteresował Cię ten artykuł?
pączek

Fot.: KucherAV / Getty Images

Pączki nie są aż tak kaloryczne (mają około 300 kalorii), ale ze względu na swój skład uznawane są za niezdrowe. Co zatem zawierają pączki? Z czego są robione? Czy można pozbawić je tłuszczu i cukru nie zmieniając przy tym ich smaku? Zobacz, co musisz wiedzieć, zanim w Tłusty Czwartek sięgniesz po popularne przysmaki.

Ilość kalorii w pączku zależy od jego wielkości. Według Tabeli wartości odżywczej 100 g tradycyjnego pączka ma:

  • 414 kalorii, 
  • 7.6 g białka, 
  • 15.5 g tłuszczu 
  • 62.1 g węglowodanów (z czego 23 g to cukier).

Zazwyczaj pączek waży około 70-80 g czyli ma 300 kalorii, 12 g tłuszczu.

Pączki produkuje się z mąki, cukru, mleka, jajek, masła, drożdży oraz tego, co ma się w nich znaleźć, czyli nadzienia. Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu. Tak przynajmniej dzieje się z tradycyjnymi pączkami. Pączki, jako przekąski, są niezdrowe - to zmora każdego dietetyka oraz osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Dlaczego? Głównie przez zawartość cukru, który magazynuje się w naszym organizmie. Zajmuje nie tylko wątrobę, brzuch, uda czy pośladki, ale także nerki i serce. Cukier silnie uzależnia i w naszej diecie powinno go być jak najmniej.

Więcej: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pączka?

Dobry pączek jest zrobiony z dobrej mąki pszennej, a poznać to możemy po jakości ciasta. Powinno być puszyste. W przypadku nadzienia - najlepiej zdecydować się na nadzienie z owoców i dżemów bez dodatku cukru. Masy czekoladowe, budyń, adwokat to zwykle gotowe masy cukiernicze o dużej zawartości cukru i związków chemicznych. Pączki powinny być bez polewy, a jedynie "gołe" lub posypane cukrem pudrem - wtedy zminimalizujemy ilość szkodliwego składnika, jakim jest cukier. Jeśli chodzi o sposób przygotowania pączka - jeśli mamy wybór to zamiast smażonych, wybierzmy te pieczone!

Coraz częściej oferowane są "zdrowe pączki". Bez cukru, bez mleka, ale za to z różnymi dodatkami... Oto przepis na pączki z batatami:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 100 ml letniego mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka purée z batatów
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • do faszerowania: marmolada wieloowocowa lub z róży
  • do ozdoby: cukier puder, woda, skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Składniki poza puree z batatów i olejem kokosowym włożyć do miski i zagniatać ręcznie przez 2 minuty. Do ugniecionej masy dodajemy puree z batatów i wygniatamy do czasu, aż ciasto nie będzie kleić się do dłoni. Wtedy zaczynamy, ciągle wygniatając, dodawać po łyżce oleju. Po około 5 minutach ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia. 

Ciasto wyrosło? To teraz czas rozwałkować je na placek i wycinać z niego kółka. Do środka każdego wkładać po łyżeczce wybranego nadzienia i odkładać już na blachę do pieczenie. Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pączki pieczemy przez 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

(Puree z batatów robimy tak: batata wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut. Obieramy go ze skórki i blendujemy).

Źródło: Jadłonomia, pączki pieczone

A teraz przepis na tradycyjne pączki. Z całą pewnością będą zdrowsze niż te oferowane w sklepach.

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 35 g masła
  • olej do smażenia

Do posypania: cukier puder

Sposób przygotowania: Najpierw należy przygotować drożdże. Skruszyć je, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

W tym czasie jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Po upływie wymaganego czasu wymieszać z drożdżami. Ciasto należy wyrabiać około 15 minut, dodać stopione i przestudzone masło i dalej wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto po wyrobieniu należy odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość. 

Gdy ciasto jest już gotowe należy je chwilkę ugniatać, a potem rozwałkować na placek i wyciąć z niego kółka. Wycięte (np. za pomocą szklanki) krążki odkładamy na 45 minut, one też muszą wyrosnąć. Potem przystępujemy do smażenia. Pamiętaj, że olej musi być bardzo dobrze rozgrzany.

Zobacz film: Odchudzanie - dlaczego warto zapisywać zjedzone posiłki? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!