Polub nas na Facebooku
Czytasz: Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni. Właściwości prozdrowotne szczawiu
menu
Polub nas na Facebooku

Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni. Właściwości prozdrowotne szczawiu

NAN

Fot: OlekStock / stock.adobe.com

Szczaw jest szeroko rozpowszechnioną rośliną. Odznacza się niska kalorycznością i wysoką zawartością witaminy C. Szczaw zwyczajny wykorzystywany jest w ziołolecznictwie do przygotowywania okładów na stłuczenia i obrzęki. Znajduje również zastosowanie w polskiej kuchni jako podstawowy składnik zupy szczawiowej z jajkiem.  

Szczaw jest rośliną wykorzystywaną w kuchni oraz w lecznictwie. Znajduje zastosowanie jako środek na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Wykazuje również właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Szczaw – jaką ma wartość odżywczą?

Szczaw jest pospolitą, wieloletnią rośliną należącą do rodziny rdestowatych. W Polsce spotyka się wiele odmian tej rośliny, m.in. szczaw zwyczajny, polny, kędzierzawy. Szczaw zwyczajny nazywany jest inaczej łąkowym. Najczęściej porasta łąki i pastwiska. Występuje również w ogrodach. Szczaw polny określany jest także szczawiem dzikim. Rośnie w uprawach roślin użytkowych, w zbożu, koniczynie oraz na łąkach, pastwiskach. Można go również spotkać w widnych lasach iglastych. 

Szczaw wykorzystywany jest zarówno w świecie kulinarnym, jak też w lecznictwie. Jest rośliną niskokaloryczną – 100 gramów szczawiu dostarcza jedynie około 20 kcal. W jego składzie znajdują się cenne związki, które wywierają korzystny wpływ na organizm. Szczaw jest źródłem witaminy C oraz beta karotenu. Substancje te należą do naturalnych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność organizmu, hamują procesy starzenia się skóry, a także przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, m.in. sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Beta karoten uczestniczy również w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Szczaw zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne w pracy układu nerwowego oraz błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienne. 

Dostarcza również cennych składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz krzem. W składzie szczawiu występuje kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach odkłada się w nerkach i drogach moczowych prowadząc do powstania kamicy nerkowej. Wszystkie odmiany szczawiu są źródłem garbników wpływających korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Wykorzystywane są jako środek zwalczający biegunki.

Właściwości prozdrowotne i lecznicze szczawiu

Właściwości szczawiu wykorzystywane są w medycynie naturalnej w leczeniu różnych chorób i dolegliwości już od czasów starożytnych. Dawniej szczaw wskazany był do płukania jamy ustnej przy bólu zęba oraz zapaleniu dziąseł. Korzenie szczawiu – surowe lub gotowane w wodzie stosowano w chorobach skórnych. Szczaw odznacza się wysoką zawartością witaminy C, dlatego był powszechnie wykorzystywany jako naturalny środek zapobiegający szkorbutowi – chorobie wywoływanej niedoborem witaminy C. 

Obecnie szczaw również znajduje zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Zalecany jest przede wszystkim przy problemach z układem pokarmowym. Wykazuje właściwości przeciwbiegunkowe oraz ściągające. Skutecznie likwiduje dolegliwości trawienne, np. bolesne skurcze żołądka. Szczaw działa żółciopędnie przyczyniając się do usprawnienia pracy wątroby i woreczka żółciowego. Pobudza procesy trawienne i przeciwdziała zaparciom. 

Sok przygotowany na bazie surowego szczawiu lub napar z liści tej rośliny działa pobudzająco na apetyt. Szczaw, zwłaszcza zwyczajny, posiada również właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Zapobiega m.in. infekcjom wywoływanym przez gronkowca złocistego. Liście szczawiu zwyczajnego znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie. Ze świeżych i zmiażdżonych liści przygotowuje się okłady, które zaleca się stosować przy stłuczeniach oraz obrzękach skóry. Szczaw działa łagodząco na kaszel i katar, dlatego ziele tej rośliny jest częstym składnikiem preparatów wspomagających leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych i zatok. Szczawiany obecne w szczawiu mogą prowadzić do odwapnienia organizmu. Z tego powodu szczaw zaleca się łączyć z produktami nabiałowymi dostarczającymi wapnia.

Roślina ta nie jest zalecana w diecie osób chorujących na osteoporozę, kamicę nerkową oraz schorzenia reumatyczne.

Co zrobić ze szczawiu? Zastosowanie kulinarne szczawiu

Szczaw zwyczajny jest najczęściej wykorzystywaną odmianą szczawiu w polskiej kuchni. Stanowi podstawowy składnik tradycyjnej zupy szczawiowej, którą przygotowuje się z posiekanych liści szczawiu oraz śmietany. Częstym dodatkiem do szczawianki są gotowane na twardo jajka. Ze szczawiu przyrządza się również smaczne sosy o charakterystycznym, lekko kwaskowatym smaku. Liście tej rośliny można jeść w postaci surowej jako dodatek do sałatek. Szczaw świetnie komponuje się z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą. Wykorzystywany jest również do przygotowania farszów, np. do pierogów. 

Nierzadko zestawia się go ze szpinakiem. Przy przyrządzaniu potraw ze szczawiem warto pamiętać o dodaniu do nich produktów będących źródłem wapnia, np. śmietany, jogurtu naturalnego, białego sera, kefiru. W ten sposób zmniejszy się szkodliwe, odwapniające działanie szczawianów. Przygotowując danie ze szczawiem, należy wybierać młode i jędrne listki. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
33
1
Polecamy
Szukasz czegoś na pobudzenie trawienia?
Sięgnij po szczaw!
Szukasz czegoś na pobudzenie trawienia? Sięgnij po szczaw! TVN zdrowie
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku Dzień Dobry TVN
Ogórecznik lekarski – nasiona, ziele, olej.
Jak stosować?
Ogórecznik lekarski – nasiona, ziele, olej. Jak stosować? Dzień Dobry TVN
Rzeżucha – skarbnica witamin i minerałów.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie rzeżuchy
Rzeżucha – skarbnica witamin i minerałów. Właściwości zdrowotne i zastosowanie rzeżuchy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby