Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tak oszukują producenci żywności - wybielana mozzarella, odświeżane ryby
menu
Polub nas na Facebooku

Tak oszukują producenci żywności - wybielana mozzarella, odświeżane ryby

Różne rodzaje ryby przygotowane do sprzedaży.

Fot. shana novak / Getty Images

Raport związku rolników z Włoch jest bardzo pesymistyczny - obnaża liczne nieprawidłowości związane z produkcją żywności. Lista zarzutów jest bardzo długa i zawiera m. in. wybielanie mozzarelli sodą, odświeżanie starych ryb czy podrabianie miodu.

Rolnicza organizacja Coldiretti we współpracy m.in. z Instytutem Badań Politycznych, Ekonomicznych i Społecznych Eurispies w dokumencie "Agromafie" wskazuje na liczne nieprawidłowości związane z produkcją żywności. 

Lista nieprawidłowości jest bardzo długa - na jej czele znajdziemy ser mozzarella barwiony na biało sodą, odświeżanie ryb za pomocą nielegalnej substancji cafados (czyli mieszanki kwasów organicznych i wody utlenionej, którą łączy się z lodem - ryby obłożone takim lodem sprawiają wrażenie świeżych, a w rzeczywistości są stare).

Twórcy raportu przestrzegają przed mięsem, które może pochodzić z nielegalnego uboju bez żadnej kontroli sanitarnej oraz przed produktami z dodatkiem chińskich trufli, sprzedawanych jako włoskie oraz grzybami z importu, które sprzedawane są jako rodzime.

Zwrócono także uwagę na produkcję chleba, który często jest wypiekany w piecach, w których pali się... stare i lakierowane meble! To jednak nie koniec długiej listy nielegalnych i wręcz niebezpiecznych praktyk, stosowanych przez producentów.

Również w restauracjach należy uważać na to, co się spożywa. Oliwa, tak chętnie spożywana przez Włochów, może być po prostu... olejem zabarwionym na zielono!

Więcej na ten temat znajdziecie na: Oszustwa przy produkcji żywności. "Produkty nielegalne, niebezpieczne"

Niestety z problemem wprowadzania do obrotu nielegalnego mięsa lub odświeżania go mamy do czynienia również w Polsce. Z filmu dowiecie się, jakie triki stosują sprzedawcy, aby mięso wyglądało na świeże:

Zobacz film: Odświeżanie mięsa. Źródło: Co nas truje

Polecamy Wam także zapoznać się z tym, jak w Polsce wygląda przemysł mięsny i na co należy uważać: Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Polecamy
Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe?
Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe? TVN zdrowie
Co to jest mięso oddzielone mechanicznie (MOM)?
Czy jest zdrowe?
Co to jest mięso oddzielone mechanicznie (MOM)? Czy jest zdrowe? TVN zdrowie
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku?
Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby