Polub nas na Facebooku
Czytasz: Święta Bożego Narodzenia. Jak sobie poradzić z niestrawnością i wzdęciami?

Święta Bożego Narodzenia. Jak sobie poradzić z niestrawnością i wzdęciami?

Zainteresował Cię ten artykuł?
boże-narodzenie

Fot.: dglimages / stock.adobe.com

Święta Bożego Narodzenia to błogi czas lenistwa. Przygotowywane wcześniej potrawy smakują wyśmienicie, brak ruchu, dużo czasu za stołem w gronie rodziny – wszystko to sprawia, że czasem mogą dokuczać nam wzdęcia i niestrawność. Jak sobie z nimi poradzić?

Niestrawność powodują ciężkie pokarmy, szybkie jedzenie, spożywanie w nadmiarze. Zbyt mała ilość kwasów żołądkowych sprawia, że posiłki zalegają i powodują: zgagę, ból brzucha i wzdęcia. Zwłaszcza w okresie świątecznym niestrawność jest częstym problemem. Jak sobie poradzić stosując domowe sposoby?

Mięta pieprzowa

Mięta zawiera olejki eteryczne, garbniki, związki flawonoidowe, witaminę C i karoten. Usprawnia pracę jelit, działa wiatropędnie. Napar z liści mięty należy zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem około 15 minut. Miętę dobrze jest wypić zaraz po jedzeniuzwłaszcza ciężkostrawnych potraw. Popularnym lekiem doraźnym na niestrawność są krople miętowe, które działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i uśmierzają ból.

Szałwia

Szałwia przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach i działa rozkurczająco. Dobrze sprawdzi się, jeśli dolega nam uczucie przepełnienia. Napar z liści szałwii przygotowuje się podobnie do mięty. Należy pić go około 3 razy dziennie po 250 ml.

Melisa

W połączeniu z miętą daje bardzo dobre efekty. Melisa zawiera garbniki, śluzy, gorycze i mikroelementy (miedź). Dodatkowo melisa działa uspokajająco.

Kminek

Kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Dobrze jest dodać kilka nasion do ciężkich potraw, co ułatwi trawienie. Można pić także napar z kminku, żeby dobrze działał na układ pokarmowy najlepiej pić go trzy razy dziennie.

Polecamy: Święta Bożego Narodzenia - jak spędzić je zdrowo i spokojnie?

Anyż

Anyż działa rozkurczowo, przez co łagodzi dolegliwości związane z kolkami, niestrawnością, wzdęciami i nudnościami. Również polecany jest w formie naparu, jednak anyż ma dość specyficzny smak, który nie każdemu będzie pasował.

Imbir

Imbir polecany jest na wiele dolegliwości. Pomaga na ból głowy, nudności, a także wspomaga trawienie i działa przeciwskurczowo i przeciwzapalnie. Imbir można zjeść po posiłku lub zaparzyć – świeżo starty korzeń zalać wrzątkiem, odcedzić i wypić. Imbir można dodać także do herbaty.

Soda oczyszczona

Soda pomaga na wzdęcia oraz neutralizuje kwasy żołądkowe. Należy po prostu wypić szklankę wody z sodą i sokiem z cytryny.

Ocet winny

Po bardzo ciężkim posiłku można wypić napój przygotowany z dwóch łyżeczek octu, przegotowanej wody oraz łyżeczki miodu. Powinno to pomóc w trawieniu, przyspieszyć je.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie