Polub nas na Facebooku
Czytasz: Substancje komedogenne – w jaki sposób wpływają na skórę? Najbardziej znane substancje komedogenne
menu
Polub nas na Facebooku

Substancje komedogenne – w jaki sposób wpływają na skórę? Najbardziej znane substancje komedogenne

krem

Fot.: Voyagerix / stock.adobe.com

Substancje komedogenne zwane są zwyczajowo zaskórnikotwórczymi. Największy potencjał komedogenny mają ekstrakt z alg, karagen, olej z kokosów i masło shea. Ich stosowania unikać powinny osoby z problemem nadprodukcji sebum.

Substancje komedogenne to przede wszystkim masła i oleje. Efektem ich stosowania jest zwiększone ryzyko powstania zaskórników, krost, grudek czy zaostrzenie chorób skóry, w etiologii których wymienia się zatykanie ujść gruczołów łojowych. W skali pięciostopniowej substancje o poziomie komedogenności wynoszącym ≥2 nie są wskazane do stosowania przez posiadaczy cery tłustej i problemowej.

Komedogenny – co to znaczy?

Nazwa wywodzi się z języka angielskiego od słowa comedo, co oznacza „zaskórnik”. Komedogenny to pojęcie określające zdolność substancji do zatykania porów w skórze. Właściwość ta sprzyja powstawaniu zaskórników na skutek gromadzenia się w ujściach gruczołów łojowych i mieszków włosowych złuszczających elementy martwej warstwy naskórka. Komedogenność alternatywnie określana jest jako potencjał komedogeniczny. Kosmetyki komedogenne to zwłaszcza te o charakterze pielęgnacyjnym, jak kremy, ale i przeznaczone do makijażu, w tym zwłaszcza podkłady, pudry, bronzery, róże.

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Komedogenność i stopnie nasilenia

Substancje komedogenne mogą posiadać rozmaite nasilenie. Z tego względu opracowana została specjalna 6-stopniowa skala komedogenności. Na jej podstawie substancje przydzielone zostają do kategorii od 0 do 5, gdzie 0 oznacza substancję niekomedogenną, a 5 substancję mocno zapychającą pory skóry. Opracowana przez naukowców lista zawiera ponad 200 substancji zaskórnikotwórczych, które podzielone zostały na określone grupy związków, jak np. rośliny i ekstrakty, oleje naturalne, witaminy, proteiny i enzymy, zagęszczacze i emulgatory, substancje zapachowe, rozpuszczalniki, konserwanty. W poniższej tabeli przedstawiono stopień komedogenności przykładowych substancji:

Nazwa substancji Stopień zapychania porów
ekstrakt alg 5
czerwone algi 5
chlorek potasu 5
masło kakaowe 4
olej kokosowy 4
olej kukurydziany 3
olej sojowy 3
oleinian sorbitolu 3
olej migdałowy 2
olej awokado 2
olej z pestek moreli 2
olej z wiesiołka 2
olej rycynowy 1
skwalan 1
olej słonecznikowy 0
aloes 0
glinka bentonitowa 0

Jakie są substancje komedogenne?

Za najbardziej komedogenne substancje uważa się masła, a wśród nich znajdujące się w składzie wielu preparatów kosmetycznych masło shea. Posiada ono działanie nawilżające, zmiękczające, uelastyczniające, kojące, przeciwzmarszczkowe. Dodatkowo chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i przedłuża opaleniznę. Następnie wymienia się oleje komedogenne. Najsilniejsze działanie komedogenne przypisuje się olejowi kokosowemu i z kiełków pszenicy. Pierwszy z nich wykazuje właściwości odżywcze, nawilżające, antybakteryjne, antygrzybiczne. Zawarty w nim kwas linolowy to składnik cementu międzykomórkowego, który przyspiesza odnowę komórkową skóry. Z kolei olej z kiełków pszenicy to doskonałe źródło witaminy E, która uzupełnia płaszcz hydrolipidowy skóry, zapobiegając tym samym nadmiernej utracie wody. Działa regenerująco i dodaje skórze sprężystości. Komedogenny jest też olej z pestek moreli, który odżywia, ujędrnia skórę i opóźnia procesy jej starzenia się, a także olej z pestek brzoskwini, który zwiększa odporność skóry na działanie środowiska, wygładza, łagodzi, regeneruje.

Zobaczcie, czy istnieją kremy o działaniu odmładzającym:

Zobacz film: Czy istnieją kremy o działaniu odmładzającym? Źródło: Bez skazy

Na uwagę zasługują także substancje zapychające takie jak m.in.:

  • chlorek potasu – nieorganiczny związek chemiczny należący do grupy chlorków, stosowany w kosmetykach jako zagęstnik,
  • karagen – rodzaj wielocukrów (polisacharydów) ekstrahowanych z czerwonych wodorostów o dużej zawartości grup siarczanowych, w kosmetykach pełni funkcję żelującą i zagęszczającą, działa nawilżająco, ujędrniająco, przeciwzmarszczkowo, znajduje się przeważnie w kosmetykach do cery dojrzałej lub odwodnionej i w preparatach antycellulitowych,
  • glikol propylenowy – organiczny związek chemiczny będący rozczynnikiem zapewniającym pożądaną konsystencję emulsji, który dodatkowo działa nawilżająco,
  • lanolina – wosk zwierzęcy otrzymywany w wyniku czyszczenia wełny owczej, w kosmetykach pełni funkcję emulgatora i substancji zmiękczającej,
  • parafina – pozyskiwana w procesie destylacji ropy naftowej, alternatywnie znana jako olej parafinowy czy wosk mikrokrystaliczny, tworzy na skórze warstwę ochronną zapobiegającą jej uszkodzeniom.

Oleje niekomedogenne – które wybrać?

Nie wszystkie oleje kosmetyczne posiadają wysoki potencjał komedogenności. Za bezpieczne i nie predysponujące do powstawania zaskórników uważa się m.in.: olej arganowy, jojoba, rycynowy, słonecznikowy, makadamia, migdałowy czy z czarnuszki. Ich stosowanie przynosi skórze wiele korzyści. Są one naturalnymi emolientami. Zatrzymują w skórze wilgoć, nawilżają, zmiękczają i odżywiają ją. Dodatkowo tworzą na jej powierzchni warstwę ochronną przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Oleje te, nie zapychające ze względu na niski potencjał komedogenny, polecane są zwłaszcza osobom o cerze tłustej, mieszanej i problematycznej.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
1
Polecamy
Bakuchiol, czyli lepszy retinol.
Sprawdź, jak działa nowy eliksir młodości
Bakuchiol, czyli lepszy retinol. Sprawdź, jak działa nowy eliksir młodości Dzień Dobry TVN
Olej z pestek moreli – pielęgnuje włosy, skórę i dba o zdrowie.
Najważniejsze właściwości lecznicze i zastosowanie
Olej z pestek moreli – pielęgnuje włosy, skórę i dba o zdrowie. Najważniejsze właściwości lecznicze i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Czym są kosmeceutyki?
Właściwości i zastosowanie kosmeceutyków
Czym są kosmeceutyki? Właściwości i zastosowanie kosmeceutyków TVN zdrowie
Olej z nasion (pestek) malin – właściwości, zastosowanie w kosmetyce
Olej z nasion (pestek) malin – właściwości, zastosowanie w kosmetyce TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty