Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis

Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis

Tarta z brokułami.

Fot. NoirChocolate / Getty Images

Tarta znana jest wszystkim jako kaloryczna bomba w postaci deseru lub obiadu. Wcale jednak nie musi tak być! Wystarczy zamienić kilka składników w tłusta tarta przemieni się w zdrowe danie fit. Jak tego dokonać w domowej kuchni? Zobaczcie przepis.

Tarta ma to do siebie, że zwykle kojarzy nam się z tłustym daniem – w wersji obiadowej ociekającym żółtym serem, zaś w wersji deserowej z ogromną ilością cukru, śmietany czy mascarpone. Jednak tarta wcale nie musi być bombą kaloryczną, wystarczy, że nieco zmodyfikujemy przepis!

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

  • brokuł podzielony na małe różyczki
  • pół czerwonej cebuli
  • papryka
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • 100 g sera feta
  • pestki dyni
  • 330 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka i osobno 2 białka
  • papryka słodka, pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagnieść ciasto z mąki z solą, żółtek, margaryny i wody. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki.

Ugotować brokuła, pokroić ser feta i paprykę w kostkę, przygotować fasolę. Poszatkować drobno cebulę. W misce wymieszać jajka z białkami i śmietaną, doprawić pieprzem i papryką.

Wyłożyć papierem do pieczenia formę na tartę, wyłożyć na nią ciasto z lodówki i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, pomiędzy nie wysypać paprykę, fasolę, cebulę i ser feta. Wszystko zalać śmietanowo – jajeczną masą. Wierzch posypać pestkami dyni.

Piec w temperaturze 180 stopni aż środek się zetnie, czyli ok. 35 – 45 minut.

Polecamy: Zalecane i przeciwwskazane połączenia żywieniowe – z czym zestawiać poszczególne produkty?

Kcal (100 g) 166.44
Białko 5.68
Tłuszcz 11.29
Węglowodany 8.76
Błonnik 2.36

Można także zmodyfikować nadzienie w podanym przepisie:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 200 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g różyczek brokuła
  • 200 g marchewek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mąka pełnoziarnista – dlaczego jest lepsza?

Mąkę otrzymujemy z przemiału ziaren i w zależności od sposobu mielenia ma ona różną jakość. Po zmieleniu całego ziarna ( czyli łuski, jądra i kiełka) powstaje ciemna mąka pełnoziarnista, bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąka biała powstaje z tzw. bielma ziarna i jest pozbawiona większości cennych składników.

Zwykła, tradycyjna mąka pszenna, czyli biała, zawiera w sobie bardzo dużo skrobi. Substancja ta w połączeniu z wodą pęcznieje w naszych organizmach i tworzy „klej”, który utrudnia proces trawienia. Mąka pełnoziarnista jest bogata w błonnik pokarmowy, który z kolei spowalnia przyswajanie cukrów i przyspiesza przemianę materii. Mąka pełnoziarnista zawiera także minerały takie jak fosfor, magnez, żelazo i cynk.

Mąka pełnoziarnista zawiera mniej kalorii, na 100 g produktu przypada 348 kalorii, natomiast zwykła biała mąka przemysłowa to około 362 kalorii na 100 g produktu.

Czy ziarno, z którego powstaje mąka powinno być badane? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy ziarno, z którego powstaje mąka powinno być badane? Źródło: Co nas truje

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Jak przyrządzić dobre i szybkie ciasto na tartę, czyli wiele pomysłów na jedną potrawę
Jak przyrządzić dobre i szybkie ciasto na tartę, czyli wiele pomysłów na jedną potrawę Dzień Dobry TVN
Pyszna tarta bez glutenu!
Pyszna tarta bez glutenu! Dzień Dobry TVN
Przepis na placki z czerwonej soczewicy
Przepis na placki z czerwonej soczewicy TVN zdrowie
Faworki też mogą być zdrowe. Jak przygotować te w wersji dietetycznej
Faworki też mogą być zdrowe. Jak przygotować te w wersji dietetycznej TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Uczulenie na komary – jakie są objawy? Jak zmniejszyć opuchliznę?
Uczulenie na komary – jakie są objawy? Jak zmniejszyć opuchliznę?