Polub nas na Facebooku
Czytasz: Syrop z pigwy na walkę z przeziębieniem i nie tylko. Jakie posiada właściwości?
menu
Polub nas na Facebooku

Syrop z pigwy na walkę z przeziębieniem i nie tylko. Jakie posiada właściwości?

sok z pigwy

Fot. Iryna Kaliukina / Getty Images

Syrop z pigwy jest szczególnie wskazany w okresach obniżonej odporności, zwłaszcza jesienią i zimą. Dzięki zawartości witaminy C i wielu cennych minerałów wspiera układ immunologiczny i łagodzi efekty infekcji. Zalety owocu pigwy są jednak znacznie szersze niż tylko wspomaganie walki z grypą.

Syrop z pigwy dodany do herbaty nie tylko poprawia jej smak, aromat i kolor, ale też wzbogaca ją o właściwości lecznicze. Sam owoc zawiera aż 7 razy więcej witaminy C niż cytryna. Można go przygotować w domu, a sama receptura nie jest skomplikowana i nie wymaga wyszukanych składników.

Syrop z pigwy – jakie ma właściwości?

Syrop z pigwy wytwarza się na bazie bardzo popularnego owocu, który rośnie na krzewach. Roślina ta jest traktowana jako ozdoba wielu ogrodów, ale rośnie też dziko. Zdarza się, że owoce są widoczne w żywopłotach, które oryginalnie sadzone były z zupełnie innych gatunków. Na surowo nie nadają się do spożywania, ponieważ są twarde i bardzo kwaśne, ale można przyrządzić z nich wiele przetworów, np. miód, powidła, marmolady, dżemy czy soki. Pigwa nadaje się do kompotów, a także jako składnik nalewek na bazie alkoholu i dodatków do wina. W domu można z niej przyrządzić syrop.

Pigwa zawiera cukry i kwasy nasycone, ale jest też bogatym źródłem garbników, pektyn i olejku lotnego. W 100 g owoców znajduje się aż 15 mg witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Witaminy z grupy B również stanowią pomoc, zwłaszcza w jesienno-zimowym okresie zwiększonej ilości zachorowań. Dodatkowo w pigwie znajduje się wiele cennych składników mineralnych, m.in.: żelazo, miedź, wapń, fosfor i potas, które wzmacniają tzw. tarczę ochronną organizmu. Przy dolegliwościach typu suchy kaszel, jesienny spadek odporności, przemęczenie, przeziębienie i grypa wskazane jest stosowanie syropu z pigwy, który przywraca naturalną równowagę i w widoczny sposób poprawia kondycję organizmu.

Zobaczcie także, jak poprawić odporność organizmu dzięki naparom:

Zobacz film: Napary poprawiające odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN

Syrop z pigwy – przepis

Przepis na syrop z pigwy wymaga wcześniejszego przygotowania kilku składników. Jest prosty do wykonania. Wcześniej zebrane owoce należy obrać, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne, usuwając pestki. Po wstępnym przygotowaniu należy je pokroić w bardzo małą kostkę i zasypać taką samą ilością cukru – np. 2 szklanki cukru na 2 szklanki pigwy. W ten sposób przygotowane owoce należy odstawić, aby na skutek kontaktu z cukrem zaczęły wypuszczać sok. Co jakiś czas zawartość naczynia trzeba przemieszać, aby cukier się rozpuścił. Po około 2 dniach można przelać syrop razem z kawałkami owoców do wcześniej przygotowanych słoiczków. Jeśli będzie musiał stać przez dłuższy czas, to konieczne jest jego pasteryzowanie przez gotowanie słoików w gorącej wodzie (około 5–7 min). Po spełnieniu wszystkich warunków syrop jest gotowy do spożycia.

Można go używać jako lekarstwo, ale też wzbogacać nim smak różnych potraw, napojów i deserów. Stanowi zdrowy zamiennik cukru. Warto pamiętać, aby nie wyrzucać pozostałych po syropie kawałków owoców, ponieważ to właśnie one mają najwięcej witaminy C i składników odżywczych.

Jakie działanie ma syrop z pigwy?

Dzięki zawartości garbników, pektyn i olejków syrop z pigwy posiada właściwości wzmacniania organizmu. Nie można też zapominać o cennych składnikach ukrytych w nasionach, które pozostają po produkcji syropu. Napar z nich (lub macerat) łagodzi niestrawność, ale także pomaga zmniejszyć nieprzyjemne konsekwencje zgagi i refluksu. Daje dobre efekty w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, nieżytu jelit i żołądka czy uszkodzeń śluzówki. Wyciąg z pestek dodany do herbaty lub pity w formie naparu jest też uważany za skuteczny środek pobudzający apetyt.

Należy pamiętać, że nasion nie wolno rozdrabniać, ponieważ stają się toksyczne dla organizmu – zawierają amigdalinę (ma smak gorzkich migdałów), która sama w sobie nie jest trująca, ale takie działanie mają już pochodne jej rozkładu, a jednym z nich jest niebezpieczny cyjanowodór. Dlatego też do sporządzania preparatów stosuje się tylko całe pestki.

Syrop z pigwy dla dzieci

Przetwory z tych owoców można podawać też najmłodszym. Syrop z pigwy jest skutecznym rozwiązaniem dla dzieci w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Nie tylko skutecznie łagodzi efekty infekcji i skraca ich przebieg, ale też, co szczególnie ważne w leczeniu najmłodszych, wspomaga apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom, przez co poprawia komfort malucha i zapobiega nadmiernemu osłabieniu i odwodnieniu.

Dzieciom można też podawać inne przetwory. Pigwa dodana do konfitur z innych owoców nadaje im wyrazisty i kwaskowaty smak. Jest używana do sporządzania galaretek, kompotów czy soków, ale należy pamiętać, że wymaga długiego czasu gotowania (około 40 min), a poddana wyższym temperaturom zyskuje ciemniejszą barwę. Dobrze komponuje się jako dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza dziczyzny. Jej kawałki można dodać do gulaszów, ponieważ nadaje im aromat i przełamuje ich smak, co jest doceniane przez największych smakoszy.

Poznajcie zioła, które leczą! Kiedyś wykorzystywano je w medycynie ludowej i dalej można z nich korzystać:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
3
Polecamy
Dziki bez – naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości
Dziki bez – naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości Dzień Dobry TVN
Sok z aronii – jak zrobić go we własnym domu? Właściwości zdrowotne owoców aronii
Sok z aronii – jak zrobić go we własnym domu? Właściwości zdrowotne owoców aronii Dzień Dobry TVN
Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?
Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości? TVN zdrowie
Syrop z pędów sosny - przepisy i właściwości
Syrop z pędów sosny - przepisy i właściwości TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie