Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tłusty Czwartek, czyli co trzeba wiedzieć o pączku

Tłusty Czwartek, czyli co trzeba wiedzieć o pączku

Zainteresował Cię ten artykuł?
pączek

Fot.: KucherAV / Getty Images

Pączki nie są aż tak kaloryczne (mają około 300 kalorii), ale ze względu na swój skład uznawane są za niezdrowe. Co zatem zawierają pączki? Z czego są robione? Czy można pozbawić je tłuszczu i cukru nie zmieniając przy tym ich smaku? Zobacz, co musisz wiedzieć, zanim w Tłusty Czwartek sięgniesz po popularne przysmaki.

Ilość kalorii w pączku zależy od jego wielkości. Według Tabeli wartości odżywczej 100 g tradycyjnego pączka ma:

  • 414 kalorii, 
  • 7.6 g białka, 
  • 15.5 g tłuszczu 
  • 62.1 g węglowodanów (z czego 23 g to cukier).

Zazwyczaj pączek waży około 70-80 g czyli ma 300 kalorii, 12 g tłuszczu.

Pączki produkuje się z mąki, cukru, mleka, jajek, masła, drożdży oraz tego, co ma się w nich znaleźć, czyli nadzienia. Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu. Tak przynajmniej dzieje się z tradycyjnymi pączkami. Pączki, jako przekąski, są niezdrowe - to zmora każdego dietetyka oraz osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Dlaczego? Głównie przez zawartość cukru, który magazynuje się w naszym organizmie. Zajmuje nie tylko wątrobę, brzuch, uda czy pośladki, ale także nerki i serce. Cukier silnie uzależnia i w naszej diecie powinno go być jak najmniej.

Więcej: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pączka?

Dobry pączek jest zrobiony z dobrej mąki pszennej, a poznać to możemy po jakości ciasta. Powinno być puszyste. W przypadku nadzienia - najlepiej zdecydować się na nadzienie z owoców i dżemów bez dodatku cukru. Masy czekoladowe, budyń, adwokat to zwykle gotowe masy cukiernicze o dużej zawartości cukru i związków chemicznych. Pączki powinny być bez polewy, a jedynie "gołe" lub posypane cukrem pudrem - wtedy zminimalizujemy ilość szkodliwego składnika, jakim jest cukier. Jeśli chodzi o sposób przygotowania pączka - jeśli mamy wybór to zamiast smażonych, wybierzmy te pieczone!

Coraz częściej oferowane są "zdrowe pączki". Bez cukru, bez mleka, ale za to z różnymi dodatkami... Oto przepis na pączki z batatami:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 100 ml letniego mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka purée z batatów
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • do faszerowania: marmolada wieloowocowa lub z róży
  • do ozdoby: cukier puder, woda, skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Składniki poza puree z batatów i olejem kokosowym włożyć do miski i zagniatać ręcznie przez 2 minuty. Do ugniecionej masy dodajemy puree z batatów i wygniatamy do czasu, aż ciasto nie będzie kleić się do dłoni. Wtedy zaczynamy, ciągle wygniatając, dodawać po łyżce oleju. Po około 5 minutach ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia. 

Ciasto wyrosło? To teraz czas rozwałkować je na placek i wycinać z niego kółka. Do środka każdego wkładać po łyżeczce wybranego nadzienia i odkładać już na blachę do pieczenie. Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pączki pieczemy przez 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

(Puree z batatów robimy tak: batata wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut. Obieramy go ze skórki i blendujemy).

Źródło: Jadłonomia, pączki pieczone

A teraz przepis na tradycyjne pączki. Z całą pewnością będą zdrowsze niż te oferowane w sklepach.

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 35 g masła
  • olej do smażenia

Do posypania: cukier puder

Sposób przygotowania: Najpierw należy przygotować drożdże. Skruszyć je, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

W tym czasie jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Po upływie wymaganego czasu wymieszać z drożdżami. Ciasto należy wyrabiać około 15 minut, dodać stopione i przestudzone masło i dalej wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto po wyrobieniu należy odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość. 

Gdy ciasto jest już gotowe należy je chwilkę ugniatać, a potem rozwałkować na placek i wyciąć z niego kółka. Wycięte (np. za pomocą szklanki) krążki odkładamy na 45 minut, one też muszą wyrosnąć. Potem przystępujemy do smażenia. Pamiętaj, że olej musi być bardzo dobrze rozgrzany.

Zobacz film: Odchudzanie - dlaczego warto zapisywać zjedzone posiłki? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie?
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie? Reklama
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Reklama
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? Reklama
Co robić, gdy użądli pszczoła? Objawy użądlenia - opuchlizna
Co robić, gdy użądli pszczoła? Objawy użądlenia - opuchlizna
Silny ból z tyłu głowy - co może być jego przyczyną? Czy jest niebezpieczny?
Silny ból z tyłu głowy - co może być jego przyczyną? Czy jest niebezpieczny?
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym