Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tarnina – właściwości lecznicze i zastosowanie. Przepis na wino i nalewkę z tarniny
menu
Polub nas na Facebooku

Tarnina – właściwości lecznicze i zastosowanie. Przepis na wino i nalewkę z tarniny

Tarnina - krzew - owoce.

Fot. coramueller / Getty Images

Tarnina stosowana bywa wspomagająco w leczeniu chorób nerek, pęcherza moczowego i układu pokarmowego. Podkreśla się zwłaszcza jej działanie regulujące defekację. Surowiec zielarski stanowią owoce i kwiaty śliwy tarniny.

Tarnina to krzew o różnorakim zastosowaniu. Wykorzystuje się go w ziołolecznictwie, a ze względu na jadalne owoce znajduje zastosowanie również w sztuce kulinarnej. Szczególną popularnością cieszą się wino i nalewka, choć z owoców tarniny wytwarza się także dżem czy herbatę. To roślina miododajna, z której korzysta się do nasadzeń biotechnicznych.

Co to jest tarnina?

Śliwa tarnina (z łac. Prunus spinosa L.), znana zwyczajowo jako tarnina, czarny cierń, to gatunek krzewu należącego do rodzaju śliwa i rodziny różowate. Występuje pospolicie na terenie całej Europy, północnej części Afryki i zachodnim obszarze Azji. Tarnina to krzew, który znaleźć można niemal w całej Polsce, przy czym najczęściej porasta północno-zachodnią i północno-wschodnią część kraju. Preferuje stanowiska silnie nasłonecznione i gleby wapienne. Jest bardzo odporna na niskie temperatury i suszę. Tarninę uważa się za protoplastę śliwy domowej.

Właściwości prozdrowotne tarniny

Tarnina to roślina szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie. Surowiec leczniczy stanowią kwiaty tarniny (z łac. flos pruni spinosae) i lekko cierpkie owoce śliwy tarniny (z łac. fructus pruni spinosae). Kwiaty wykazują właściwości odkażające, przeczyszczające, moczopędne, wykrztuśne, napotne. Z kolei owoce ściągające, żółciopędne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwutleniające. Roślina chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które intensyfikują proces starzenia i determinują powstawanie wielu chorób, w tym nowotworowych. Łagodzi stany zapalne dróg moczowych, używana jest w leczeniu kamicy moczowej. Pobudza przemianę materii, zwalcza wzdęcia i uszczelnia ściany naczyń włosowatych. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i uelastycznia naczynia krwionośne. Dodatkowo intensyfikuje oczyszczenie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Zobaczcie także, jakie są zdrowotne właściwości sosny:

Zobacz film: Prozdrowotne właściwości sosny. Źródło: Stylowy Magazyn

Nalewka z tarniny – przepis

Nalewka z tarniny, czyli tzw. tarninówka, to jedno z najpopularniejszych zastosowań tej rośliny. Przygotowana może być ze świeżych, jak i suszonych owoców.

Przepis na nalewkę z tarniny ze świeżych owoców

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych owoców tarniny
  • 1 l wody,
  • 1,5 l spirytusu,
  • sok z ½ cytryny,
  • 10 jagód suszonego jałowca,
  • 10 łyżek miodu,
  • 150 g cukru,
  • 6 goździków.

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, osusz i poddaj na tydzień mrożeniu.
  2. Po tym czasie wsyp do słoika, zalej 1 l spirytusu i ½ l wody.
  3. Miksturę odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 3 miesiące, pamiętając o cotygodniowym przemieszaniu.
  4. Następnie przecedź zawartość słoja.
  5. Do zlanego płynu dodaj goździki, rozgniecione owoce jałowca, sok z cytryny, miód, cukier.
  6. Owoce zalej ponownie ½ l spirytusu i ½ l wody.
  7. Oba słoje odstaw na 3 miesiące.
  8. Po tym czasie przecedź owoce i połącz oba zlewy.
  9. Dokładnie wymieszane odstaw na 6 miesięcy.
  10. Po pół roku oczyść z powstałego osadu i ponownie odstaw na 6 miesięcy.

Z powyższego przepisu uzyska się około 2,5 l nalewki.

Przepis na nalewkę z suszonej tarniny

Składniki:

  • 50 g suszonych owoców,
  • 0,4 l spirytusu,
  • 0,4 l wódki,
  • cukier lub miód do smaku.

Przygotowanie:

  1. Owoce zalej alkoholem i odstawia na 4–6 tygodni w ciepłe, ciemne miejsce, pamiętając o potrząsaniu naczyniem co 2–3 dni.
  2. Po tym czasie odcedź się miksturę, dosłódź wedle uznania, przelej do butelek.
  3. Nalewka powinna leżakować co najmniej kilka tygodni.

Z powyższego przepisu uzyska się około 0,7 l nalewki.

Jak przygotować wino z tarniny?

Wino z tarniny przygotowuje się stosunkowo łatwo.

Składniki:

  • 5 kg świeżych owoców,
  • 10 l wody,
  • 3 kg cukru,
  • drożdże Portwein.

Przygotowanie:

  1. Uprzednio umyte, osuszone owoce poddaj mrożeniu na dobę.
  2. Po tym czasie wrzuć owoce do garnka i gotuj.
  3. Po doprowadzeniu do wrzenia ściągnij z ognia i odstaw do uzyskania temperatury 50℃.
  4. Wodę zlej znad owoców, a następnie pozbądź się pestek.
  5. Z 9 części owoców wyciśnij sok, po czym dodaj pozostałą 1 część zmiażdżonych wcześniej owoców i cukier.
  6. Po dokładnym wymieszaniu dolej 10 l wody i zaszczep drożdżami.
  7. Po sfermentowaniu wino przelej do czystego naczynia i odstaw do sklarowania.
  8. Na koniec rozlej do butelek.

Z powyższego przepisu uzyska się około 9 l wina.

Herbata z tarniny

Z suszonych owoców tarniny można przygotować również herbatę. Odwar uzyskuje się, gotując przez 3 minuty 1 łyżeczkę owoców w szklance wrzątku. Miksturę odstawia następnie pod przykryciem na 10–15 minut. Zalecane dzienne spożycie wynosi 1–2 szklanki. Herbata z tarniny wskazana jest podczas leczenia chorób nerek, pęcherza moczowego, zapalenia migdałków i krtani. Dodatkowo sprawdzi się na ból gardła i do płukania jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł – działa bowiem antyseptycznie.

Czy tarnina jest trująca?

Działanie trujące mają nasiona tarniny. Wynika to z obecności glikozydów cyjanogennych takich jak amigdalina, prunazyna i sambunigryna. Na skutek hydrolizy (reakcja podwójnej wymiany zachodząca między wodą a rozpuszczoną w niej substancją) powstaje z nich cyjanowodór, tzw. kwas pruski i benzaldehyd. Spożycie w nadmiernej ilości może być nawet śmiertelne. Zgon następuje w wyniku niedotlenienia po porażeniu ośrodka oddechowego.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
407
40
Polecamy
Domowa dereniówka – jak ją zrobić? Przepis
Domowa dereniówka – jak ją zrobić? Przepis Dzień Dobry TVN
Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce
Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce Dzień Dobry TVN
Jarzębina czerwona – właściwości i zastosowanie
Jarzębina czerwona – właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Wiśnia – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Przepisy z wiśniami
Wiśnia – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Przepisy z wiśniami TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie