Polub nas na Facebooku
Czytasz: Temperamentne dziecko w przyszłości może mieć zaburzenia odżywiania
menu
Polub nas na Facebooku

Temperamentne dziecko w przyszłości może mieć zaburzenia odżywiania

Dziecko

Jose Luis Pelaez Inc/getty imgaes

Tak twierdza naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (NTNU). Ich zdaniem dzieci, które są bardziej żywiołowe i impulsywne są bardziej podatne na niezdrową i nieszczęśliwą relację z jedzeniem w dorosłym życiu.

Temperament dziecka

Temperament jest podstawowym sposobem radzenia sobie z otoczeniem i samym sobą. Z temperamentem się rodzimy. Jedne dzieci są bardziej śmiałe i otwarte na otoczenie, inne z kolei są bardziej nieśmiałe, wrażliwe i potrzebują czasu na adaptację do nowej sytuacji lub nowych ludzi. Okazuje się, że temperament ma również wpływ na nawyki żywieniowe maluchów.

Temperament a nawyki żywieniowe

Choć rodzice są niezwykle ważni w kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych u dzieci, to wpływ na nie ma również ich charakter.

Nowe badanie Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (NTNU udowadniają, że usposobienie dziecka również odgrywa niezwykle ważną rolę w rozwoju nawyków żywieniowych. Norweski zespół badawczy badał ten temat w ramach projektu TESS (Early Secure Study) w Trondheim (TESS), który ma siedzibę w NTNU.

Wyniki eksperymentu

W badaniu udział wzięło około 800 dzieci w wieku: 4,6,8 i 10 lat. Wyniki badań norweskiego zespołu badawczego wykazują, że dzieci, które uważa się za temperamentne, a więc często towarzyszą im wahania nastrojów, szybciej się denerwują, są szczególnie narażone na rozwój nawyków żywieniowych, następstwem czego może być niezdrowy przyrost masy ciała i trudności z jedzeniem.

Z czasem częściej sięgają po jedzenie emocjonalne, częściej jedzą, ponieważ jedzenie jest dostępne, nawet jeśli mogą być nasycone i z czasem stają się bardziej wybredni. Dzieci z tym temperamentem wykazywały później większe niedożywienie emocjonalne – to znaczy, że częściej jadły mniej, gdy były smutne, niespokojne, przestraszone lub wściekłe.

Dlatego tak istotne jest ustalenie poprawnych nawyków żywieniowych w dzieciństwie, ponieważ przynosimy je ze sobą w wieku dojrzewania i dorosłości. Naukowcy wychodzą z założenia, że dobre nawyki żywieniowe są ważne nie tylko dla utrzymywania dobrych relacji z jedzeniem, ale też dla uniknięcia nadwagi.

Zobacz film: (Nie)zdrowe nawyki żywieniowe dzieci

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
6
Polecamy
Laboratorium do badań umysłu niemowlaka.
To nie science fiction
Laboratorium do badań umysłu niemowlaka. To nie science fiction Dzień Dobry TVN
#FruitSnackChallenge - nowe wyzwanie w sieci.
Jak nauczyć dzieci cierpliwości?
#FruitSnackChallenge - nowe wyzwanie w sieci. Jak nauczyć dzieci cierpliwości? Dzień Dobry TVN
Neofobia żywieniowa u dzieci – czym jest i jak sobie z nią radzić?
Neofobia żywieniowa u dzieci – czym jest i jak sobie z nią radzić? TVN zdrowie
Drugie śniadanie dla dziecka.
Dlaczego jest ważne i co powinno jeść dziecko?
Drugie śniadanie dla dziecka. Dlaczego jest ważne i co powinno jeść dziecko? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Sok z kiszonego buraka - naturalny probiotyk na wzmocnienie odporności. Prosty przepis
Sok z kiszonego buraka - naturalny probiotyk na wzmocnienie odporności. Prosty przepis
Koronawirus. Jakie leki warto mieć w domu, by złagodzić objawy COVID-19
Koronawirus. Jakie leki warto mieć w domu, by złagodzić objawy COVID-19