Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło? 
menu
Polub nas na Facebooku

Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło? 

masło

Fot. Riou / Getty Images

Masło produkowane było już 2 tys. lat przed naszą erą, a niektóre źródła mówią o 3,5 tys. lat. Z całą pewnością w zamierzchłych czasach nie wykorzystywano do jego produkcji oleju palmowego... Jak kupić dobre masło? Jak nie dać się oszukać producentom żywności?

Opakowanie i cena

Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniach. To, że mamy napisane masło, wcale nie oznacza, że produkt nim jest. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na etykietę - może okazać się, że w składzie naszego masła będzie większość olejów roślinnych, a tłuszczu poniżej 82 proc! Takie masło jest tylko podróbką. Zresztą, cena produktu również może nam dać do myślenia. Prawdziwe masło powinno być droższe, bowiem tłuszcz mleczny nie należy do tanich produktów. Zwykle cena za kilogram powinna wynosić powyżej 20 zł. 

Na co jeszcze zwrócić uwagę czytając etykietę masła? Zobaczcie na filmie: 

Zobacz film: Masło a tłuszcze do smarowania. Źródło: Wiem, co jem 

Zawsze należy czytać etykiety kupowanych produktów. Producenci w bardzo łatwy sposób mogą nas oszukać, dodając do masła np. taniego oleju palmowego. Po czym poznać, że nasze masło jest dobre jakościowo? Prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki powinno być twarde. Podrabiany produkt od razu nadaje się do smarowania pieczywa. 

Czy masło powinni jeść wszyscy? Przyjęło się mówić, że zawiera szkodliwy dla zdrowia cholesterol, więc masło nie jest polecane dla osób z tego typu problemem. Jednak masło zawiera także witaminy... Więcej o tym na filmie: 

Zobacz film: Witaminy zawarte w maśle. Źródło: Wiem, co jem 

Masło klarowane 

Na maśle nie powinno się smażyć - wyjątkiem jest masło klarowane. Jego sklepowa cena przekracza 30 zł, a dość łatwo możemy je przygotować w domu. Masło klarowane ma bardzo długi okres przydatności, możemy je przechowywać w lodówce nawet dwa lata. Masło klarowane nie podnosi poziomu cholesterolu, świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia. Jak je zrobić? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak zrobić samodzielnie masło klarowane? Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Masło ghee – właściwości zdrowotne, co zawiera, jak zrobić i do czego używać?

Masło, jak wszystkie produkty, dzieli się na prawdziwe i podrabiane. Dla naszego zdrowia lepiej wybierać to prawdziwe. A czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, dlaczego masło jest żółte? Czy ma to związek z jakimiś barwnikami?

Dowiecie się tego z filmu poniżej. Ale zanim go obejrzycie, chcemy zwrócić waszą uwagę na masła smakowe, obecne na sklepowych półkach. Masła o smaku czosnkowym, paprykowym, a nawet te z solą, nie są polecane - o wiele lepiej zrobić samemu masło w domu, niż wybierać produkty, które w najlepszym wypadku są uzupełnione sproszkowanymi przyprawami. Masło z solą mogą wybrać osoby, które nie spożywają jej w nadmiarze. Nadużywanie soli prowadzić może do rozwoju nadciśnienia. 

Zobacz film: Co jest ważne podczas wyboru masła? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
16
6
Polecamy
Postanowienia noworoczne.
Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki? 
Postanowienia noworoczne. Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki?  Dzień Dobry TVN
Masło kontra margaryna – czym się różnią i które jest zdrowsze?
Masło kontra margaryna – czym się różnią i które jest zdrowsze? TVN zdrowie
Czy istnieją naprawdę zdrowe słodycze?
Czy istnieją naprawdę zdrowe słodycze? TVN zdrowie
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty